- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“…України доля, Полтавщино, земля моя свята!”

***

22 вересня з нагоди відзначення 75-річчя утворення Полтавської області у Полтаві з робочою поїздкою побував Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Він узяв участь у відкритті нового комплексу Полтавського юридичного інституту Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”.

Комплекс – унікальна споруда, яка входить у п’ятірку найкращих будов східного регіону країни. Це красива будівля з оригінальними вежами – з’єднані між собою різноповерхові частини учбового корпусу та гуртожитку. Загальна площа учбового корпусу – близько 14 тисяч квадратних метрів. Тут розташовані       6 лекційних залів, навчальні кабінети, аудиторія дистанційної освіти, два конференц-зали, комп’ютерні класи, бібліотека з книгосховищем та читацьким залом, музей криміналістики, зал засідань. Є в комплексі їдальня з двома залами, дев’ятиповерховий гуртожиток квартирного типу на 237 місць. Для відпочинку та оздоровлення студентів споруджено спортивно-оздоровчий комплекс, до складу якого входять спортивний зал, басейн. У Полтавському юридичному інституті, що діє з 2001 року, нині навчаються близько тисячі студентів.

– У день 75-річчя Полтавської області ми відкриваємо нову споруду – навчально-науково-спортивний і побутовий комплекс Полтавського юридичного інституту, де створені всі умови для навчання, проживання, занять спортом і творчістю, – сказав наш земляк, Герой України, Почесний громадянин Полтави, ректор Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого Василь Тацій. – Участь у цьому святі Прем’єр-міністра України – висока честь. Тут є певна символіка. Навпроти нового є діючий корпус, який відкривав Віктор Янукович, коли був Прем’єр-міністром. Тепер настав час відкрити нову споруду, яку зведено завдяки сприянню уряду. Корпус будувався при підтримці обласної державної адміністрації, обласної і міської рад. Це – спільне досягнення всіх полтавців і колективу Національного університету “Юридична академія України імені Ярослава Мудрого”.

– Серце радіє, коли бачиш такі споруди, що мають достойний вигляд і стають окрасою міста. Радість переповнює, коли бачиш, як розвивається наша країна і в кожному її куточку з’являються нові школи, лікарні, інститути, спортивні об’єкти, – підкреслив Микола Азаров, звертаючись до присутніх. – Їду вулицями Полтави і бачу реконструйовану обласну лікарню – це теж наші рішення і наша робота. Приємно бачити, як все це втілюється в життя.

Микола Азаров разом із головою облдержадміністрації Олександром Удовіченком, головою обласної ради Іваном Момотом, Героєм України Василем Тацієм, міським головою Полтави Олександром Мамаєм оглянув матеріально-технічну базу новозбудованого комплексу. В новому лекційному залі Глава Уряду прочитав лекцію для майбутніх юристів. Лекція транслювалася в Харків, у головний корпус академії.

– Для мене велика честь першим виступати у цій залі, – наголосив Микола Азаров. – Вам, шановні студенти, пощастило навчатися тут. У цьому і велика відповідальність, бо це – краща наша юридична академія. Почуття гордості за свій вуз завжди повинне бути з вами. Юристам має бути притаманний високий рівень совісті й моральних якостей.

За роки незалежності ми створили дуже багато законів, – зазначив Прем’єр-міністр. – Якщо їх усі скласти, потрібно 5–6 бюджетів, щоб виконати. Ніякий уряд в Україні не зможе цього зробити, й виникає колізія між тим, що закони повинні виконуватися, і можливістю їх виконання. Уряд змушений з усієї маси законів вибрати те, що можна реалізувати, і звернутися до законодавця з пропозицією прийняти спеціальний закон про бюджет і такі положення, які б ми могли втілити. Опоненти, прекрасно розуміючи, що виконати всі закони неможливо, починають докоряти нам. Це хибна аргументація, яка неприпустима. Від політичних рішень залежить майбутнє нашої країни. Має бути чітка визначеність економічної політики – можна робити тільки ті кроки, які спираються на власні ресурси.

