- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Гніді, вороні й булані

АПК. Виробничі будні


Людмила ДАЦЕНКО

“Зоря Полтавщини”


Кому з нас не доводилося, затамувавши подих,  спостерігати за кінними перегонами? Швидкість, грація, краса – усе це притаманне видовищним забігам породистих рисаків. Але утримувати таких коней – справа, на жаль, не прибуткова, розповідає депутат Миргородської районної ради, керівник філії “Дібрівський кінний завод №62” Державне підприємство “Конярство України” Микола Радченко.

 

Загалом на Дібрівському кінзаводі утримується близько 400 породистих спортивних коней та понад півсотні новоолександрівських ваговозів. Чи не найтитулованішим є жеребець на кличку Вертеп – лідер в Україні за швидкістю подолання 1600-метрівки (1,58 хв). Оскільки європейський ринок конярства для українських рисаків практично закритий, продати породистого коня в Україні досить складно. Наприклад, торік кінзаводом було реалізовано лише 52 коней і лошат. І хоча на Дібрівському кінзаводі, окрім коней, утримують ще й велику рогату худобу та свиней, займаються товарним виробництвом зернових і технічних культур, мають пасіку на 100 бджолосімей, обігових коштів хронічно        не вистачало. Тож кілька років тому розпочався тривалий пошук відповідального інвестора. Було підписано договір спільної економічної діяльності з керівництвом агропромхолдингу “Астарта-Київ”. Договором на певний час передбачено спільне використання земель державного підприємства, а це загалом понад 5,13 тисячі гектарів. Слід зазначити, що генеральний директор агропромхолдингу “Астарта-Київ” Віктор Іванчик і раніше, ще до укладення угоди про співпрацю, надавав кошти на підтримку конярства – 1,8 мільйона гривень у рік.

Оскільки державне підприємство не могло стати структурним підрозділом агропромхолдингу, з метою вдосконалення технологій агровиробництва в ДКЗ №62, поліпшення умов праці, застосування новітньої потужної імпортної сільськогосподарської техніки та для ефективнішого управління виробничим процесом компанією “Астарта-Київ” для представництва у Миргородському районі було створене ТОВ “АФ “Миргородська”, яка також співпрацює з ДП “СГП імені Іваненка”, розповідає директор агрофірми “Миргородська” агропромхолдингу “Астарта-Київ” Сергій Замоздра.

Співпраця з АПХ “Астарта-Київ” за роками відпрацьованими технологіями дала свої плоди. Також були вкладені чималі інвестиції. Скажімо, торік на придбання насіння, техніки, гербіцидів, пально-мастильних матеріалів надано майже 36 мільйонів гривень. При цьому валове виробництво сільськогосподарської продукції перевищило 56 мільйонів гривень. Протягом останніх двох років за рахунок використання високоякісного насіння та внесення оптимальної кількості мінеральних добрив урожайність сільськогосподарських культур зросла майже у два рази. Нині кінзавод спеціалізується на вирощуванні пшениці, кукурудзи, сої й цукрових буряків, які в подальшому переробляються на цукрозаводах агропромхолдингу. Значні площі відводяться тут і під кормову групу, овес та багаторічні трави.

Варто додати, що з огляду на відпрацьовану “Астартою” схему соціальної відповідальності тут укладено угоди соціального партнерства між ТОВ “АФ “Миргородська” та Дібрівською, Гаркушинською, Петрівцівською сільрадами Миргородського району, згідно з якими відрахування складають по 20 гривень за гектар орендованої землі. Надається матеріальна допомога школам, дитсадкам, на утримання об’єктів соціальної інфраструктури населених пунктів, де господарює агроформування.  

Print Friendly, PDF & Email [1]