- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Полтавщина зробила вибір, підрахунок голосів триває

У день голосування виборців, які були зареєстровані на виборчій дільниці №531259, одній із 85-ти у виборчому окрузі №144, що об’єднав Ленінський та Октябрський райони міста Полтави, чекав сюрприз. Виявилося, що дільниця “переїхала” з приміщення спортивного клубу, де знаходилася багато років поспіль, у інше. Її розмістили у просторому спортивному залі Полтавської гімназії №33. Й це пішло на користь усім, бо не стало звичної тісняви, люди мали можливість вільно підходити як до столиків виборчої комісії, звіряючи персональні дані у списках, так і до кабінок для голосування.

 Процес волевиявлення на цій виборчій дільниці проходив у звичному режимі. Тут разом із членами комісії працювали 11 спостерігачів від політичних партій і кандидатів у народні депутати України. Пік відвідання традиційно припав на полудень. Особливо активно, за словами членів дільничної виборчої комісії, голосували люди поважного віку, а от молоді було не так багато, як очікувалося.

***

У 145-му виборчому окрузі, куди входять Київський район обласного центру, Полтавський і Котелевський райони, день голосування пройшов у штатному, робочому режимі. До сільських дільниць було організоване підвезення виборців із віддалених сіл. За даними Центральної виборчої комісії, до списків виборців тут було внесено близько 156 тисяч виборців, бюлетені отримали 83,8 тисячі громадян, які мають право голосу.

На 160-й виборчій дільниці цього округу, розташованій у приміщенні Полтавської ЗОШ № 38, згідно із законодавством були встановлені й працювали відеокамери, обладнано шість кабінок для вільного волевиявлення. За ходом голосування спостерігали близько десяти спостерігачів. Значних порушень, які б могли вплинути на результат голосування, не виявлено. Не було тут і фактів недозволеної в день голосування агітації. Великих черг до столиків, де видавали бюлетені, також не спостерігалося. Заступник голови ДВК Ігор Рева розповів, що обстановка на дільниці була спокійною, рішень суду про внесення змін до списків виборців у день голосування до дільничної комісії не надходило.

***

У цілому вибори в Кременчуці (виборчий округ № 146, Крюківський район та частина Автозаводського району міста Кременчука) пройшли прозоро та демократично. Утім, не обійшлося й без криміналу. Зокрема до міськвідділу міліції зателефонував невідомий і повідомив про те, що в одному із супермаркетів знаходиться 20 тонн тротилу. (Детальніше про це читайте на  4-й сторінці сьогоднішнього номера “Зорі Полтавщини”. – Ред.).

Щодо виборчих перегонів, то боротьба за депутатський мандат окремих кандидатів була наповнена різними проявами агітації. Задля збереження спокою мешканців міста владі навіть довелося звертатися до них із проханням відмінити дебати, які планували провести на площі Незалежності напередодні виборів.

Керівництво міліції Кременчука прийняло рішення про посилення оперативно-слідчих груп, що дало змогу своєчасно реагувати на звернення громадян, резонансні події та факти порушення законності. Задля цього до несення служби під час виборів заступило 150 правоохоронців. Ще 120 були направлені на допомогу в інші райони Полтавщини.

У день виборів було зафіксовано ще два порушення виборчого законодавства. Зокрема на двох виборчих дільницях троє місцевих мешканців намагалися винести свої бюлетені. Усіх трьох буде притягнено до відповідальності.

***

На виборчих дільницях у Миргороді, селищах Комишня, Ромодан, селах Миргородського району (виборчий округ № 147, місто Миргород, Диканський, Зіньківський, Миргородський, Решетилівський, Шишацький райони) за громадським порядком стежили правоохоронці, розповів начальник міськрайвідділу міліції Максим Плаховський. Від початку голосування і до здачі протоколів у окружну комісію істотних порушень не виявлено. Для виборців, спостерігачів від політичних партій та кандидатів у народні депутати України були створені належні умови.

***

У виборчому окрузі №148 (місто Лубни, Великобагачанський, Хорольський, Оржицький, Семенівський райони, частина Лубенського району) на всіх дільницях вибори розпочалися своєчасно, проходили організовано, без порушень законодавства. Відповідні служби потурбувалися, щоб дільниці були забезпечені теплом, електроенергією, засобами зв’язку. Звернень у правоохоронні органи не надходило.

Спокійно і злагоджено проходили вибори на сільських дільницях. Так, зокрема, на В’язівській дільниці громадяни, які мають право голосу, були особливо активними. Вони наголошували, що голосують за краще майбутнє, стабільність, соціально-економічний розвиток рідного краю і держави.

***

Станом на ранок 29 жовтня окружна виборча комісія виборчого округу №149 (Карлівський, Машівський, Чутівський, Новосанжарський, Кобеляцький та Козельщинський райони) приймала протоколи дільничних комісій. Попередні результати виборів, зокрема по Карлівському району, свідчать, що навіть негода не завадила проголосувати тим виборцям, які відчували відповідальність за майбутнє країни. Більшість виборців, опускаючи бюлетені у скриньки для голосування, зазначали, що сподіваються на краще майбутнє. Нині підрахунок голосів триває.

***

Виборчий округ № 150 включає місто Комсомольськ, Глобинський і Кременчуцький райони, частину Автозаводського району Кременчука. Із 14 зареєстрованих ЦВК кандидатів до фінішу виборів там дійшли вісім – чотири самовисуванці та чотири представники партій. Не можна сказати, що суперництво між ними проходило винятково коректно. Проте у день виборів на виборчих дільницях не було зафіксовано порушень, які б вплинули на волевиявлення громадян.

***

ПередвиборНа кампанія у виборчому окрузі № 151 (Лохвицький, Гадяцький, Гребінківський, Пирятинський, Чорнухинський райони, частина Лубенського району) була безпрецедентною за напругою. Тонни друкованої продукції, причому доволі різного смаку і тональності, кілометри відеоматеріалів, часто­густо компрометуючого змісту, приїзди лідерів політичних партій, що балотуються до парламенту, концерти різноманітних виконавців всілякого штибу, “мозаїка” понаклеюва
них плакатів всюди, де дозволено і не дозволено, – це тільки окремі епізоди цих запеклих перегонів.

Самі ж вибори загалом пройшли спокійно, хіба що очікувався більший відсоток виборців, які б мали взяти участь у голосуванні.

***

За попередніми даними Центральної виборчої комісії, на Полтавщині проголосували 57,89 відсотка громадян, які мають право голосу.

За попередніми даними, п’ятивідсотковий бар’єр у нашій області подолали: політична партія Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”; Партія регіонів; політична партія “УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”; Комуністична партія України; політична партія Всеукраїнське об’єднання “Свобода”.

За оперативною інформацією, в одномандатних виборчих округах лідирують: виборчий округ №144 – Сергій Каплін, політична партія “УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”; виборчий округ №145 – Юрій Бублик, політична партія Всеукраїнське об’єднання “Свобода”; виборчий округ №146 – Юрій Шаповалов, самовисування; виборчий округ №147 – Олег Кулініч, самовисування; виборчий округ №148 – Володимир Пилипенко, самовисування; виборчий округ №149 – Олексій Лелюк, Партія регіонів; виборчий округ №150 – Костянтин Жеваго, самовисування; виборчий округ №151 – Тарас Кутовий, Політична партія “УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка”.

Репортаж підготували Юлія ДУМКА-КОНДРАТЬЄВА,
Віра ІЛЬКОВА, Ганна ЯЛОВЕГІНА,
Леонард НІКОЛАЄНКО.

Print Friendly, PDF & Email [1]