Микола Азаров також проаналізував нововведення Податкового і Митного кодексів, зазначивши, що в цих документах напрацьовані прості правила, які не мають подвійного трактування і працюють на розвиток бізнесу, розповів про роботу, пов’язану з дерегуляцією і спрощенням підзаконних нормативних актів, про інші аспекти організації державного управління. Він побажав студентам завжди йти вперед і знайти своє місце в житті – чи у власному бізнесі, чи у державних структурах, чи в юридичних службах підприємств.

Під час спілкування з журналістами Микола Азаров поділився враженнями від відвідин новозбудованого навчального комплексу:

– Прекрасний комплекс для студентів. Це не єдиний у нинішньому році об’єкт освітньої сфери, ми їх чимало здали і продовжимо цю лінію й надалі. Я поспілкувався з молоддю, ми ставили одне одному цікаві запитання. При уряді створена молодіжна рада, і пропоную вашій юридичній академії делегувати туди двох представників. Студенти-юристи нам необхідні. Уряд проводить політику відкритості, тому взаємодія, діалог із усіма суспільними групами для нас важливі – активно працюємо з молоддю, профспілками, федерацією роботодавців, багатьма громадськими організаціями. На мою думку, така взаємодія дозволяє, по-перше, готувати більш якісні нормативні документи, а по-друге, вирішувати саме ті питання, які є актуальними для наших людей.

Відповідаючи на запитання представників ЗМІ, керівник уряду торкнувся теми підтримки вітчизняного виробника.

– Я – категоричний прибічник вітчизняного товаровиробника. Є різні позиції, різні аргументи. Але якщо на вибір є можливість придбати для державних потреб вітчизняний товар, то я виступаю за це. Також дуже важливо, щоб наша вітчизняна техніка була конкурентоспроможною. Треба ставити такі завдання перед нашими виробниками, щоб виготовляли конкурентні товари й обладнання. Ринок відкритий, і нам важливо, щоб не тільки на внутрішньому ринку були представлені українські товари, але й постачалися на зарубіжні. Для нас важливо, щоб ми самі могли виробляти сучасну техніку, що не поступається імпортним зразкам. Якщо крюківський поїзд відповідає усім стандартам, він працюватиме на наших залізницях.

***

Глава Уряду побував на залізничному вокзалі Полтава-Південна, де ознайомився із дослідним зразком міжрегіонального швидкісного двосистемного електропоїзда, спроектованого і виготовленого фахівцями ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод”. Голова наглядової ради, президент ПАТ “Крюківський вагонобудівний завод” Володимир Приходько поінформував
Миколу Азарова про головні переваги вітчизняного електропоїзда у порівнянні з імпортними аналогами. Зок-рема він повідомив Главі Уряду про те, що міжрегіональний швидкісний двосистемний електропоїзд, призначений для пасажирських перевезень, має перспективу швидкості до 220 кілометрів на годину, тоді як його корейський аналог Hyundai має швидкість до 160 кілометрів на годину. До того ж конструкція вагонів крюківського електропоїзда цілком відповідає усім санітарним нормам щодо мікроклімату, освітленості, шуму та вібрацій, а також усім вимогам безпеки. Вагони усіх 3-х класів обладнані за сучасними технологіями, зокрема системою гарячого й холодного водопостачання, мікроклімату, зв’язку “провідник – пасажир”, телемоніторами, системою супутникової навігації… Окрім цього, виготовлення вітчизняних електропоїздів обійдеться Україні, у порівнянні із закупівлею їх за кордоном, на третину дешевше.

– У реалізації проекту зі створення й виготовлення вітчизняних міжрегіональних електропоїздів задіяно понад 180 наукових закладів, підприємств та організацій. Вигідність виробництва пасажирських електропоїздів в Україні забезпечується ще й тим, що майже 70 відсотків матеріалів та комплектуючих для електропоїздів – вітчизняні, – наголосив Володимир Приходько.

– Hyundai більше закуповувати не будемо, це однозначно. Тож немає іншого виходу, ніж підтримувати вітчизняного виробника, – наголосив Микола Азаров під час ознайомлення з дослідним зразком міжрегіонального швидкісного електропоїзда виробництва КВБЗ.

Глава Уряду мав змогу переконатися в комфортності вітчизняного електропоїзда під час його пробного запуску.

