- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Сільські маршрути територіальних центрів

У територіальних центрах діють різні відділення, зокрема соціальної допомоги, де працюють понад 2 тисячі соціальних робітників, які відвідують одиноких престарілих громадян у них удома та допомагають людям поважного віку по господарству, купують продукти та ліки, оплачують комунальні послуги. Діють при терцентрах і відділення соціально-медичних послуг, і відділення з надання адресної натуральної та грошової допомоги, тобто послуг швачки, прачки, перукаря, взуттьовика, “соціального таксі” та робітника з комплексного обслуговування і ремонту будинків. У всіх таких відділеннях створені й діють банки одягу та взуття.

Більше року працюють при кожному територіальному центрі пункти безкоштовного прокату засобів реабілітації. Всього на обліку в таких прокатних пунктах є більше 3 тисяч технічних та інших засобів реабілітації. Близько 1400 чоловік вже скористалися послугами пунктів прокату.

До того ж майже в усіх територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) впроваджено соціально-педагогічну послугу “Університет третього віку”. Вона розрахована в першу чергу на пенсіонерів та інвалідів і полягає в наданні їм допомоги щодо адаптації до нових умов життя, а також у збагаченні новими знаннями й навичками, необхідними для повноцінного життя в сучасному високотехнологічному суспільстві. Було сформовано 73 групи, в яких пройшли навчання майже 1400 слухачів за літературним, мистецьким напрямками, комунікаційних та інформаційних технологій, основ медицини, здорового способу життя.

Під час розширеного засідання Кабінету Міністрів України у березні 2012 року одним із основних стратегічних напрямків соціальних реформ Президент України Віктор Янукович визначив проведення глибокої модернізації сфери соціального забезпечення. В основі нової соціальної політики – зокрема забезпечення адресності в наданні соціальної допомоги та послуг. Щоб соціальні послуги зробити максимально доступними для мешканців сільської місцевості, головним управлінням праці та соціального захисту населення ОДА активізовано роботу зі створення територіальними центрами філій відділень соціально-медичних послуг, побутової адаптації, організації надання адресної натуральної та грошової допомоги на селі, так би мовити, поближче до тих, хто потребує адресної допомоги. Нині такі підрозділи функціонують уже в 25 сільських населених пунктах, а до кінця поточного року заплановано відкриття ще п’яти філій.

Організовано й правову допомогу у віддалених населених пунктах, запроваджено роботу виїзних бригад спеціалістів. До їх складу входять соціальний,  медичний працівники, юрисконсульт, психолог, масажист, перукар, швачка…

Однією з нових форм надання соціальних послуг є й робота так званих “соціальних офісів”, що забезпечують надання інформаційних послуг, швидкої соціальної допомоги, юридичних консультацій, здійснення соціального супроводу.

 У районах та містах області при терцентрах функціонують 12 стаціонарних відділень, у яких проживають 255 одиноких громадян поважного віку та інвалідів, у тому числі 147 ветеранів війни, членів сімей загиблих. Переважно це люди, які втратили своїх близьких і рідних, залишилися самотніми. Спільне проживання і спілкування, повноцінне харчування, кваліфікований медичний догляд – це для літніх самотніх людей найкращі альтернатива і свідчення дбайливого ставлення до них суспільства.

Print Friendly, PDF & Email [1]