- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Зміни у медицині: уроки і завдання

Начальник головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Лисак розповів про виконання Національного плану дій на 2012 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки “Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава” та Закону України “Про екстрену медичну допомогу” в Полтавській області.

– Система охорони здоров’я потребує корінних змін і структурних перетворень, без цього неможливо досягти позитивних результатів. У поточному році зроблено багато, область впевнено рухається по шляху реформування згідно з планами розвитку обласної медицини, – зазначив він.

Пріоритетною стає первинна ланка медичної допомоги, яка має приділяти більше уваги питанням профілактики захворювань. Потрібно змінювати вертикаль управління і фінансування. Нині проведено інвентаризацію первинної мережі медзакладів області, з’ясувалося, що понад 25 відсотків амбулаторій і 17 відсотків ФАПів розміщені в будівлях, які експлуатуються понад 50 років, лише 56 відсотків приміщень відповідають визначеним параметрам. Центри первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) нині мають стати основними закладами цієї ланки й окремими юридичними структурами і повинні запрацювати з 1 січня 2013 року – таке завдання було поставлене перед керівниками міст і районів.

 Ще один напрямок, який на часі, – реформування екстреної медичної допомоги. Відповідний закон зобов’язує створити єдину систему надання екстреної (швидкої) допомоги з фінансуванням із обласного бюджету. Основними завданнями в цьому питанні нині є оперативне прийняття рішень органами місцевого самоврядування про створення єдиної диспетчерської служби і комунального закладу “Центр екстреної медицини – медицини катастроф” із філіями у кожному районі. Таким чином служба отримає належне матеріально-технічне забезпечення, машини “швидкої допомоги” – технічне переоснащення, наголошувалося на зібранні.

Були також порушені теми розвитку служби охорони материнства і дитинства, зокрема  відкриття перинатальних центрів; ефективного використання і, де потрібно, перепрофілювання ліжкового фонду в стаціонарах, зокрема для медико-соціальної, паліативної (хоспісної) допомоги, відновлювального лікування; створення в області 12 госпітальних округів тощо.

 Начальник головного фінансового управління ОДА Павло Кропивка повідомив про нововведення у фінансуванні галузі з початку наступного року. Суть змін – у раціональному використанні матеріальних і кадрових ресурсів. Про досвід роботи вже модернізованої медичної структури розповіла головний лікар поліклініки “Медичний центр первинної медико-санітарної допомоги” м. Комсомольська Аліна Ковпак. Думками з приводу порушених питань поділився заступник міського голови Кременчука Віктор Калашник.

Підсумовуючи нараду, Олександр Удовіченко наголосив, що мають бути розуміння і бажання позитивних змін, тоді реформування стане справді ефективним:

– По-іншому не буде, нам треба надавати людям якісну медичну допомогу, тому відпрацьовуємо заплановану схему, – сказав керівник виконавчої влади області. – Громаді треба розповідати про кращі сторони цих реформ, а не лякати. Рухаймося далі в плані створення юридичних структур – центрів первинної допомоги. За це несуть персональну відповідальність керівники міст і районів. Якщо все виконаємо, держава обіцяє дофінансувати. Повинен бути позитивний настрій, насамперед в управлінців і медиків, тоді побачимо й результат.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]