Генеральний директор Укрзалізниці Володимир Козак ознайомив Прем’єр-міністра України Миколу Азарова з особливостями вітчизняної інфраструктури з обслуговування швидкісних поїздів.

***

У Палаці дозвілля “Листопад” Микола Азаров оглянув презентаційну виставку районів і досягнень Полтавської області, зразки продукції підприємств краю, виставку архівних фотодокументів, що розповідають про події на Полтавщині в роки Великої Вітчизняної війни, повоєнний період, новітню історію області. Також він провів погашення поштового конверта, випущеного до 75-річчя Полтавської області.

Прем’єр-міністр взяв участь в урочистих зборах, присвячених славній даті. Полтавців, представників усіх міст і районів, трудових колективів, численних гостей привітав голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко:

– Полтавський край відзначає 75-ту річницю від дня створення Полтавської області. Це були роки ратної боротьби, трудового героїзму. Полтавщина сьогодні – серед лідерів соціально-економічного розвитку в державі. Завдяки підтримці центральної влади, Президента України Віктора Януковича, Прем’єр-міністра Миколи Азарова за останні роки нам вдалося зробити значний прорив у соціально-економічному розвитку, – наголосив Олександр Удовіченко. – Наші пріоритети – медицина й освіта. Завдяки цій роботі сьогодні маємо нові об’єкти, лікарняні заклади, завершуємо модернізацію освітньої галузі. За допомогою держави в цьому році реалізуються проекти на загальну суму понад 200 мільйонів гривень. Полтавщина завжди розвивалася гармонійно, маємо потужний машинобудівний комплекс, переробні підприємства, сферу послуг, ми традиційно – серед лідерів у сільському господарстві. Полтавський край сьогодні реалізує політику держави, політику Президента, підвищуючи соціальні стандарти. Попереду – дуже багато роботи, а в святкові дні всіх вітаю з ювілеєм області й бажаю подальших успіхів.

– Шановні полтавці, до цієї прекрасної зали ми прибули з Південного вокзалу, куди нам запропонували поїхати й подивитися на новий пасажирський поїзд. Його розробив і виготовив Крюківський вагонобудівний завод. Подивилися на нього і проїхалися в ньому. Поїзд хороший, – підкреслив Микола Азаров. – Я за те, щоб усе, що можна у нас виробляти, виготовлялося в нашій країні. Менше купувати імпортного, і не просто тому, що нам самим потрібна валюта, а тому, що треба створювати нормальні робочі місця, давати своїм підприємствам упевненість у завтрашньому дні. Політика уряду на це й спрямована.

Хочу сказати, що для мене Полтавщина – особливий край в країні, для мене це істинна Україна. Зараз вона впевнено вийшла на 3–4-те місце за обсягом промислової й аграрної продукції. Це не просто – змагатися з такими гігантами, як, приміром, Харківська, Донецька, Одеська області, куди свого часу вкладалися величезні кошти у розвиток. У тому, що Полтавщина за останні роки так упевнено зробила крок уперед, заслуга керівництва, всіх полтавців, і я, користуючись нагодою, передаю усім щирі вітання від нашого Президента.

Прем’єр-міністр України Микола Азаров, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот вручили представникам полтавської громади державні нагороди і почесні відзнаки, якими їх удостоєно з нагоди ювілею області, а також раніше з нагоди професійних свят, інших пам’ятних подій.

У концерті, присвяченому 75-річчю від дня утворення Полтавської області, виступили кращі колективи та виконавці Полтавщини.

***

23 вересня, у день визволення Полтави від фашистських загарбників, тисячі жителів та гостей міста вшанували пам’ять воїнів, які віддали життя за свободу рідної землі. Участь в урочистій ході до меморіалу Солдатської слави взяли ветерани Великої Вітчизняної війни, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, міський голова Полтави Олександр Мамай, представники духовенства, трудових колективів, студентської й учнівської молоді, громадських організацій та політичних партій. До підніжжя меморіалу лягли вінки, букети й гірлянди квітів. Загиблих на фронтах Великої Вітчизняної пом’янули хвилиною мовчання.

