- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Йосип Кобзон: “Я люблю тебе, життя!”

На честь ювілею народний артист СРСР, лауреат Державної премії СРСР і премії Ленінського комсомолу, легенда радянської естради Йосип Кобзон підготував великий концерт у Державному Кремлівському палаці в Москві, після чого продовжить гастрольний тур. 24 вересня концерт артиста пройде в Національному Палаці “Україна” в Києві, 26-го – у Донецьку, а закінчиться тур по Україні 28 вересня у Дніпропетровську – в Палаці спорту “Метеор”.

Естрадна кар’єра Йосипа Кобзона розпочалася в 1959 році. На сцені співак провів більше 50 років, у його репертуарі – 1500 пісень.

Народився Йосип Кобзон у місті Часів Яр Донецької області. Закінчив Державний музично-педагогічний інститут ім. Гнєсіних по класу вокалу. В радянські часи виконував ліричні й патріотичні пісні. У 1964-му, після появи в ефірі пісні Аркадія Островського “А у нас у дворі”, до нього прийшла популярність. У 1960-х роках сформувалася виконавська манера Кобзона – поєднання техніки бельканто з невимушеністю, увагою до слова, до поетичної інтонації. У 1964 році Йосип Кобзон став лауреатом Всеросійського конкурсу артистів естради і лауреатом Міжнародного конкурсу в Сопоті (Польща). У 1965 році Кобзон взяв участь у міжнародному конкурсі “Дружба”, який проходив у шести соціалістичних країнах, і завоював перші місця у Варшаві, Берліні та Будапешті. У 1987 році був удостоєний почесного звання “Народний артист СРСР”. З 1984 року професор Йосип Кобзон викладає естрадний вокал в Державному музично-педагогічному інституті імені Гнєсіних. У 2007 році дав серію ювілейних концертів по всіх столицях колишнього СРСР. Йосип Кобзон – відомий політичний діяч, кар’єру починав як депутат Верховної Ради СРСР 1990 року. Займається благодійністю. Відомо, що вже протягом багатьох років Кобзон мужньо бореться з важким захворюванням, що додає сили багатьом людям.

Співак неодноразово бував у Полтаві, його пов’язувала тісна дружба з покійним народним цілителем Миколою Касьяном. І нещодавно Йосип Кобзон зізнався, що любить влітку приїжджати в ті місця України, в яких зберегли українську мову, це – Полтавська, Чернігівська, Черкаська, Житомирська області, “не кажучи вже про “западенців”. За його словами, він знання української мови здобув ще в дитинстві, коли в 1945 році пішов у школу в Краматорську Донецької області. Й досі мову не забув, приїжджаючи щороку в Україну, намагається говорити по-українськи, вважає нашу мову і своєю рідною.    

Підготувала Лідія ВІЦЕНЯ.

Print Friendly, PDF & Email [1]