- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Садівник щастя

“Садівник щастя. Сковорода як дзеркало України” – так назвав своє чергове видання невтомний дослідник і популяризатор величної постаті в філософії, красному письменстві, педагогіці, музиці лауреат Шевченківської премії та Міжнародної премії імені Григорія Сковороди, кандидат історичних наук, заслужений журналіст України Володимир Стадниченко. Перед цим були неординарні видання “Іду за Сковородою” та “Наш Перворозум. Григорій Сковорода на портреті й у житті” в співавторстві з Миколою Шудрею.

Автор захопився неординарною постаттю Григорія Сковороди, ще навчаючись у Чорнухинській середній школі, яка від буремних 1920-х років носила ім’я свого знаменитого краянина. В передмові народний художник України, лауреат Шевченківської премії, заступник голови Українського фонду культури Леонід Андрієвський зазначає: “І вирушить він в незвідане, далеке, як і Григорій Сковорода, теж за знаннями і щастям, але з мудрою пересторогою свого вже на той час прославленого земляка: “Світ ловив мене…”

Володимир Стадниченко веде допитливого читача до родинної оселі малого Гриця, де господарювали його батько Сава і мати Пелагея, до Красногірського монастиря, в Києво-Могилянську академію, в придворну капелу, де лунав чудовий голос юнака з полтавського краю. А ще автор поведе нас у Переяславський колегіум і село Каврай, де вчителював Григорій Савич, багатьма стежками слобожанського краю, якими мандрував мудрець. Актуальним доповненням до книги служать світлини в тематичному фотонарисі “Сковорода серед нас”.

Дослідник зазначає: “У нових випусках книги “Садівник щастя” продовжимо наш пошуковий шлях спільно зі Сковородою”. І це конче потрібно, адже нас віддаляє від воістину великої дати – трьох століть від дня появи на світ Людини незбагненного розуму і таланту – лише десятиліття, а зробити потрібно багато. Завершуючи книгу, Володимир Якович Стадниченко пише: “Скільки стане мені сил і часу, допомагатиму здійсненню великого проекту “Григорій Сковорода – 300”, творенню духовного пам’ятника нашому Перворозуму – совісті нації, надії українського народу, садівнику щастя на всій землі”.

Григорій Сковорода

Print Friendly, PDF & Email [1]