- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дружна сім’я “Анкору”

У  селі Свічкареве Кобеляцького району свого часу був багатий і успішний радгосп імені Луценка. На жаль, у 1990-ті роки господарство прийшло в занепад. Поля заросли бур’янами, садки занехаялися, будівлі потребували реставрації. Такий спадок дістався голові фермерського господарства “Анкор”, голові районної асоціації фермерів Сергію Тарану, коли він у 2000-му почав господарювати на цих землях.

– Спочатку були 50 гектарів землі й старенький трактор ЮМЗ, – розповідає Сергій Таран. – Потім землю розпаювали, люди звернулися до мене із пропозицією взяти їхні паї в оренду, і я вирішив ризикнути. Зараз обробляю близько 600 гектарів на території Свічкаревого і Марківки. Вирощуємо зернові, ріпак, соняшник, кукурудзу, пшеницю, ячмінь. Плануємо зайнятися тваринництвом. Почали з вирощування свиней, нині їх у господарстві 50 голів. Є ставок, куди запустили коропа, товстолоба, карася, білого амура. А цієї весни закупили ще й малька північної червоної риби – пеляді, спробуємо, може, приживеться у нас. Місцеві мешканці задоволені, що мають до столу свіжу рибну продукцію. Втім, ставок – це навіть не бізнес, а скоріше захоплення. За оренду паїв, а пайовиків у нас 240 чоловік, можемо розраховуватися тією ж рибою, а також м’ясом, зерном, грішми.

Сергій Таран із гордістю констатує, що господарство поступально розвивається, нині має парк сучасної імпортної й вітчизняної техніки та постійних партнерів, у яких закупляє насіння, добрива і яким збуває вироблену сільгосппродукцію. Втім, труднощі теж дошкуляють. Так, примхи погоди нерідко змушують витрачати додаткові кошти.

– Цілодобово доводиться вирішувати якісь проблеми, – говорить фермер. – Здається, робочий день не закінчується ніколи, постійно “на колесах”. Живемо сьогоденням – посіяти, зібрати, збути врожай, підготувати техніку, – але й намагаємося зазирнути у перспективу, слідкуємо за аграрними й технічними новинками, беремо участь у ярмарках, шукаємо нові шляхи для співробітництва. У цьому допомагають мої сумлінні працівники. Їх лише вісім чоловік, але вони встигають зробити дуже багато. У кожного – золоті руки. По суті колектив “Анкору” – велика дружна сім`я колег-однодумців, де один доповнює іншого.

У планах господарства – закласти  фруктовий сад, щоб відновлювати ті традиції, якими колись славився радгосп імені Луценка, та незабаром відкрити дитячий садок. Адже Свічкареве й Марківка поступово відроджуються, і в села повертаються молоді сім`ї.

aГолова СФГ “Анкор” Сергій Таран (праворуч) і працівник цього господарства Олег Олійник.

Print Friendly, PDF & Email [1]