- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Комфортний пасажирський транспорт, якісні дороги

На Полтавщині функціонують 38 автостанцій. Порівняно недавно в Полтаві розпочала роботу АС-3, з якої автобуси курсують у Диканському та Зіньківському напрямках.

Однак, незважаючи на досить переконливу статистику, стверджувати, що в питаннях транспортного обслуговування населення не існує проблем, навряд чи можна. Адже в області є чимало віддалених малонаселених сіл, які або зовсім не мають пасажирського автотранспортного сполучення з райцентрами, або ж воно недостатнє.

Поліпшення транспортного обслуговування населення є одним із пріоритетів у роботі обласної влади. На це націлює й Програма Президента України Віктора Януковича “Україна – для людей”. На Полтавщині соціальні ініціативи Глави Держави впроваджуються в життя конкретними справами. Зокрема для зручності полтавців у цьому році розпочато будівництво автостанції

АС-4 в районі Південного вокзалу, з якої здійснюватимуть рейси автобуси в Котелевському та Чутівському напрямках, що дозволить розвантажити автотранспортний рух у центральній частині обласного центру.

Відповідно до Закону України “Про автомобільний транспорт” організацію пасажирських перевезень на території області покладено на облдержадміністрацію. Згідно із відповідним розпорядженням голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка затверджено склад конкурсного комітету із визначення пасажирських перевізників на міжміських та приміських автобусних маршрутах загального користування, які не перетинають меж території області, та Положення про конкурсний комітет.

У 2011 році проведено 6 конкурсів по визначенню пасажирських перевізників на внутріобласних автобусних маршрутах загального користування, видано понад 200 дозволів на здійснення пасажирських перевезень. У цьому році вже проведено 4 аналогічних конкурси, укладено 79 договорів про організацію перевезень пасажирів автомобільним транспортом.

Обласна влада робить усе можливе для виконання ініціатив Президента, спрямованих на поліпшення рівня життя населення. Значна увага приділяється реконструкції та ремонту автомобільних доріг.

Загальна протяжність вулично-дорожньої мережі області становить 20572,5 кілометра, з них близько 55 відсотків – вулиці та дороги комунальної власності, решта – автодороги загального користування. У 2012 році на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах області Державним бюджетом України передбачена субвенція: обласному бюджету – в сумі близько 22,5 мільйона гривень, місцевим бюджетам – понад 42 мільйони гривень. Ці кошти спрямовуються на капітальні й поточні ремонти вулиць та доріг, які потребують першочергового проведення робіт і мають визначальне соціально-економічне значення для забезпечення функціонування транспорту в населених пунктах. Нині вже надійшло 35 мільйонів гривень субвенції, за рахунок чого на вулицях і дорогах населених пунктів Полтавщини проводяться ремонтні роботи.

На розвиток та утримання автомобільних доріг загального користування, функціонування дорожнього господарства області із різних джерел фінансування заплановано капіталовкладення у сумі 470 мільйонів гривень. Нині на автомобільних дорогах загального користування виконуються роботи з поліпшення їх транспортно-експлуатаційного стану. Зокрема на 6 різних ділянках проводяться капітальний ремонт та реконструкція автомобільної дороги Київ–Харків–Довжанський. У рамках підготовки автомобільних доріг загального користування, задіяних до проведення в Україні фінальної частини футбольного чемпіонату Євро-2012, у травні цього року завершено роботи з поточного й середнього ремонту автомобільної дороги Київ–Харків–Довжанський на ділянці Лубни–Полтава загальною протяжністю 71,4 кілометра. Триває поточний та середній ремонт автодороги на ділянці Полтава – Чутове загальною протяжністю майже 46 кілометрів. Також виконуються роботи з поліпшення транспортно-експлуатаційного стану півторакілометрової ділянки автомобільної дороги в селі Мозоліївка Глобинського району, поточний ремонт автомобільної дороги Суми – Полтава на ділянці зсуву грунту в межах Зіньківського району та селища Котельва, поточний ремонт ділянок автомобільної дороги Дніпропетровськ– Царичанка–Кобеляки–Решетилівка.

Загалом з початку року в області відремонтовано понад 1515 кілометрів автомобільних доріг, із них 316 кілометрів – державного значення. Площа відремонтованого покриття доріг становить 320 тисяч квадратних метрів. Роботи з ліквідації ямковості та інших деформацій покриття тривають постійно.

У червні-липні цього року в рамках підготовки автомобільних доріг області до проведення Національного Сорочинського ярмарку було замінено пошкоджені дорожні знаки, впорядковано узбіччя доріг, виконано ремонт покриття проїжджих частин на автомобільних дорогах відповідних напрямків загальною протяжністю 794 кілометри. Вартість виконання зазначених робіт склала близько 3,3 мільйона гривень.

Варто додати, що для виконання робіт із благоустрою смуг відведення автомобільних доріг залучаються тимчасово незайняті громадяни, які перебувають на обліку в центрах зайнятості.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]