- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“Батьки і діти, діти і батьки… Між нас не ляжуть вирвами роки…”

Завжди розсудливий і по-філософськи налаштований, він взяв на озброєння істину: “Комусь подав я хліба шкоринку, комусь подав я кухоль води, і ніколи не знав, що ці вчинки відвертали мене від біди…”

З дитинства обожнював історію, захоплювався читанням і вирізнявся між однолітків допитливістю й послідовністю. Першою освітою Валерія Костянтиновича стала гуманітарна – закінчив історичний факультет Полтавського педагогічного інституту, пройшов достойну школу лідерства в комсомолі, де вчили не лише професійно працювати, а й відчувати лікоть товариша в команді. Коли доля у 1991 році привела до органів соціального захисту населення, здобув і економічну освіту.

Пов’язавши трудову діяльність із соціальним захистом пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни і праці, пройшов чи не всіма щаблями системи: працював на рядових посадах, потім – заступником, а пізніше – начальником обласного управління соціального захисту населення. Своїм вимогливим наставником вважає Надію Дмитрівну Міщанчук, яка довгий час очолювала обласну систему соцзахисту. Не забуває згадати цю мудру жінку шанобливим словом, звернутися за порадою, завітати у святкові дні, віддати належну данину поваги і вдячності.

 Після передачі органам Пенсійного фонду функцій призначення і виплати пенсій з січня 2001 року Валерій Руденко став заступником начальника обласного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області, а з 2003-го – очолив обласне відомство. За його керівництва розпочалися активні реформаційні процеси в пенсійній галузі. Саме у цей період начальник головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Валерій Руденко удостоєний почесного звання “Заслужений працівник соціальної сфери України”. Протягом двох десятиріч існування Пенсійного фонду таким званням відзначені лише два працівники регіональної галузі.

Органи Пенсійного фонду Полтавщини обслуговують понад 366 тисяч пенсіонерів за віком, 49,4 тисячі інвалідів різних категорій, у тому числі близько 6 тисяч інвалідів війни. Збільшуються обсяги коштів, які використовуються у пенсійній системі України і Полтавської області. За роки керівництва Валерія Руденка щорічний пенсійний бюджет області зріс майже у десять разів.

– Не кожний працездатний громадянин може похвалитися стабільним статком у необхідному для нього обсязі, а добробут людей поважного віку, інвалідів та інших пільгових категорій населення не викликає ніяких ілюзій. Їхні пенсії, надана допомога, пільги найчастіше не відповідають життєво важливим насущним потребам. Але питання збільшення пенсій, забезпечення їх стабільної та своєчасної виплати, якість обслуговування пенсіонерів завжди були і будуть пріоритетними напрямками соціальної політики в нашій державі, – наголошує Валерій Костянтинович.

Ефективну систему пенсійного забезпечення складно сформувати без розвитку економіки й соціальної сфери, без боротьби з тіньовою економікою й корупцією, адже пенсійне забезпечення – найбільш точний барометр соціально-економічного розвитку суспільства. В Україні на 10 платників пенсійних внесків припадає в середньому 9 пенсіонерів. Необхідно шукати шляхи поповнення бюджету Пенсійного фонду. Зараз його наповнюють майже 113 тисяч платників. У цьому році на Полтавщині вже зібрано майже 4 мільярди гривень власних коштів, що на 15 відсотків більше, ніж за такий же період минулого року.

– Видатки мають здійснюватись за рахунок власних надходжень, – розмірковує Валерій Костянтинович, – Для цього, насамперед, вживаються заходи для збалансування існуючої солідарної системи, поступово ліквідовується диспропорція у розмірах пенсій, призначених у різні роки, створюються умови для впровадження накопичувальної системи державного пенсійного страхування.

Лише за рік функціонування пенсійної реформи пенсійна скарбниця поповнилася на 90,9 мільйона гривень. Всі ці кошти пішли на збільшення пенсій нинішнім пенсіонерам. Середня пенсія на Полтавщині зросла на 225 гривень, або на 20 відсотків. У результаті реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича і підвищення соціальних стандартів середній розмір пенсії на Полтавщині у жовтні нинішнього року досяг 1341 гривні. З початку року в області майже втричі – з 278,4 тисячі до 99 тисяч – зменшилась кількість осіб, які отримують пенсію, меншу тисячі гривень.

… Валерій Костянтинович може годинами говорити на фахові теми, об’єктивно аналізуючи факти, проблеми і здобутки. Професійну розмову він з легкістю змінює на життєві спогади – намистинами сипляться жарти, афоризми, враження про видатних людей, з якими довелося спілкуватися. Серед них – Федір Моргун, Анатолій Кукоба, Микола Касьян, Кузьма Нездолій…

Що допомагає у повсякденному вирі життя і подій бути своєрідним посередником між поколіннями, захищати інтереси людей поважного віку і прагнути відродити почуття відповідальності у молодших, не зачерствіти і не загнати в глухий кут ліричну натуру? Звичайні речі – тепло й турбота родини, аматорське садівництво, захоплення бджільництвом, колекціонування старовинних предметів.

Саме у цьому – професійне і особисте щастя Валерія Руденка, складові його самодостатності й реалізованості в житті.

Від редакції. 9 жовтня начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Валерію Костянтиновичу Руденку виповнюється 60 років. Зоряни приєднуються до привітань на його адресу і зичать всіляких гараздів.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]