- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

У гармонії з природою

Саме тому дуже важливо, щоб економічний розвиток не завдавав шкоди навколишньому природному середовищу. Працюючи в цьому напрямку, професор Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна, доктор фізико-математичних наук Микола Пеліхатий розробив і запатентував ультразвуковий пристрій підвищення дебіту (тобто кількості води, нафти або газу, що видобувається) свердловин при нафтогазодобуванні та добуванні води. Прилад нещодавно презентували на Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми та перспективи розвитку нафтогазового комплексу” в Полтаві.

Створена ультразвукова технологія базується на використанні багаточастотних ультразвукових коливань.

Її застосування підвищує ефективність експлуатації свердловин на різних стадіях їхньої розробки, не спричиняючи небезпечного впливу на навколишнє природне середовище та ризику погіршення показників свердловини. Метод має найкращий набір таких важливих показників, як збільшення дебіту свердловин безпосередньо після обробки, тривалість ефекту, можливість застосування технології без зупинки роботи свердловини. Крім того, технологія вигідно вирізняється низькою енергоємністю, найкращими показниками з техніки безпеки, глибиною обробки свердловини.

– Розробка готова на всі 100 відсотків, – розповів Микола Пеліхатий. – Обладнання випробуване, застосовувалося не лише в Україні, а й у Колумбії, Венесуелі, Іраку та Сирії. Випробування довели високу ефективність пристрою.

– Прилад здатен реанімувати навіть законсервовані свердловини й відновити дебіт до початкового. Це дуже ефективна технологія. Аналоги мають американці й росіяни, проте вітчизняна розробка краща за низкою показників, – наголосив директор інноваційного центру університету, кандидат технічних наук Кирило Кучеров. Науковець також відзначив, що уряд нині приділяє значну увагу вирішенню екологічних проблем при видобутку корисних копалин.

Print Friendly, PDF & Email [1]