- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Конструктивні рішення – ефективна робота

Перед початком роботи сесії народні обранці хвилиною мовчання вшанували пам'ять депутата обласної ради Василя Сільчука (КПУ), який недавно відійшов у Вічність.

За традицією було вручено почесні

 відзнаки кращим представникам обласної територіальної громади. Депутати привітали й свого колегу Івана Гальченка (ПР), якого Указом Президента України за вагомі трудові здобутки, багаторічну працю та з нагоди 21-ї річниці Незалежності України нагороджено орденом “За заслуги” ІІІ ступеня.

Голова обласної ради Іван Момот оголосив про утворення міжфракційної депутатської групи фракцій “Батьківщина” і “Фронт Змін”. Керівник групи – Дмитро Хрістов.

Також було повідомлено, що Анатолій Шкарбан і Леонід Куроєдов вийшли із фракції “Батьківщина”.

Під час обговорення порядку денного проекти рішень про надання Національній акціонерній компанії “Нафтогаз України” погодження на отримання без проведення аукціону спеціальних дозволів на геологічне вивчення, в тому числі дослідно-промислову розробку, з подальшим видобуванням нафти і газу (промисловою розробкою) Комаринської, Осипівської, Північно-Крутьківсько-Загребельської та Ховрахівської площ були відкликані облдержадміністрацією у зв’язку з тим, що не визначено механізм реалізації угоди про співробітництво між НАК “Нафтогаз України”, обласною державною адміністрацією та обласною радою щодо розвитку нафтогазового комплексу та соціальної інфраструктури населених пунктів Полтавщини на 2012 рік.

Також облдержадміністрація відкликала проект рішення “Про погодження отримання без проведення аукціону спеціального дозволу товариством з обмеженою відповідальністю “Голден Деррік” на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, з подальшим видобуванням нафти і газу (промисловою розробкою) Річної площі на території Лохвицького та Чорнухинського районів”.

За рекомендацією президії обласної ради було знято з розгляду на сесії питання про погодження отримання без проведення аукціону спеціального дозволу товариством з додатковою відповідальністю “Диканський комбікормовий завод” на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, ділянки родовища підземних прісних вод на території смт Диканька.

Жваву дискусію викликало питання “Про внесення змін та доповнень до Комплексної програми розвитку освітньої галузі Полтавської області на 2011–2015 роки”, про яку доповідав начальник головного управління освіти і науки облдержадміністрації, депутат облради Володимир Мирошниченко (ПР). В обговоренні взяли участь депутати Валерій Капленко (“Совість України”), Валерій Головко (“Фронт Змін”), Петро Ворона (позафракційний), Іван Гальченко (ПР), Олександр Масенко (КПУ), Анатолій Шкарбан.

Заслухавши доповідь начальника головного фінансового управління облдержадміністрації Павла Кропивки, депутати внесли зміни до показників обласного бюджету на 2012 рік.

Було додатково розподілено майже 89 мільйонів гривень вільного залишку бюджетних коштів на початок року та трансфертів із Державного бюджету. Також розподілено 20,3 мільйона гривень додаткової дотації з Державного бюджету місцевим бюджетам на стимулювання місцевих органів влади за перевиконання річних розрахункових обсягів податку на прибуток підприємств та акцизного податку.

Виділено кошти на реконструкцію, придбання обладнання для другого пускового комплексу діагностичного центру під обласний перинатальний центр обласної клінічної лікарні

ім. М.В. Скліфосовського, на капітальний ремонт поліклініки обласного протитуберкульозного диспансеру, забезпечення функціонування обласних закладів охорони здоров’я, господарської діяльності обласних будинків-інтернатів системи соціального захисту, фінансування природоохоронних заходів, реалізацію обласних програм тощо.

Обласна рада внесла зміни та доповнення до низки обласних програм, спрямованих на подальший соціально-економічний розвиток області, забезпечення життєдіяльності територіальних громад, прийняла обласну Програму розвитку фізичної культури і спорту на 2012–2016 роки, метою якої є розвиток фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи серед населення, олімпійського, параолімпійського, дефлімпійського та неолімпійського спорту, пропаганда здорового способу життя. Депутат Юрій Кривошеєв (“Фронт Змін”) вніс пропозицію знайти можливість підтримати й ті види спорту, які у попередні роки представляли Полтавщину на міжнародному рівні, – мотобол і мотокрос.

Депутати схвалили створення восьми комунальних установ і закладів, які забезпечуватимуть потреби галузей освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, культури, сім’ї та молоді.

На сесії розглянуто й низку майнових питань, зокрема стосовно внесення змін і доповнень до Положення про порядок та умови приватизації об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Полтавщини, приймання-передачі та продажу майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ і міст Полтавської області, укладення та продовження терміну дії трудових контрактів із керівниками об’єктів спільної власності територіальних громад області.

Обласна рада прийняла відповідні рішення щодо припинення права користування мисливськими угіддями на території Зіньківського і Шишацького районів та надання права на їхнє користування іншим господарствам.

Депутати погодили отримання без проведення аукціону спеціальних дозволів підприємствами на території кількох районів на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, ділянок родовищ підземних прісних вод; на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку, газу сланцевих товщ.

На сесії погоджено депутатські запити.

У “Різному” депутат Дмитро Хрістов виступив із критикою Закону України “Про засади державної мовної політики”. Депутат Анатолій Шкарбан порушив проблему боротьби з небезпечними бур’янами, зокрема амброзією; народний депутат України Сергій Гордієнко наголосив на  необхідності забезпечення населення області скрапленим газом у достатній кількості та розв’язання проблеми автобусного спол
учення. Голова постійної комісії з питань охорони здоров’я Михайло Виноград (ПР) запропонував належним чином вшанувати пам’ять нашого земляка, видатного вченого-медика Нестора Амбодика-Максимовича, голова комісії з питань житлово-комунального господарства Степан Бульба (СПУ) звернув увагу на необхідність дотримання депутатами у міжособистісних стосунках етики й толерантності.

Підбиваючи підсумки роботи сесії в інтерв’ю представникам ЗМІ, голова обласної ради Іван Момот зазначив:

– Розпочалися виборчі перегони. І частина депутатів обласної ради є кандидатами у народні депутати України. Зрозуміло, що сесійну трибуну вони використовували, щоб іще раз висловити власну позицію. Це їхнє право. Слушні пропозиції ми узагальнимо й у подальшому використаємо.

Усі питання, розглянуті на сесії, є важливими. Кожне з них покликане вирішити ту чи іншу нагальну проблему. За рахунок різних джерел нам вдалося збільшити видаткову частину бюджету. Відрадно, що пріоритетами залишаються медична галузь, соціальний захист, екологія. Профінансовано й обласні програми, прийняті на попередніх сесіях. Все це додає оптимізму.

Print Friendly, PDF & Email [1]