- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Що повідали назви полтавських річок”

Автор вдало поєднав суто науковий підхід із популярним викладом, відтворив легенди і перекази, пов'язані з гідронімами. Це ґрунтовне дослідження повинно зацікавити як учителів історії, географії, так і краєзнавців, усіх, хто хоче більше знати про рідні місця. До речі, нині в Україні налічують близько 71 тисячі різних водотоків. На Полтавщині їх – понад 450.

Автор пропонує читачеві вже друге видання свого дослідження. У ньому додано окремі розділи, присвячені озерам, ставкам, водосховищам, болотам, криницям. Також включено легенди та перекази, пов'язані з тими чи іншими річками й водоймами, що побутують серед нашого люду. Значна увага в дослідженні приділена критиці далеких від наукової аргументації припущень про виникнення різних найменувань наших водотоків, зокрема вигадок, що начебто засновниками багатьох наших міст були давні кочівники булгари.

Автор сподівається, що доповнення та зміни зробили книгу досконалішою, цікавішою, послужать важливій справі – всім нам краще знати минувшину рідного краю, ліпше дбати про збереження і примноження його природних і культурних багатств.

Print Friendly, PDF & Email [1]