- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Калинове літо на Дніпрі

Цьогоріч творчу палітру фестивалю створювали талановиті колективи з України, Туреччини, Болгарії, Словаччини, Греції, Молдови, Естонії, Індії, Росії. Програма фольклорного дійства була досить насиченою: три марш-паради, дев'ять концертів, із яких чотири – гала-концерти на великих майданчиках, богослужіння у Свято-Миколаївському соборі, покладання квітів до меморіалів, екскурсії містом, на проммайданчик Полтавського ГЗК, до козацького села Келеберда, офіційний прийом у міського голови Сергія Супруна. Радість спілкування із самобутнім мистецтвом зарубіжні колективи подарували й дітям, які відпочивали в оздоровчому центрі "Горизонт", мешканцям Глобиного та Полтави. До речі, в обласному центрі й, зокрема, на сцені Палацу "Листопад" фестиваль "Калинове літо на Дніпрі" дебютував уперше – завдяки сприянню управління культури облдержадміністрації.

Кожен день фестивалю був настільки яскравим і насиченим, що надовго запам'ятався учасникам, мешканцям і гостям Комсомольська. Вбрані у красиві національні костюми, учасники колективів крокували багатолюдними вулицями наддніпрянського міста, відчуваючи українську щирість і гостинність…

Як розповіла директор фестивалю Ірина Зеленська, Україну цього разу представляв народний ансамбль танцю "Джерело" з Гадяча. Двадцять чотири студенти Гадяцького училища культури ім. І.П. Котляревського на чолі з керівником Григорієм Островним не тільки пропагували українське мистецтво, а ще й презентували на одному з вечорів дружби національну культуру, традиції та кухню. Гості смакували полтавськими галушками, варениками й салом, цілющою миргородською водою. А ще з більшою насолодою вчилися танцювати гопака та співати українських пісень.

У завершальний день фестивалю до Комсомольська завітала заступник голови облдержадміністрації Олена Адамович. Привітавши зарубіжних гостей і мешканців міста з державними святами, вона зазначила, що Полтавщина належить до древніх історичних територій, які стали основою створення України. Тож Міжнародний фольклорний фестиваль "Калинове літо на Дніпрі", який має постійну фінансову підтримку облдержадміністрації, не може не тішити серця і душі тих, хто дбає про майбутнє своєї країни та свого народу. Вона також вручила нагороди кращим колективам. Крім цього, свої подарунки вручили й представники підприємств та бізнесмени міста.

Звісно, проведення подібних заходів потребує значних коштів. Соціально відповідальний бізнес Комсомольська, зокрема Благодійний фонд Полтавського ГЗК, ТОВ "Єристівський ГЗК", НВП "Фероліт" та інші підприємства, вважає за честь щорічно фінансово підтримувати організацію та проведення цього унікального фестивалю. За свою 12-річну історію він уже об'єднав понад 2,5 тисячі учасників

57 колективів різних країн світу й став невід'ємною частиною історії Комсомольська.

Одним із найбільших колективів у складі 33 учасників на фестивалі був фольклорний молодіжний ансамбль "Хайфем" із Туреччини. Колектив, маючи майже 30-річну історію, брав участь у багатьох міжнародних фольклорних фестивалях світу. Яскраві, різноманітні костюми та динамічні, емоційні виступи "Хайфему" привернули увагу глядачів не тільки Комсомольська, а й Полтави під час концерту в Палаці дозвілля "Листопад".

Print Friendly, PDF & Email [1]