- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Реформи без платформи

Завдяки підтримці Міжнародного фонду “Відродження” на його базі наприкінці минулого року було створено Ресурсний центр для ОСББ “Школа управдомів”. Перші випускники цієї незвичної школи вже отримали сертифікати й свідоцтва щодо набуття кваліфікації “адміністратор – управляючий будинком”. Першими слухачами стали 20 ентузіастів, яких визначали за допомогою спеціального тестування.

Варто зауважити, що партнером Фонду в нелегкій справі виступила громадська організація “Академія розвитку гуманітарної освіти”, яка й розробила програму на 317 навчальних годин. Серед основних тем: документаційне забезпечення управляючого; українське ділове мовлення та основи редагування службових документів; основи психології спілкування з людьми; основи трудового законодавства; організаційно-правові засади управляючого. Тож навчатися доводилося двічі, а то й тричі на тиждень упродовж п’яти місяців. Утім, усі слухачі, а це люди різного віку й різних професій, вчилися залюбки.

– Я дуже вдячна організаторам за таке навчання, – розповіла управляюча зі стажем Лариса Стрекаловська. – Завдяки тому, що нас навчили грамотно складати листи-претензії, мені особисто ще до завершення навчання вдалося розв’язати дуже болючу проблему. З 2006 року ми не могли змусити “Міськводоканал” замінити трубу на вводі до нашого будинку. Після того, як я правильно написала лист-претензію, не тільки мене особисто вислухав керівник, а й досить швидко замінили трубу.

Не приховували свого задоволення й інші випускники, адже вперше за стільки років вони мали змогу обмінятися професійним досвідом, поспілкуватися із колегами, здобути теоретичні знання. Зі свого боку ініціатори школи говорять про вдалу апробацію першої в Україні такої довготривалої навчальної програми, яка пройшла ліцензування в Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту.

Як наголосив керівник Фонду розвитку громади Кременчука Ігор Семеняченко, основною метою була підготовка слухачів до роботи управляючим чи менеджером: “На наш погляд, мети досягнуто, і ми готові поділитися власними напрацюваннями з усіма зацікавленими особами”.

Однак, як не дивно, маючи такий досвід, влада Кременчука не поспішає широко його втілювати у житлово-господарському комплексі міста. Про це свідчить і зволікання з ухваленням міської програми розвитку ОСББ, якою у числі різних заходів можна було б передбачити й кошти на продовження роботи Ресурсного центру “Школи управдомів”. Можливо, тоді б і центр зайнятості консолідував свої зусилля на підготовку кваліфікованих кадрів для ОСББ. Допоки ж у цієї державної структури немає цілковитої впевненості у подальшому працевлаштуванні навчених фахівців.

Закрадається думка: а чи не побоюється місцева влада таким чином здобути собі серйозних конкурентів, адже вирішенням поточних питань будь-якого ОСББ може займатися не тільки обраний зборами керуючий, а й найнятий за контрактом професійний спеціаліст. Озброєний відповідними знаннями задля захисту прав власників квартир, він зможе нарівні розмовляти з керівником будь-якого рангу, посилаючись на законодавчу базу.

Досвід показав, що створення постійно діючого Ресурсного центру сприятиме не тільки підвищенню ефективності роботи вже існуючих ОСББ, а й створенню нових. Звісно, за умови, якщо реформування ЖКГ насправді хочуть зробити реальністю. А реформи у цій галузі, як, врешті, й у будь-якій іншій, без відповідної бази, платформи так і залишаться на папері.

Print Friendly, PDF & Email [1]