- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“… Розвивайся й далі, мово наша рідна,і про нас нащадкам вістку донеси”

Одна із найпопулярніших – щорічний Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика, який заснував меценат, канадський підприємець українського походження, філантроп, відомий своїм вагомим внеском у фінансування українознавства на Заході та в Україні. За ухвалою Ліги українських меценатів конкурсу надано ім’я Петра Яцика по його відходу за вічну межу, а дочка видатного українця Надія стала почесним головою конкурсу. Його учасниками можуть бути і школярі (починаючи з третього класу), й студенти. Сьогодні він стартує уже тринадцятий раз – урочисте відкриття конкурсу відбувається у Рівному, в обласному музично-драматичному театрі. За останні роки кількість учасників конкурсу сягала 5 мільйонів людей з-понад 20 країн світу.

Так само у День української писемності та мови на Українському радіо традиційно проводиться Всеукраїнський диктант національної єдності, який започатковано Національною радіокомпанією України у 2000 році, в якому можуть взяти участь і перевірити свої знання усі бажаючі. Сьогодні він починається о 13.10.

А ось відкриття Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка сьогодні не менш урочисто проходить у Полтаві, на базі НВК №16. Свято почалося із покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку, в ньому взяли участь гості з десяти областей України.

Третій рік поспіль школярі та студенти Полтавщини беруть участь у цьому конкурсі, щоб пошанувати Великого Кобзаря, виявити власну майстерність у красному письменстві, повідомила завідувачка відділу гуманітарних дисциплін ПОІППО імені

М. В. Остроградського Ольга Коваленко. І щороку в обох конкурсах змагаються вже на обласному етапі від 200 до 300 учасників. До сьогоднішнього свята учні та студенти навчальних закладів Полтави підготували концертну програму. А практична частина конкурсу, його ІІ етап, на Полтавщині відбудеться 24 листопада.

Підготувала
Лідія ВІЦЕНЯ.

Print Friendly, PDF & Email [1]