- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Учитель, на якого чекають

Вітаючи освітян, усіх учасників педагогічної ради області, голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, проаналізувавши сучасну суспільно-політичну ситуацію, запевнив, що завжди пріоритетними для влади будуть фінансова підтримка галузей освіти й медицини, подальша реалізація діючих програм. А що за цим стоїть, на конкретних прикладах продемонстрував голова обласної ради Іван Момот, бо ті 14 шкільних автобусів придбано за кошти обласного бюджету (минулого року придбали лише 6), ще 41 автобус нещодавно було надано Полтавщині центральною владою.
Тему подарунків завершило повідомлення начальника головного управління освіти і науки ОДА Володимира Мирошниченка про те, що зовсім незабаром школи області одержать 450 персональних комп'ютерів – як подарунок із Китаю. Доповідаючи з теми "Якісна освіта: шляхи її оновлення", він зазначив зокрема, що на реалізацію Комплексної програми розвитку галузі з обласного бюджету передбачено виділити понад 107 мільйонів гривень, один мільйон – на зміцнення матеріально-технічної бази професійно-технічних навчальних закладів.
В області функціонує 590 дошкільних навчальних закладів (ДНЗ) – за два останніх роки їх мережа зросла на 71 дитячу установу, а до кінця 2012-го планується відкрити ще 22. У дошкільну освіту впроваджуються інформаційно-комунікаційні технології, ДНЗ мають 343 персональних комп'ютери.
Особливим буде навчальний рік для початкової школи – уже з вересня починається поступове впровадження нового державного стандарту, а це – робота за новими програмами й підручниками. Іноземну мову діти вивчатимуть з першого класу, а з вересня 2013-го і друга іноземна буде введена з п'ятого класу. Тоді ж з другого класу викладатиметься ще один новий предмет – "Сходинки до інформатики". На жаль, не всі початкові школи мають комп'ютери, є проблеми і в методичній підготовці педагогічних кадрів. Цікавий момент: 99 відсотків учителів 1–4-х класів – жінки, що свідчить про фемінізацію нашої освіти, наголосив доповідач.
За кілька днів заняття розпочнуться у 720 школах області (минулого року їх було 728), за парти сядуть 127,7 тисячі учнів, яких навчатимуть близько 21 тисячі педагогічних працівників. У районах організовано діяльність 75 освітніх округів, які охоплюють близько 30 тисяч дітей у закладах дошкільної та загальної середньої освіти. Але жодного такого немає в Гребінківському, Диканському, Козельщинському, Кременчуцькому, Новосанжарському, Полтавському та Чорнухинському районах.
Доповідь мала ще багато тематичних напрямків, до обговорення яких долучилися численні промовці, зокрема начальник відділу освіти Гадяцької райдержадміністрації Ігор Лідовий, голова Полтавської райдержадміністрації Володимир Павленко, заступник директора Комсомольської гімназії імені В. А. Нижниченка Ірина Мітіна, ректор ПОІППО Віталій Зелюк, заступник голови облдержадміністрації Олександр Коваль, директор Полтавської ЗОШ №34 Любов Єрмак, директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко, ректори Національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Микола Степаненко і Національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Володимир Онищенко, інші учасники конференції.
У рамках роботи зібрання пройшов і ХV обласний ярмарок педагогічних технологій "Творчі сходинки освітян Полтавщини", де представлено 36 павільйонів.
Перший урок у школах пройде під назвою "Полтавщина – мій рідний край", він присвячуватиметься 75-річчю області.

Print Friendly, PDF & Email [1]