- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Здрастуй, рідна школо!

***

Мабуть, найбільш урочисті заходи з нагоди Дня знань у Кременчуці відбулися у середній школі № 9. Адже подібного благодійного проекту, який поточного літа реалізував там Крюківський вагонобудівний завод, Кременчук ще не знав, як, напевно, й уся Полтавщина. Знаменним називають його й працівники, батьки та учні закладу. Тож саме туди першого вересневого дня завітав голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко.

– Історія нашого навчального закладу розпочалася 1936 року, – розповіла директор школи Тетяна Камська. – Відтоді будівлі не знали капітального ремонту. Щось добудовували, щось ремонтували, але з кожним новим навчальним роком вчитися в нашій школі було все більш некомфортно. Ми неодноразово зверталися з проханнями до різних інстанцій і спонсорів, утім, про радикальну реконструкцію навіть не мріяли. Минулого року вагонобудівники погодилися в одному з класів поміняти вікна, провести інші ремонтні роботи. У процесі посадовці підприємства все частіше цікавилися проблемами школи. Нарешті у квітні нинішнього року нам стало відомо про наміри керівництва заводу відремонтувати фасад будівлі й поміняти вікна. Та коли до школи особисто завітав голова наглядової ради, президент ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" Володимир Приходько, плани повністю змінилися. Ретельно оглянувши всі споруди та ознайомившись зі станом інженерних мереж, він вирішив, що починати необхідно не з фасаду, а з більш серйозних проблем.

Як з'ясувалося, проблем в одній із найстаріших шкіл міста й справді накопичилося вдосталь. Тож у досить стислі строки працівники Крюківського вагонобудівного заводу мали виконати капітальний ремонт будівлі, на яку навіть була відсутня проектна документація. Відновлювали її з "нуля", адже в опорних стінах з'явилися тріщини, фундамент зазнав деформації. Довелося вносити корективи і в проект, і в графік виконання робіт.

"Зоря Полтавщини" вже розповідала про хід реконструкції Кременчуцької середньої школи № 9, яку проводив Крюківський вагонобудівний завод з ініціативи керівника ПАТ "КВБЗ" Володимира Приходька.

Крім масштабної реконструкції, коштом ПАТ "Крюківський вагонобудівний завод" кабінет історії обладнано сучасними меблями і мультимедійною дошкою з проектором і комп'ютером, укомплектовано меблями, наочними посібниками, приладдям для лабораторних і практичних робіт усі профільні кабінети, а спортзал –  необхідним інвентарем і навіть туристичним обладнанням та альпіністським спорядженням. Також облаштовано баскетбольно-волейбольний майданчик і футбольне поле зі штучним покриттям, спортмістечко обладнано тренажерами.

Масштабність зробленого просто вражає, адже за короткий термін вагонобудівникам вдалося провести повну реконструкцію школи й укомплектувати її сучасним обладнанням, необхідним для повноцінного розвитку дітей. Для порівняння варто зазначити, що поточного року в Кременчуці на ремонти приміщень усіх шкіл і дитячих садочків загалом виділено трохи більше 4 мільйонів гривень. Оновлення ЗОШ № 9 обійшлося вагонобудівникам більш як у 6 мільйонів гривень.

За все це Олександр Удовіченко, вітаючи школярів, їхніх батьків і працівників школи, щиро подякував особисто Володимиру Приходьку та колективу вагонобудівників.

– У школі дуже багато зроблено. Це є свідченням того, що соціально відповідальне виробництво, зміцнюючи економіку України, дбає про розвиток освіти. Тому низький уклін усім вам від громади Полтавщини за порозуміння й готовність до співпраці, – наголосив він.

У Кременчуцькій середній школі № 9 нині навчається 290 учнів, з них 34 – першокласники.

– Я навіть не знаю, коли більше хвилювався: зараз чи 63 роки тому, коли переступив поріг цієї ж школи. Минали роки, і наша альма-матер, на жаль, не молодшала. А те, що ми тут побачили в квітні, навело на думку, що давно прийшла пора повернути наш синівський борг. Реконструкцію колектив вагонобудівників виконав у рекордно короткий термін – за три місяці у рамках щорічної програми надання допомоги школам і дошкільним закладам. 2012 року підприємством надано допомогу 10 школам області. Це й інтернати, і ліцеї, і спортшколи, і дитсадки, – підкреслив Володимир Приходько.

З нагоди Дня знань до Кременчуцької ЗОШ № 9 завітало багато гостей. Серед них – міський голова Олег Бабаєв, народний депутат України Олег Надоша, єпископ Кременчуцький і Лубенський Миколай.

У ході робочої поїздки голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко також відвідав дві школи Кременчуцького району та взяв участь в урочистому відкритті після капітального ремонту хірургічного відділення районної лікарні.