Після завершення офіційної частини заходу ветерани ділилися з полтавцями спогадами про бойовий шлях, згадували і тих побратимів, яких втратили в боях, і тих, хто відійшов за вічну межу вже у мирний час.

***

На Співочому полі імені Марусі Чурай відбулося культурно-мистецьке дійство “Рідна земле, матінко Полтаво!” Своє мистецтво демонстрували співачка Ярослава, гурт “Фрістайл” із Ніною Кірсо, дует “Потап і Настя”, інші майстри мистецтв і художні колективи.

З останніми музичними акордами небо над святковою Полтавою заграло різнобарвним феєр
верком.

***

На урочистому мітингу з нагоди 69-річчя визволення Миргорода від фашистських загарбників ветеранів Великої Вітчизняної війни, мешканців та гостей міста-курорту привітали голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, міський голова Сергій Соломаха, голова райдержадміністрації Олександр Волошко, командир Миргородської бригади тактичної авіації Олег Гесь, колишній фронтовик Петро Ярмоленко, народний артист України Мар’ян Гаденко. Голова дружньої Миргороду Дарницької районної ради в місті Києві Сергій Вітковський зачитав привітання від голови Київської міськдержадміністрації Олександра Попова. Свої кращі пісні дарували талановиті учасники фестивалю сучасного українського романсу “Осіннє рандеву-2012”. У вальсі кружляли і ветерани, і гості свята. Були квіти, солдатська каша та все, що має бути у такий день.

***

Цьогорічне святкування Міжнародного дня миру в Кременчуці проходило в рамках заходів, приурочених до 75-річного ювілею Полтавської області. Почесними гостями свята стали Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Індонезії в Україні пані Дра Нінінг Сунінгсіх Рахадіат, мер китайського міста Цзяюйгуань пан Лю Пен.

Керівники міста на чолі міським головою Олегом Бабаєвим, високоповажні гості вшанували пам’ять загиблих воїнів, які захищали та визволяли Кременчук у роки Великої Вітчизняної війни, поклали квіти до меморіалу Слави.

Учасників церемонії “Дзвони Гонга Миру” листом привітав міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко. У листі, зокрема, говориться: “Важливо, що у заходах, які долучають голос українського суспільства до святкувань під егідою ООН Міжнародного дня миру, беруть участь також молоді захисники справи миру, прихильники безконфліктного, дипломатичного шляху спілкування держав, народів, націй”.

Олег Бабаєв, привітавши присутніх, подякував пані Дра Нінінг Сунінгсіх Рахадіат за її вагомий внесок у розвиток миру в усьому світі та встановлення у Кременчуці єдиного в Україні Гонга Миру. Він вручив їй почесні відзнаки. Хвилиною мовчання присутні вшанували тих, хто віддав життя за збереження миру. Під звуки Гонга Миру в небо злетіли білі голуби. Прекрасний концерт подарували юні артисти кращих творчих колективів ЦКСД “Нафтохімік”.

Кременчук також приймав юних народних дипломатів – студентів та школярів – учасників Х ювілейної Асамблеї юних дипломатів, на яку з’їхалися представники різних міст України. Її організаторами виступають Асоціація сприяння міжнародному бізнесу та розвитку спільно з міським управлінням освіти.

***

Центральним заходом урочистостей, присвячених 69-й річниці визволення Чорнухинського району від фашистських загарбників, стало перепоховання останків безіменного солдата, який поліг у роки Великої Вітчизняної. Їх виявили нещодавно в урочищі Шапарі, на території Кізлівської сільської ради. Перепоховання останків загиблого воїна відбулося у селі Кізлівці. Протоієрей Свято-Покровської церкви Чорнух Іван Бондар відправив заупокійну службу. На честь захисника Вітчизни пролунав військовий салют. У траурно-урочистому мітингу взяли участь депутат обласної ради Михайло Кривошей, голова Чорнухинської РДА Анатолій Бойко, голова райради Олександр Кривенко.

***

Урочистості з нагоди ювілейних та пам’ятних дат відбулися в усіх містах і районах нашого краю. Розповіді про них буде вміщено у наступних номерах “Зорі Полтавщини”.

Print Friendly, PDF & Email [1]