- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Підтримка і співчуття

До цього особам, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним виплачувалась державна допомога у розмірі 10 відсотків прожиткового мінімуму для працездатних осіб (109,4 гривні), за умови, що середньомісячний сукупний сімейний дохід не перевищував прожиткового мінімуму для сім`ї.

З 17 червня 2012 року розмір вказаної допомоги розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім`ї та середньомісячним сукупним доходом сім`ї за попередні 6 місяців. При цьому він не може бути більшим, ніж мінімальна заробітна плата (з 1 квітня 2012 року – 1094 гривні). Таким чином, у зв’язку з підвищенням розміру допомоги на догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу в області збільшено видатки на її виплату в

3,5 разу.

Кому надається допомога

Допомога на догляд надається дієздатній особі (незалежно від факту роботи та отримання пенсії), яка зареєстрована або постійно проживає на одній житловій площі з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, котрий за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, і здійснює догляд за ним.

Склад сім`ї особи, яка звертається за призначенням допомоги на догляд

До складу сім’ї особи, яка звертається за призначенням допомоги на догляд за психічно хворим, включаються чоловік, дружина; рідні, усиновлені та підопічні діти цих осіб до досягнення ними 23 років, якщо вони навчаються у вищих навчальних закладах I–IV рівнів акредитації та професійно-технічних навчальних закладах із денною формою навчання, не мають власних сімей незалежно від місця проживання або реєстрації; неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства

I чи II групи або інвалідами I групи і проживають разом із батьками; непрацездатні батьки чоловіка та дружини, які проживають разом із ними і перебувають на їхньому утриманні у зв’язку з відсутністю власних доходів.

До складу сім’ї не включаються особи, визнані інвалідами

I чи II групи внаслідок психічного розладу, які за висновком лікарської комісії медичного закладу потребують постійного стороннього догляду і не належать до зазначених членів сім’ї, та особи, які перебувають на повному державному утриманні.

Строки виплати допомоги

Зазначена допомога призначається на 6 місяців і виплачується щомісяця. Якщо особа, яка здійснює догляд за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, є непрацюючим пенсіонером, їй призначається допомога на догляд за ним на 12 місяців на підставі заяви та копії трудової книжки.

Допомога не призначається у разі перебування інваліда І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу на повному державному утриманні або на стаціонарному лікуванні впродовж повного календарного місяця.

Документи, необхідні для

отримання допомоги

Допомога на догляд призначається на підставі висновку лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного стороннього догляду за інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.

Крім того, для призначення цієї допомоги до територіального управління праці та соціального захисту населення подаються: заява; документ, що посвідчує особу; довідка про склад сім’ї із зазначенням прізвища, імені та по батькові, родинних зв'язків членів сім'ї; довідка про доходи кожного члена сім'ї; довідка про наявність та розмір земельної ділянки, частки (паю).

На виконання вищевказаного законодавчого акта з 17 червня 2012 року проведено перерахунки щомісячної грошової допомоги особам, які проживають разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, котрий за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним. У результаті цих перерахунків одержувачі допомоги на догляд за інвалідом І чи ІІ групи інвалідності внаслідок психічного розладу з 17 червня поточного року отримали доплату в сумі 459,48 гривні. З 1 липня 2012 року розмір допомоги становить 1102 гривні на місяць. До 10 липня 2012 року проведена виплата допомог у підвищених розмірах.

Органами соціального захисту проводиться активна системна робота з виявлення сімей, які мають право на подібного роду соціальну підтримку. Так, починаючи із 17 червня 2012 року, додатково виявили 586 осіб, які мають право на допомогу по догляду за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.

Print Friendly, PDF & Email [1]