***

1 вересня, у День знань, голова обласної ради Іван Момот здійснив робочу поїздку в Кобеляцький район та відвідав ряд освітніх закладів. Зокрема, він взяв участь в урочистій лінійці у Кобеляцькій загальноосвітній школі

№ 2 імені Олеся Гончара – одній із кращих в області. Цього року за парти цієї школи сіли майже 750 учнів, з них 85 – першокласники. Серед школярів – переможці та дипломанти районних, обласних, всеукраїнських олімпіад, всеукраїнських конкурсів і змагань, Малої академії наук.

– Мені приємно цього дня бути разом з вами, – сказав Іван Момот, виступаючи перед учнями, їхніми батьками та педагогами. – Підходячи до школи, відчув хвилювання, згадав свої шкільні роки – найкращі роки життя.

Іван Момот закликав учнів берегти і примножувати славні традиції школи, добре навчатися, подякував вчителям за плідну працю на освітянській ниві, відданість професії, громадську позицію, батькам – за виховання дітей. Голова обласної ради підкреслив, що влада робить усе необхідне для здобуття юними полтавцями якісної освіти. Зокрема, у нинішньому році у галузь освіти з обласного бюджету спрямовано понад 13 мільйонів гривень, на які закуплено шкільні автобуси, устаткування для навчальних кабінетів, комп'ютерні комплекси, інше обладнання.

Іван Момот вручив директору школи Світлані Грінько сертифікат на отримання комп'ютерного обладнання, а першокласникам – подарунки. Після урочистостей голова обласної ради на запрошення учнів і вчителів відвідав перший урок в 11-му класі на тему "Полтавщина – рідний край", розповів учням про здобутки у соціально-економічному розви
тку області, побажав знайти правильну дорогу в житті, бути патріотами рідного краю.

У Кобеляках Іван Момот став також почесним гостем вихованців спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Полтавської обласної ради, яка належить до об'єктів спільної власності територіальних громад області. Він ознайомився з матеріальною базою закладу, спілкувався з педагогами та учнями, цікавився проблемами навчального закладу, умовами проживання, навчання та виховання учнів. Не обійшлося і без подарунків – школі-інтернату було вручено документи на отримання холодильної камери, а першокласникам – подарункові набори з шкільним приладдям.

Іван Момот також побував у селі Жуки, де разом із місцевими жителями став учасником урочистого відкриття дитячого садочка. За словами голови Кобеляцької райдержадміністрації Анатолія Таранушича, це вже шостий дитячий садочок, який відкрився у районі за останні десять місяців. На облаштування закладу надано 214 тисяч гривень. З них 150 тисяч гривень виділено головою ФГ "Громада" Сергієм Жуком, 64 тисячі гривень – бюджетні кошти. В закладі – дві спальні, ігрова кімната, роздягальня, харчоблок, пральня, ігрові майданчики. Велику допомогу в проведенні будівельно-ремонтних робіт надали жителі села. А спонсори придбали обладнання та устаткування.

– Відкриття дитячого садочка "Жучок" – це конкретний приклад того, як на Полтавщині успішно впроваджується Програма розвитку сільських населених пунктів, як спільними зусиллями влади та громадськості можна робити добрі справи, – наголосив голова обласної ради.

Іван Момот підкреслив, що у села Жуки є перспектива, бо громада на чолі з сільським головою Сергієм Рубаном відчула свої сили, люди зрозуміли, що разом можна зробити багато.

– На часі – нова справа – відродження сільського Будинку культури. Вірю, що громаді вона під силу, – зазначив Іван Момот.

***

У День знань перший дзвоник сповістив про початок нового навчального року й у Полтавській загальноосвітній школі № 26. Вчителі, близько тисячі учнів, батьки завітали на свято, щоб привітати один одного після літніх канікул та налаштуватися на перший навчальний тиждень. Радісної подорожі у Країну Знань дружній шкільній родині побажав директор закладу Григорій Дзюбкін.

Розважали школярів персонажі улюблених казок – Попелюшка, Буратіно, а також талановиті співаки та танцюристи з учнівського колективу. Їхніми стараннями у традиціях жанру була витримана інтрига з Ключем від Країни Знань. Втім, незмінно найкрасивішою на лінійці залишилась традиція демонстрації спадковості поколінь – право покликати всіх за парти шкільним дзвоником отримали двоє з найстарших та двоє з наймолодших учнів закладу. Найбільше теплих слів на святі прозвучало для шкільного поповнення – цього року в ЗОШ № 26 три перших класи.

***

У першовересневих урочистостях також взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Віктор Животенко – у Куликівській ЗОШ та Мачухівському НВК Полтавського району; перший заступник голови обласної ради Володимир Онищенко –  у Кременчуцькому ліцеї № 4; заступники голови ОДА: Борис Галушко – у Вороньківському НВК Чорнухинського району та у Чорнухинській ЗОШ;  Володимир Замикула – у Глобинській ЗОШ № 5;  Олександр Коваль – в Оржицькій ЗОШ

ім. І.Я.Франка; Валерій Пархоменко – у Лубенській ЗОШ № 1.

***

Урочистості з нагоди Дня знань пройшли в усіх містах і районах Полтавщини.

 

 

Print Friendly, PDF & Email [1]