- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Михайло ХАРЧЕНКО: “Головне для аграрія – стабільність”

– Нині у нашому господарстві – понад 300 працюючих. Аби не тваринництво, обійшлися б силами п'ятдесяти робітників, адже сучасні технології в рослинництві не передбачають застосування ручної праці, – розповідає Михайло Харченко. – Однак зберігаємо тваринницьку галузь, бо саме в ній зайняті кількасот наших селян. А це набагато важливіше, ніж отримання надприбутків. Взагалі якщо підрахувати, то господарства із розвиненим тваринництвом, де більша зайнятість людей, сплачують більше податків та різних відрахувань до бюджету. Адже в рослинництві селяни зайняті тільки протягом сезону, а ми платимо заробітну плату, а отже й податки державі, протягом усього року.

У "Великосорочинському" утримують 2 тисячі голів ВРХ, із них 630 – дійні корови. Молоко, якого в середньому на одну корову надоюють 16–17 літрів, здають на Пирятинський сирзавод.

Звісно ж, утримання такого стада вимагає відповідної кормової бази, а це вносить свої корективи до структури посівних площ господарства. До неї, зокрема, входять: 1100 гектарів ранніх зернових, 1500 гектарів кукурудзи, 600 гектарів сої, 500 гектарів соняшнику, 400 гектарів багаторічних трав, понад 200 гектарів гороху, ріпак. Для худоби заготовлено сінаж і сіно. Загалом господарство обробляє 4,5 тисячі гектарів землі, дотримуючись семипільної сівозміни.

– Цього року майже 50 гектарів землі виділили німецькій компанії "Basf" під демонстраційне поле, на якому вирощуються сім культур із застосуванням засобів захисту рослин виробництва цієї компанії, – розповідає Михайло Харченко.

Керівник "Великосорочинського" результатом такої співпраці задоволений, адже посіви на демонстраційному полі якісно відрізняються від інших, а отже, й урожай кращий. Окрім того, компанія здійснює і науковий супровід, а навчатися, на думку Михайла Харченка, завжди потрібно.

– Жодному студенту ми не відмовили у проходженні навчальної практики на базі нашого господарства. Адже нині всім потрібен підготовлений спеціаліст із досвідом роботи, а де ж його взяти, якщо всі сільгосппідприємства відмовлятимуть молодій людині в практиці, посилаючись на комерційну таємницю?! Ми ж працюємо прозоро, платимо податки, звітуємося. Та, навчаючи інших, і самі навчатися не цураємось, – говорить Михайло Харченко.

У господарстві – дві тракторні бригади, потужний автопарк, який цього року поповнився самохідним обприскувачем вартістю понад 2 мільйони гривень. Працює будівельна бригада, є власні токове господарство, млин, олійниця. 1200 пайовиків регулярно отримують розрахунок за земельні паї на рівні 5 відсотків від вартості паю.

"Великосорочинське" постійно підтримує соціальну сферу села. Господарство виділяє техніку для розчищення доріг, обробки городів та заготівлі кормів для підсобних господарств пайовиків, допомагає в ремонті сільських водогонів, повністю утримує Будинок ветеранів, у якому нині проживають 15 одиноких людей. Цього року виділило 70 тисяч гривень на ремонт спортзалу місцевої школи. В цілому на соціальну сферу підприємством спрямовується близько 350–400 тисяч гривень на рік. Тож стабільність для директора АОПП "Великосорочинське" Михайла Харченка – не просто слово, а конкретні справи, тісна співпраця з людьми, реагування на їхні біди і небайдужість до проблем сільської громади.

Print Friendly, PDF & Email [1]