- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

До послуг – ще й добре слово, посмішка

Хто ж ці добрі люди? – вирішила я довідатись.

Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Лубенської міської ради розташований на вулиці Григора Тютюнника. І перше, що мене вразило, – квітковий оазис навколо всієї по-сучасному реконструйованої будівлі. Слід зазначити, що ще не так давно ця будівля була занедбаною, обшарпаною, непридатною для експлуатації. З ініціативи міського голови Олександра Грицаєнка і депутатів міської ради торік була проведена реконструкція, й Територіальний центр, який тіснився у підвальному приміщенні, отримав чудові умови для діяльності й, головне, для розширення кількості послуг.

Виконуючу обов'язки директора цієї установи Наталію Сухонос застала в робочому кабінеті, але поговорити з нею було непросто. Кожні 5–7 хвилин до неї заходять працівники установи, щоб оперативно розв'язати якесь питання, люди пенсійного віку…

Колишня вчителька Валентина Яківна Марченко, 75-річна пенсіонерка, зайшла, щоб подякувати за чудове обслуговування. "Я принесла постільну білизну, щоб випрали, – пояснила і потім додала: – Тут так гарно, такий прийом! Дочка моя, інвалід другої групи, теж приходить, адже тут можна підстригтися, фізіотерапевтичні процедури пройти…"

Не встигла вона залишити кабінет, як зайшов немолодий чоловік і запитав, чи зможуть працівники центру надавати допомогу його немічній матері. Сам він живе далеко й теж уже пенсіонер, доглядати стареньку не в змозі. Наталія Сухонос зустріла його привітно, як зустрічає кожного, хто до неї звертається. "Ми вам допоможемо", – запевнила і пояснила, які документи треба для цього подати.

Колектив Територіального центру обслуговує не лише тих ветеранів праці, інвалідів, котрі можуть самі прийти сюди, а й одиноких немічних людей. Їх на обліку 272. Цим займаються працівники відділення соціальної допомоги вдома, яким керує Наталія Волик. Десять осіб перебувають у стаціонарному відділенні "Милосердя", де їм надають цілодобовий догляд. Все тут, як удома, – окремі спальні кімнати, їдальня, кімната для відпочинку, де є телевізор, настільні ігри; за станом здоров'я ветеранів стежать медики.

Дієво функціонувати Територіальному центру в Лубнах допомагають, крім місцевої влади, депутати та підприємці. До речі, талони на молочні продукти для пенсіонерів, інвалідів, малозабезпечених верств населення – це соціальна допомога ПАТ "Молокозавод" (голова наглядової ради – Володимир Дорош), яка надається у відповідності з угодою, укладеною між виконкомом міської ради та адміністрацією підприємства. Її отримують щомісяця 250 лубенців. Неабияка підтримка для малозабезпечених громадян!

З початку нинішнього року в Територіальному центрі одержали різних послуг понад 3 тисячі осіб. Наталія Сухонос провела мене в зал лікувальної фізкультури, обладнаний різними тренажерами. Тут ветерани роблять вправи під керівництвом медсестри Марини Васик. Після спортивно-оздоровчої терапії можна й відпочити, випити чашку чаю, скориставшись послугами фітобару. А керує відділенням соціально-медичних послуг, як і стаціонарним відділенням "Милосердя", Олена Лапко.

Соціальні ініціативи Президента України Віктора Януковича спонукали місцеву владу до ще активнішої підтримки Територіального центру. Міськрада виділила кошти на обладнання кабінету фізіотерапії. Відкриття відбулося у червні цього року, і в цій важливій події взяли участь не лише керівники міста, а й голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Він був задоволений побаченим. У кабінеті встановлені апарати ультразвукової, магнітолазерної терапії, ультрависоких частот, апарат для поліпшення зору, інгалятори для органів дихання, аромалампа для очищення дихальних шляхів, гідромасажер… Усім цим користуються пенсіонери, інваліди, якщо такі процедури їм призначить лікар у поліклініці.

У відділенні соціально-побутової адаптації, де завідуючою Тетяна Бондаренко, застосовується така форма роботи, як гуртки за вподобаннями. Хочете – в'яжіть гачком чи спицями, вишивайте, створюйте якусь красиву річ із бісеру або малюйте чи виготовляйте аплікації, іграшки, ляльки-мотанки. У вітрині виставлені десятки таких виробів, створених пенсіонерами-умільцями. Та головне – в цьому відділенні під керівництвом інструктора з трудової адаптації Лариси Луценко інваліди також проходять своєрідну терапію. Працює тут і соціальний педагог Інна Шовкопляс, котра своєю увагою, співчутливою бесідою вселяє віру в краще. Щоп'ятниці для ветеранів влаштовуються кінолекторії, вони переглядають фільми своєї молодості. А ще бажаючі беруть участь у шахових турнірах, які проводяться спільно з обласною федерацією з цього виду спорту, котру очолює Григорій Щербов.

У Територіальному центрі можна відремонтувати одяг, у цьому допомагає швачка Оксана Сугак, а Любов Демура майстерно відремонтує взуття. До речі, Оксана Сугак зараз займається ще однією важливою справою – прикрашає аплікаціями сценічні костюми для учасників художньої самодіяльності. Багато хто приносить сюди постільну білизну, яку приводить у належний стан прачка Світлана Демент. Охоче користуються відвідувачі Терцентру й послугами масажистів Людмили Бовт та Андрія Ватулі, перукарки Ірини Рудень. В один із днів тижня вони відвідують пенсіонерів, інвалідів за їхніми замовленнями вдома. У Територіальному центрі обладнано також пункт прокату засобів реабілітації. Якщо комусь із одиноких пенсіонерів чи інвалідів, котрі перебувають на обліку в центрі, потрібно привезти якийсь вантаж, їм допоможуть транспортом, адже є послуга "соціальне таксі".

А ще на виконання соціальних ініціатив Президента України впроваджено інноваційний проект навчання пенсіонерів – соціально-педагогічну послугу "Університет третього віку", учасники якого опановують комп'ютер під керівництвом волонтера, інженера Мирослава Шкицького. Шістдесят осіб виявили таке бажання і відвідують заняття, які проходять на базі районної бібліотеки для дорослих.

Проявити свої здібності підопічні центру можуть у драмгуртку "Джерело" та хоровому колективі "Зустріч", котрим керує Юрій Кисіль, а старостою є підопічна центру Ніна Василенко. Більше 6 років хористи радують земляків та мешканців сусідніх районів піснями, декламаторським мистецтвом. Ось і нещодавно виступали з концертом у Територіальних центрах Чорнух та Пирятина. Солістами в хорі є Катерина Мисник, Людмила Конвісар, Павло Колісник, Надія Галич. Ольга Помаз читає ліричні вірші, Ніна Копотун – гуморески. Арії з опер виконує Людмила Воробйова, романси – Ганна Валєєва. Всіх учасників – понад двадцять. Творчість колективу "Зустріч" зацікавила ведучу програми "Фольк-music" Першого Національного телеканалу Оксану Пекун. Тож вона приїхала в Лубни зі знімальною групою.

Ветерани праці, інваліди в Лубнах не залишені наодинці зі своїми проблемами, вони – під опікою Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг), яким керує ініціативна, творча людина – Наталія Сухонос, котра щирою посмішкою, добрими словами зустрічає кожного, хто приходить сюди за допомогою.

Print Friendly, PDF & Email [1]