- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Здобутки й проблеми жнивного поля

Урожай-2012

Людмила ДАЦЕНКО

“Зоря Полтавщини”

Цьогорічні жнива мають кілька особливостей, та чи не найприкріша та, що в області буде зібрано значно менший за попередні роки урожай ранніх зернових культур. А отже, головне завдання аграріїв – зібрати хліба з найменшими втратами. Для ознайомлення з ходом жнив у Зіньківському районі з робочою поїздкою побував голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко.

 

Керівник області оглянув виробничі підрозділи в сільгосппідприємствах “Благовість” та “Украгросоюз КСМ”, а також провів особистий прийом громадян.

Як зазначив директор СТОВ “Благовість” Олександр Яременко, жнива у господарстві вже закінчилися. Адже до збирання після перезимівлі залишалося усього 200 гектарів колосових культур, які дали на круг майже по 30 центнерів з гектара. Види на врожай пізніх культур хороші. Утримують у сільгосптоваристві й велику рогату худобу, поголів’я якої постійно збільшується за рахунок власних резервів. Сіна й сінажу заготовили вдосталь, фуражні корми залишилися з минулого року. Олександр Удовіченко оглянув токове господарство, побував і на тваринницькій фермі. Нині добові надої становлять по 19 кілограмів молока від кожної фуражної корови, за рік планують надоїти по 5 тисяч кілограмів. 

На жнивному полі ТОВ “Украгросоюз КСМ” практично закінчується збирання ранніх зернових, під які відводилося близько 700 гектарів. Середня урожайність по господарству – 42 центнери з гектара, хоча на окремих полях збирали й по 55 центнерів з гектара. Після обмолоту зернових проводиться дискування стерні. Частину пожнивних решток залишають на полі, частину соломи продають сусіднім господарствам. Керівник області поспілкувався з механізаторами. Як з’ясувалося в розмові, люди сповна не поінформовані про принципи надання державної дотації за утримуваний молодняк ВРХ, тож голова ОДА дав завдання районній владі виправити ситуацію.

Олександр Удовіченко оглянув також фруктовий сад господарства, де на 40 гектарах площ на крапельному зрошенні вирощують яблука 7 пізніх сортів. За словами керівника сільгосптовариства Володимира Бабенка, очікуваний цього року врожай становитиме до 70 тонн, потенціал саду – близько 900 тонн яблук. Проблем із реалізацією не виникає.

Під час особистого прийому громадян до керівника області здебільшого зверталися зіньківці, які опинилися у скрутних життєвих ситуаціях. Людмила Лаврик із села Проценки звернулася з приводу необхідності ремонту розбитого важкими вантажівками мосту, яким користуються жителі 4 сіл. А делегація із села Покровське порушила питання про заборгованість за здане в цьому році селянами молоко заготівельникам ТОВ “Гадячсир”. Усі, хто звернувся, отримали запевнення у сприянні позитивному вирішенню проблемних питань. Олександр Удовіченко також пообіцяв допомогти міському комунальному підприємству (МКП) “Зіньківський комунгосп” із вирішенням проблеми щодо отримання ліцензії на водокористування свердловиною.

Підбиваючи підсумки робочої поїздки, Олександр Удовіченко зазначив:

 – Зіньківський район закінчує жнива. Цього року ми маємо значно менший урожай, аніж у минулому році, але все, що вирощено, буде зібрано. Якість зерна висока, практично 90 відсотків – продовольче зерно ІІ – ІІІ класів. Отож сподіваємося, що його буде вдосталь і для внутріобласних потреб, і для продажу й що аграрії, які вирощують хліб, матимуть належний фінансовий результат. Стосовно особистого прийому громадян, то проблеми в людей скрізь  майже однакові. Чимало – суто фінансового характеру. Ті кошти, які ми разом із обласною радою маємо в своєму розпорядженні, надамо тим, хто потребує допомоги в лікуванні чи підтримці сім’ї в складних життєвих умовах. У Зіньківському районі протягом багатьох років є проблеми в житлово-комунальній сфері. У цьому році міськкомунгосп необхідно вивести на беззбиткову роботу й допомогти в питаннях сертифікації свердловини.

* * *

За даними головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації, станом на 16 липня ранні зернові й зернобобові культури скошено на площі 272 тисячі гектарів, обмолочено – майже на 270 тисячах гектарів. Загальний намолот збіжжя складає 747 тисяч тонн. Середньообласна урожайність ранніх зернових культур становить майже 28 центнерів з гектара, що приблизно на 4 центнери нижче минулорічних показників. Найвищою вона є у господарствах Шишацького, Миргородського та Оржицького районів, відповідно майже 35 і по 36 центнерів з гектара.

У розрізі культур пшениці намолочено близько  540 тисяч тонн, ячменю – понад 180 тисяч тонн, гороху – приблизно 10 тисяч тонн, ріпака – майже 15 тисяч тонн, жита – більше 10 тисяч тонн. Аграрії також проводять підготовку грунту під майбутній урожай (роботи виконано на 65 тисячах гектарів) та заготовляють корма для тваринництва. Сіна заготовлено 140 тисяч тонн, що становить понад дві третини від потреби, сінажу – 250 тисяч тонн, що перевищує річну потребу.

 

Print Friendly, PDF & Email [1]