- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Чисті стоки Дніпра

Першим таким містом на Полтавщині став промисловий Комсомольськ. Фахівці лабораторії, приступивши до роботи, насамперед порівняли показники лабораторії міськводоканалу щодо якості очищення стічних вод, які потрапляють у Дніпро, з результатами власних досліджень. Порівняльний аналіз показав, що результати українських і німецьких фахівців збігаються в межах похибки. Це свідчить про те, що на очисних спорудах водоканалу Комсомольська добре функціонує лабораторія, і що тут працює висококваліфікований, освічений інженер-технолог.
Німецькі спеціалісти зазначають, що процес очищення стічних вод досить енергозатратний і дорогий, та якби його зовсім не було в українських містах, то Дніпро міг би перетворитися на гниле водоймище. Ще двадцять років тому Німеччина також стояла перед подібною загрозою, але вчасне залучення до розв'язання проблеми науковців врятувало ситуацію. Вартість сучасної лабораторії складає майже
100 тисяч євро. Зважаючи на відсутність таких коштів в українських колег, німецькі екологи проводять усі виміри безкоштовно й готові поділитися напрацьованою методикою очищення стоків.

Print Friendly, PDF & Email [1]