- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Громадськість проти туберкульозу

– Ірино Аркадіївно, розкажіть, будь ласка, про участь очолюваної Вами організації в призупиненні розповсюдження туберкульозу в регіоні.

– Насамперед зазначу, що Товариство Червоного Хреста – одна із найдавніших громадських організацій, яка увесь час займається профілактикою захворювань. Варто нагадати, що на початку свого заснування, у 1918 році, червоно-хресні організації країни навіть мали власні протитуберкульозні диспансери, лікарні. Згодом цю відповідальну місію передали органам охорони здоров’я. Та відколи у 1995 році в країні оголосили епідемію цієї інфекційної хвороби, Товариство Червоного Хреста активно включилося у виконання програми, девізом якої є “Здолаємо туберкульоз разом”. І одним із провідних заходів у цьому, на наше глибоке переконання, є санітарно-просвітницька робота серед населення. Патронажні сестри, волонтери, голови міських та районних організацій Товариства роз’яснюють людям, що туберкульоз легше попередити, ніж лікувати. А якщо вже трапилося таке лихо, не варто впадати у відчай. Туберкульоз піддається лікуванню, але за умови своєчасного звернення до лікарів і неухильного дотримання їхніх рекомендацій щодо прийому ліків та режиму харчування.

– Що, на Вашу думку, має змінитися у свідомості людей, щоб подолати туберкульоз?

– Розпочну з того, що кожна людина має полюбити себе, цінувати здоров’я, дароване природою при народженні, й трепетно ставитися до цього безцінного скарбу. За визначеннями Всесвітньої організації охорони здоров’я, п’ятдесят відсотків стану здоров’я людини залежить саме від гармонійного розвитку особи, від її поведінки в побуті й соціумі, від звичок, внутрішнього душевного стану…

Необхідно також із дитинства засвоїти санітарно-гігієнічні постулати і ретельно мити руки після контактів із речами загального користування, після перебування в громадському транспорті, в місцях проведення масових заходів. Важливо позбавитися шкідливих звичок: куріння, вживання алкоголю, наркотиків; дотримуватися елементарних канонів культури: не кидати сміття на вулицях, недопалки, не плювати посеред вулиць.

– Товариство має чималий досвід участі в подоланні такої небезпечної інфекції, як туберкульоз. Поділіться, будь ласка, своїми набутками.

– Головними в діяльності нашої організації є патронажні медичні сестри, кількість яких протягом років залишається незмінною і становить 87 осіб. Для області це дуже мало.  Понад сорок відсотків медичних сестер мають кваліфікаційні категорії. Усі проходять курси підвищення кваліфікації в установлені строки. Курси платні й коштують кожній медсестричці чотириста гривень. І це при мінімальній заробітній платі, що є значним навантаженням на сімейний бюджет. Тільки свята любов до людей утримує працівників патронажної служби на таких посадах.

Окрім виконання медичних призначень, патронажні медичні сестри беруть активну участь у благодійних акціях Товариства. Особливу турботу проявляють до осіб із декретованих верств населення. Завжди піклуються про своєчасне проходження флюорографії підопічними при виїздах в населені пункти пересувного флюорографа.  Заздалегідь повідомляють про дату і місце проведення диспансеризації. Використовують для заохочення пройти цю процедуру банки одягу, взуття (для одержання цих предметів необхідно пред’явити довідку про флюорографію). Це сприяє своєчасному виявленню хворих на туберкульоз серед бомжів, ВІЛ-СНІД-інфікованих, малозабезпечених.

Вишукали можливість заохочення хворих на туберкульоз, які проходять контрольоване лікування, харчовими наборами. В минулому році, наприклад, таких наборів, до складу яких входили борошно, гречка, пшоно, рис, макарони, цукор, олія, консерви, згущене молоко, передали 150 штук. Не став винятком і цей рік. Ми постійно шефствуємо над дитячим відділенням обласного протитуберкульозного диспансеру в Полтаві й дитячим тубсанаторієм у Лубнах.

Медичні сестри залучаються до проведення контрольованого лікування хворих на туберкульоз при амбулаторному доліковуванні. Головна медсестра протитуберкульозного диспансеру видає медичним сестрам Товариства Червоного Хреста ліки за списком хворим, яким необхідно їх вручити за місцем проживання.

Відповідно до програми “Громадськість проти туберкульозу” патронажною службою проводиться роздача інформаційної та пізнавальної літератури, випускаються санбюлетені у лікувальних та навчальних закладах, збирається гуманітарна допомога для хворих на туберкульоз та ВІЛ-інфікованих.

***

При підготовці матеріалу поцікавилися думкою головного лікаря обласного протитуберкульозного диспансеру Володимира Печериці щодо профільної роботи обласного осередку Товариства Червоного Хреста. Володимир Печериця зокрема зазначив: “Як керівник спеціалізованого медичного закладу я вдячний Товариству Червоного Хреста  Полтавщини й особисто його голові Ірині Плюсніній за ту велику допомогу, яку надають медичні сестри, волонтери у боротьбі з туберкульозом. Безцінні їхні концерти для наших діточок, які приречені долею лікуватися у нас тривалий час. Для них кожен номер художньої самодіяльності – як ковток свіжого повітря, як еліксир здоров’я. Зараз розширюємо нашу співпрацю щодо контрольованого лікування в амбулаторних умовах, що дасть можливість забезпечити виліковування близько сімдесяти відсотків хворих із новими випадками туберкульозу.

Print Friendly, PDF & Email [1]