- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Різдво Пресвятої Богородиці

Згідно з церковним переказом, який грунтується на апокрифічному "Протоєвангелії Іакова", Пресвята Діва Марія народилася в невеликому галілейському місті Назареті (сучасний Ізраїль). Батьками Її були праведні Іоаким та Анна. Подружжя було бездітним, але не втрачало надії на милість Божу, твердо вірячи, що Бог може все. Господь виконав їхнє прохання, коли чоловік і жінка досягли похилого віку і підготували себе доброчесним життям до високого звання – бути батьками Пресвятої Діви Марії, майбутньої Матері Господа Іісуса Христа. Архангел Гавриїл приніс Іоакиму й Анні радісну звістку: молитви їхні почуті Богом, і в них народиться Преблагословенна Дочка Марія, через Яку буде дароване спасіння усьому світу.

Через дев'ять місяців Дівчинка з'явилася на світ. За звичаєм, на    15-й день після народження дано було Їй ім'я, вказане ангелом Божим, – Марія (євр. Маріам, що означає: "володарка", "владичиця").

Різдво Пресвятої Владичиці нашої Богородиці й Пріснодіви Марії святкується Церквою як день всесвітньої радості.   До церковного календаря воно було внесене у другій половині V століття. У тропарі свята йдеться: "Різдво Твоє, Богородице Діво, радість засвітило всій вселенній, з Тебе бо засяяло Сонце правди – Христос Бог наш, що знищив прокляття і дав благословення і, скасувавши смерть, дарував нам життя вічне…"

У народі це свято називали Другою Пречистою. У часі воно збігається із закінченням основних польових робіт. Тож Богородиці дякували за зібраний урожай. А також – за покровительство сім'ї, й особливо – материнству.

За народними спостереженнями, починаючи від Другої Пречистої, в Україні встановлюється дощова погода.

Print Friendly, PDF & Email [1]