- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У гармонії з природою

У Полтавській області піонерів органічного виробництва поки що небагато. У кількох із них побували журналісти полтавських ЗМІ в рамках прес-туру, організованого проектом “Сприяння економічному розвитку та зайнятості” німецького товариства міжнародної співпраці GIZ, при підтримці обласної державної адміністрації.

СПОЧАТКУ журналісти ознайомилися з діяльністю ТОВ “Кварк”, розташованого в селі Худоліївці Семенівського району. Вже кілька років товариство є дійсним членом Федерації органічного руху України і, обробляючи близько 1 тисячі гектарів орендованої в місцевих селян землі, спеціалізується на вирощуванні й реалізації органічної продукції – зернових і технічних культур та круп, виготовлених із них.

– Із органічним виробництвом я познайомився в Америці під час відвідання міжнародного сільськогосподарського ярмарку й загорівся ідеєю вирощувати такі ж екологічно чисті продукти в нас, на Полтавщині, – розповів генеральний директор ТОВ “Кварк” Василь Лобан.

У минулому він – пілот літака-винищувача. Військово-повітряним силам віддав понад 20 років. Після звільнення в запас почав займатися комерцією й створив ТОВ “Кварк”. Більше семи років тому агроформування стало культивувати органічне землеробство, поступово відмовившись від застосування гербіцидів, пестицидів і міндобрив. Грунт на полях ТОВ “Кварк” збагачується завдяки так званим зеленим добривам – сидератам, а зі шкідниками на них борються за допомогою механічної обробки родючого шару, інших природних методів. Цьогорічна врожайність органічної, екологічно чистої пшениці на ланах ТОВ “Кварк” склала в середньому 26–35 центнерів з гектара. Її ціна на українському ринку на 50–60 відсотків вища від неорганічної, а на міжнародному коливається від 60 до 150 відсотків.

Нині “кварківські” крупи продаються під різними торговими марками. Найбільшу популярність мають гречка, пшоно. Їх та інші органічні сільгосппродукти можна знайти на полицях супермаркетів у великих містах або ж замовити в інтернет-магазинах.

ПРИВАТНЕ підприємство “Корогод” знаходиться в селі Веселий Поділ Семенівського району. В родинному обійсті утримується 130 курей яйценосної породи хайсекс. Спеціалізація цього невеликого і молодого підприємства – виробництво яєць.

Органічним виробництвом спочатку “захворіла” Олена Березовська, а потім цю ідею перейняв її батько, Михайло Корогод. Для розширення обійстя родина придбала сусідську садибу з просторим подвір’ям. Тепер там на чистому повітрі, споживаючи тільки органічне зерно і городню зелень, пасуться кури. Стару, батьківську, хату Корогоди перетворили на садибу в етностилі – застелена духмяним зіллям долівка, справжня піч, у якій печуться пиріжки й умліває український борщ. Господарі сподіваються, що незабаром прийматимуть в себе туристів.

ПП “Агроекологія” Шишацького району є найбільшим у нашій області господарством, що спеціалізується на виробництві органічної продукції. Воно обробляє понад 8 тисяч гектарів ріллі. Це – не просто родючі землі, а по-справжньому екологічно чисті, вже 30 років не отруюються “хімією”. При вирощуванні зернових, круп’яних культур, буряку не застосовуються мінеральні добрива, пестициди та гербіциди – лише органіка й сидерати, а в молочному скотарстві – ніяких стимуляторів росту й антибіотиків. Рослинництво в “Агроекології” вже сертифіковане як органічне, триває процес підготовки до сертифікації тваринницької галузі.

– Органічне, екологічно чисте землеробство й тваринництво – не данина моді, а необхідність, продиктована часом. Люди, які піклуються про своє здоров’я та власних дітей, повинні мати можливість купувати корисні, екологічно чисті продукти. Саме таку продукцію виробляють приватне підприємство “Агроекологія” й іще кілька інших у Полтавській області. Але в Україні досі законодавчо не закріплене поняття екологічного виробництва, не визначені його стандарти. Через те підприємства, які обрали цей напрямок діяльності, не мають державної підтримки, їх – одиниці, – зазначив Герой України, Герой Соціалістичної Праці, засновник ПП “Агроекологія” Семен Антонець під час прес-конференції.

– Земля, що обробляється за методами органічного землеробства, потребує окремого статусу й відповідного захисту. Вона кардинально відрізняється від тієї, яку з року в рік отруюють і вбивають отрутохімікатами й мінеральними добривами. Але на державному рівні цього ще не усвідомили, – переконаний Семен Антонець.

На його думку, люди недостатньо поінформовані про шкідливість використання хімічних засобів захисту, стимуляції рослин, а також про переваги органічного землеробства. Через те й віддають перевагу дешевшим, але неякісним, продуктам харчування. Інший чинник, що стримує популяризацію органічної продукції, – недобросовісна конкуренція з боку підприємств, які не мають відповідних сертифікатів якості. Вони збивають ціни і підривають авторитет сільгоспформувань, що спеціалізуються на виробництві органічних продуктів. Якщо держава дбає про здоров’я нації, то вона повинна докорінно змінити такий стан справ, наголосив Семен Антонець.

Print Friendly, PDF & Email [1]