- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Оздоровлення чорнобильців

Потерпілі діти віком від 4 до 10 років забезпечуються путівками до санаторно-курортних закладів разом із батьками або іншими законними представниками. Путівками матері та дитини позачергово забезпечуються діти-інваліди, інвалідність яких пов’язана з наслідками Чорнобильської катастрофи. Діти віком від 10 до 18 років оздоровлюються в санаторіях у складі груп.

Організація санаторно-курортного лікування постраждалих громадян проводиться відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.05.2000 року № 800 “Про організацію оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. На основі даних щорічної диспансеризації лікарсько-відбіркові комісії районних лікарень видають постраждалим особам, у тому числі дітям, медичні довідки для отримання путівки (форма 070-0). У довідці зазначаються діагноз, доцільність санаторно-курортного лікування та профіль захворювання. Обов’язковою умовою отримання санаторно-курортної путівки є перебування на черзі в управлінні праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації.

Заяви щодо виділення путівок для санаторно-курортного лікування разом із медичною довідкою подаються до управління праці та соціального захисту населення.

У 2012 році з Міністерства соціальної політики України одержано 910 санаторно-курортних путівок для оздоровлення громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з яких 655 – для дорослих та 255 – для дітей.

Крім того, за кошти обласного бюджету в рамках “Обласної комплексної програми соціального захисту осіб з обмеженими фізичними можливостями на 2012 – 2014 роки” закуплено санаторно-курортні путівки особам, постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС, у місцеві санаторії. За дев’ять місяців поточного року оздоровлено 1671 дитину, постраждалу внаслідок аварії, за рахунок різних джерел фінансування.

З 1 січня 2013 року набирає чинності Закон України “Про внесення змін до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”. У зв’язку з цим у наступному році буде змінено порядок забезпечення санаторно-курортними путівками таких громадян. За цим законом вони матимуть право: вільного вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю захворювання; щорічного безкоштовного або пільгового забезпечення санаторно-курортними путівками шляхом надання щорічної грошової допомоги для компенсації вартості путівок через безготівкове перерахування санаторно-курортним закладам.

Розмір щорічної грошової допомоги та компенсації буде визначатися законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Головне управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]