- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Механізми вирішення проблем села

Над цим розмірковували учасники обласної конференції “Розвиток молочного скотарства в особистих селянських господарствах – складова успіху стратегії розвитку сільських територій”.

– Зі збільшенням обсягів виробництва молока в сільгосппідприємствах продовжується спад виробництва в особистих селянських господарствах, – зазначив, відкриваючи роботу зібрання, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. – Полтавщина в питаннях виробництва молока належить до числа лідерів серед регіонів держави, й те завдання, яке ми собі поставили щодо розвитку молочного скотарства в агроформуваннях, дає сьогодні позитивні результати. Якщо торік в області в середньому надоїли по 4700 кілограмів від кожної фуражної корови, то в цьому році є всі передумови, щоб подолати 5-тисячний рубіж. До того ж переробники приходять до розуміння того, що якість сировини – це завдання номер один, аби впевнено відчувати себе на ринку молочної продукції. На жаль, не можна стверджувати, що молоко, яке виробляється в особистих селянських господарствах, – такої ж високої якості, як і в сільгосппідприємствах. Там є чимало складових, які не забезпечують відповідної якості, але завдання влади – і це сьогодні пріоритет у питаннях розвитку сільських територій та у виробництві сільськогосподарської продукції – зробити все можливе, щоб створити належні умови й підтримувати ведення особистих господарств.

Як наголосив керівник області, тільки альтернативна організація на умовах конкуренції з більшою ефективністю роботи може протистояти недобросовісній конкуренції на ринку заготівлі молокосировини:

– Безумовно, там, де є порушення чи невиконання рішень Уряду, ми будемо застосовувати вплив через економічні важелі. Тобто через відповідні структури, які повинні відслідковувати ситуацію і ставити перепони недобросовісній конкуренції. Стосовно відмови молокопереробних підприємств від прямої співпраці             з індивідуальними селянськими господарствами, то ми маємо зробити все, щоб із селянського двору до переробника надходило якісне молоко.

– У господарствах населення в цьому році вже вироблено 310 тисяч тонн молока, що становить 52 відсотки від його валового виробництва в області. Реалізовано на забій майже 23 тисячі тонн м’яса худоби та птиці. Нині на Полтавщині 2343 селянських господарства утримують від 3 і більше корів, від 5 до 10 – 145 господарств, від 10 корів – 22 особистих селянських господарства, – поінформував начальник головного управління агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов. – Саме тих селян, які мають великі підсобні господарства, ми й запросили до сьогоднішньої розмови.

Доповідач наголосив на програмах Уряду, спрямованих на підтримку розвитку тваринництва        в особистих селянських господарствах. Зокрема це – виплата дотацій за збереження молодняку ВРХ, компенсація за придбання індивідуальних доїльних установок, за реалізовану переробним підприємствам великовагову худобу та інші. Загалом із початку року 12 тисячам селян нараховано 7,7 мільйона гривень державної дотації за утримуваний молодняк ВРХ, 5,4 мільйона вже виплачено, зазначив Сергій Фролов.

Основним проблемним питанням для селян є низька закупівельна ціна на молоко. І хоча завдяки державному регулюванню вона нині не може бути нижчою 2,2 гривні за кілограм, це не влаштовує тих, хто утримує корів. Водночас молокопереробні підприємства не задоволені порівняно низькою якістю сировини, що виробляється в особистих селянських господарствах. Учасники наради зауважували, що ціна молока на ринках області становить 6–8 гривень за кілограм, не дешевше воно і в магазинах. Звучали також пропозиції щодо надання державних дотацій за вироблений кілограм молока та на утримуване поголів’я корів. При цьому має враховуватися рівень жирності молокосировини. Наголошувалося й на необхідності надання селянам преференцій при закупівлі кормів для худоби та нарахування виробничого стажу за роки ведення особистого селянського господарства. Стосовно останнього, як зауважувалося на конференції, селянам недостатньо просто зареєструватися засновниками чи працівниками особистого селянського господарства. Потрібно ще й сплачувати єдиний соціальний внесок.

Імпульсом до розвитку тваринництва є й створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, на що з бюджету області було виділено 200 тисяч гривень. 9 таких кооперативів уже працює. Керівництвом області поставлено завдання – створити обслуговуючі молочарські кооперативи в кожному районі, що слугуватиме поліпшенню якості заготовленого молока, підвищенню ціни на нього, збільшенню обсягів виробництва та формуванню товарних партій сировини. Кооперативи – це ще й механізм для вирішення соціально-економічних проблем села, створення нових робочих місць та підвищення доходів населення.

Про загальний стан розвитку тваринницької галузі, рівень заготівлі молока в державі та місце Полтавщини у цьому процесі інформував директор департаменту тваринництва Мінагрополітики України Андрій Гетя. Він також зупинився на програмах державної підтримки селян, які утримують велику рогату худобу, наголосив на перевагах придбання у лізинг вітчизняного доїльного обладнання сільськогосподарськими обслуговуючими кооперативами. Керівник департаменту не оминув і проблем, пов’язаних із подвійним оподаткуванням сільськогосподарських кооперативів, поінформувавши, що дана ситуація невдовзі буде розглянута на засіданні Уряду.

За сумлінну працю та значний внесок у розвиток тваринницької галузі групі власників особистих селянських господарств було вручено почесні відзнаки.

Print Friendly, PDF & Email [1]