- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“…Я з цим полем навіки зріднився І віддав йому серце своє”

 Такі свята – це вже добра традиція на Полтавщині. Ми привітали ветеранів, сказали добрі слова людям, які нині опікуються затишною старістю тих, хто виборов сьогоднішнє мирне життя. Ми живемо в стабільному регіоні, де всі здобутки – результат роботи трудівників різних галузей виробництва, – зазначив Олександр Удовіченко. – Ваше село особливе в цьому плані, багато поколінь творили історію Лип’янки. Майже 34 роки місцеве колективне господарство, яке було в авангарді сільськогосподарського виробництва, очолював Герой Соціалістичної Праці, заслужений працівник сільського господарства України Андрій Лукич Фисун. Зараз, незважаючи на економічну кризу, ми намагаємося згуртувати людей навколо конкретних справ, які потрібно робити в кожному селі, в кожному районі. Полтавщина – серед лідерів економічного розвитку нашої держави. Це значить, що сьогодні працює промисловий комплекс, розвивається сільське господарство. Вдалося зберегти й ринки збуту вітчизняних товарів у Російській Федерації. Тільки такий підхід може дати позитивний результат.

Керівник області також підкреслив, що на Полтавщині протягом останніх двох років відкрито десятки нових дитсадків, вкладено значні кошти у реформування та реконструкцію закладів медицини, культури, освіти, залучено потужні інвестиції у розвиток тваринництва.

***

Трудовий шлях співзасновника ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” Юрія Кобченка розпочинався у колгоспі “Прогрес”, який очолював Андрій Лукич Фисун. Тож, коли сталася велика трагедія, яка забрала життя цієї неординарної, до самозречення працьовитої людини й мудрого керівника, господарство вирішили перейменувати в ТОВ імені Фисуна, розповів Юрій Кобченко. З часом на базі цього агроформування було засновано компанію “Докучаєвські чорноземи”.

– З огляду на те, що нам уже вдалося зробити й що продовжуємо робити, нам було б не соромно дивитися в очі Андрію Лукичу, – зазначив Юрій Кобченко. – Сьогодні у Лип’янці відкриваємо магазин торгової мережі “Домашній смак”, щоб наші люди могли купувати екологічно чисту продукцію за доступними цінами. Для більш суттєвого наповнення місцевого бюджету розпочинаємо роботи з будівництва потужного птахокомплексу, підрозділ якого буде і у вашому селі. Це забезпечить створення близько 40 нових робочих місць для лип’янців.

Ну а яке ж свято без подарунків?! Для всіх учасників урочистостей ТОВ “АПК “Докучаєвські чорноземи” подарувало великий і смачний торт. Був тут і смачний польовий куліш, яким пригощали всіх бажаючих. Від голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка місцевій школі передали інтерактивну дошку, а дитсадку, від компанії “Докучаєвські чорноземи”, – електричний котел для обігріву приміщення. Та чи не найвагомішим був подарунок для 10-річної дівчинки з обмеженими фізичними можливостями Ліанни Туменко з Нижньої Ланни, якій вручили новенький зручний інвалідний візок.

Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко відвідав лип’янський дитсадок “Пролісок”, взяв участь у відкритті магазину “Домашній смак” та в освяченні (його провів благочинний Карлівського округу отець Віталій) місця, на якому буде встановлено погруддя Героя Соціалістичної Праці, заслуженого працівника сільського господарства України Андрія Лукича Фисуна, а також поклав квіти до його могили.

***

Не шукаю я кращої долі,

Я в цім краї родився і зріс…

Тут для творчості подих відкрився,

Нам природа уроки дає.

Я з цим полем навіки зріднився

І віддав йому серце своє.

Ці поетичні рядки міського голови Карлівки Володимира Слєпцова можна по праву віднести до долі Героя Соціалістичної Праці, заслуженого працівника сільського господарства України Андрія Лукича Фисуна, який із 1968-го по 2002 рік очолював одне з кращих агроформувань області – колгосп “Прогрес”. Андрієві Лукичу були притаманні велика людяність і безмежна любов до селянина-трудівника, до землі. Внесок Андрія Фисуна у розбудову Лип’янки важко переоцінити, адже за період його керівництва господарством у селі було збудовано клуб, дитсадок, асфальтовані дороги, прокладено водогін, газифіковано житлові будинки. Він завжди знаходив час для кожної людини й ніколи не відмовляв у допомозі, розповідає завідуюча сільською бібліотекою Анастасія Пелех.

Андрій Лукич був щирим, працьовитим, доброзичливим, мудрим керівником і висококласним спеціалістом, вимогливим до себе й підлеглих, він завжди відгукувався на чужу біду, допомагав односельцям і дуже любив онуків. Такі слова про Андрія Лукича Фисуна лунали в цей день з уст лип’янців, які його добре знали й через десятиліття пронесли пам’ять про нього в своїх серцях. Мабуть, це і є чи не найкращий пам’ятник великому землеробові, щедрій душею і серцем людині.

Print Friendly, PDF & Email [1]