- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

“А істина є краса…”

Буквально на вході до зали полтавці були вражені несподіваною інсталяцією, яка для всіх мала єдине тлумачення: "душова кабіна". І назва її не викликала сумнівів: "Помийтесь, будь ласка". Матеріали, з яких вона створена, – мило, пластик, вініл. А вже як тлумачити цей витвір – справа кожного з глядачів. Може, то натяк на те, що чистота – головна з умов у сприйнятті мистецтва, а може, заклик берегти природу, а відтак і своє здоров'я, від шкідливої "хімії". Але оскільки обминути на вході цю "кабінку" неможливо, то заклик молодої художниці Міюкі Йокомізо додає особливого настрою усім. У першу чергу в сприйнятті живопису, який досить незвично виглядає у цих стінах. Полотна асоціюються з місткою мовою поетичних рядків хоку: в лаконічному письмі змісту більше, ніж зображення. Побачене відразу нагадує про другу назву Японії: Країна Сонця, що сходить. Дивовижна, загадкова країна з неповторною культурою. Ще Рабіндранат Тагор наголошував, що японці перетворили все життя людини у мистецтво, і для них "краса є істина, а істина є краса".

Ця виставка представлена вперше не тільки в Полтаві, але й в Україні, тож Косуке Ога сподівається, що до 16 вересня її зможуть побачити мешканці нашого обласного центру, гості Полтави з різних міст. До цього вона експонувалася лише в Дніпропетровську, а потім вирушить до Литви.

Впізнати у дивній металевій конструкції "Блискавку", ще в одній – "Рибу-арфу", роздивитися "Бобовий всесвіт" і набір корисних речей, створених своїми руками (а це – головна концепція виставки), побачити далеку країну в реальних фотографіях буде цікаво кожному, хто прийде до виставкової зали, де представлена різнопланова творчість одинадцяти молодих митців із Японії.

Print Friendly, PDF & Email [1]