- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Профілактика, гуманізація, реабілітація

На цьому наголосив  Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко під час робочої поїздки до Кременчуцької виховної колонії для неповнолітніх. Зокрема він зазначив: Глава Держави наполягає на тому, що дитина за незначні злочини не повинна бути позбавлена волі. Варто впроваджувати інші заходи з тим, щоб дитину максимально зберегти для суспільства. З метою виконання цього завдання першою серед правоохоронних органів внутрішню реорганізацію здійснила Генеральна Прокуратура України, створивши спеціальний підрозділ та відповідні підрозділи на рівні регіонів. Таким чином Генпрокуратура визначила для себе, що захист прав дитини є пріоритетом для діяльності прокурорів усіх рівнів.

Проведення під егідою Генпрокуратури України спортивного свята у виховному закладі Кременчука є тому яскравим підтвердженням. Адже, крім спортивних змагань, воно продемонструвало, що не діти мають стояти в черзі стосовно перегляду справ чи скарг, а прокурори мають йти до дітей. Саме такого підходу вимагає Президент, і така робота досить активно ведеться упродовж останнього року задля збереження майбутнього десятків дітей. За словами дитячого омбудсмена, нині на рівні Адміністрації Президента розглядається велика кількість справ дітей щодо їх дострокового звільнення або ж інших заходів щодо їх реабілітації. Тож, крім урочистих заходів, під час перебування у колонії відбувся й конкретний розгляд справ дітей, які тут перебувають.

У заході також взяли участь заступник Генерального Прокурора України Віталій Білоус, начальник управління захисту прав і свобод ГПУ Олег Годуєв, прокурор Полтавської області Андрій Миронов, начальник управління Державної пенітенціарної служби в Полтавській області Микола Ісаєв, міський голова Кременчука Олег Бабаєв, представники обласної державної адміністрації, громадських правозахисних організацій та духовенства.

Зокрема, Юрій Павленко та Віталій Білоус поспілкувалися з неповнолітніми, які відбувають покарання у Кременчуцькій виховній колонії, й перевірили умови перебування в установі, оглянувши кабінети школи та ПТУ, які працюють на базі колонії, клуб, їдальню та спальний корпус. У цілому враження від побаченого у них склалося позитивне. Утім, такі умови вони не назвали ідеальними й висловили деякі зауваження.

Щодо спортивного свята, то Юрій Павленко подякував організаторам за таку ініціативу, адже ще десять років тому про них навіть не могли мріяти працівники пенітенціарної служби, як і про культурно-масові заходи та видання газет. Варто зазначити, що імпульс до проведення спортивних заходів у виправних закладах Полтавщини дав колишній прокурор Полтавської області, а нині – заступник Генерального Прокурора України Віктор Войцишен, за ініціативою якого й вдалося збудувати спортмайданчик у Кременчуцькій колонії. При його підтримці значно активізувалася й шефська робота у виховних закладах спонсорами та громадськими організаціями. Серед останніх – Міжнародний благодійний фонд “Визволення”. Його керівник Ілля Кива зазначив, що фонд “Визволення” має представництва у багатьох країнах світу й свою діяльність проводить разом із релігійними організаціями за рахунок грантів і коштів від спонсорів і меценатів, яким небайдужа доля дітей, котрі перебувають у конфлікті із законом.

Вихованці колонії завзято змагалися у гирьовому спорті, перетягуванні канату, провели футбольний матч. Усіх учасників змагань нагороджено пам’ятними призами. Крім того, п’ятьом вихованцям в урочистій обстановці вручили паспорти.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]