- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Жнивує флагман

Жнивує флагман

АПК. Досвід господарювання

Буквально кілька днів відділяє ТОВ «АПК Докучаєвські чорноземи» Карлівського району від закінчення збирання ранніх зернових. Перемагаючи нестерпну спеку, «докучаєвці» жнивують високими темпами – щодня 16 комбайнів збирають збіжжя на площі понад 600 гектарів. В цілому з 5,5 тисячі гектарів ранніх зернових, що підлягають збиранню, у господарстві вже обмолочено 4 тисячі гектарів. Незважаючи на вкрай несприятливі погодні умови, які цьогоріч внесли свої корективи до планів аграріїв, у «Докучаєвських чорноземах» отримують достойні врожаї. На відміну від багатьох інших сільгоспвиробників, «докучаєвці» на погоду не нарікають. На Бога, як то кажуть, сподівалися, але й самі не зівали – зробили все можливе для того, аби за будь-яких погодних умов земля віддячила сторицею. Скажімо, на 50 гектарах, де цього року в господарстві вирощуються овочі і, як на ту біду, за сезон не впало жодної краплини дощу, повністю обладнано систему крапельного зрошення. Тож нині у «Докучаєвських чорноземах» вистачає огірків, моркви, цибулі, капусти, баклажанів, столового буряку та інших овочів як для власних потреб, так і для реалізації. 

– Головою облдержадміністрації Олександром Удовіченком поставлено завдання забезпечити жителів області власною продукцією овочівництва, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула під час робочої поїздки у ТОВ «АПК Докучаєвські чорноземи». – У 2011 році це завдання виконати вдалося. Нинішнього року ми навіть відправляємо цю продукцію в інші регіони. У «Докучаєвських чорноземах» чітко розуміють важливість виробництва овочів, а також продукції садівництва, ягідництва, яку тут вирощують на високому технологічному рівні.

Галузь овочівництва для господарства відносно нова, адже розвивати її у «Докучаєвських чорноземах» почали лише минулого року. Вже тоді стало зрозумілим, що овочівництво дасть не тільки додатковий прибуток, а й можливість забезпечити роботою селян із ближніх – Розумівки, Бабайкового, Лип’янки – і навіть сусідніх сіл Машівського району. Нині в овочевій бригаді працюють 30 чоловік. Вони отримують заробітну плату, безоплатне харчування, щодня їх підвозять на роботу. Технологію вирощування овочів у господарстві освоїли доволі швидко і вже минулого року отримали високий урожай огірків – більше 23 тонн з гектара, а також столового буряку – понад 300 центнерів з гектара. Цього року вирощування овочів «докучаєвці» перевели на якісно вищий рівень – придбали високопродуктивне імпортне насіння, а також сучасну сівалку вартістю понад 300 тисяч гривень.

Іще одна нова для господарства галузь – ягідництво. Другий рік у ТОВ «АПК Докучаєвські чорноземи» вирощують суницю. Нині її – 7,5 гектара. На серйозному рівні тут розвивають і садівництво. Лише цього року заклали 40 гектарів нових садів, а існуючі поповнили кісточковими культурами на площі 8 гектарів. У цілому на закладення нових садів у господарстві витратили більше 2 мільйонів гривень.

– Нині держава компенсує затрати не лише на посадку і догляд, а й на викорчовування старих садів, – підкреслив Володимир Замикула. – Введено також компенсацію за будівництво овочесховищ потужністю від 500 тонн. Тож, вважаю, слід скористатися такими можливостями. Це насамперед підвищить ефективність використання землі, забезпечить жителів нашої області робочими місцями і необхідною продукцією для здоров’я. 

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула, голова Карлівської райдержадміністрації Олексій Кобченко, голова ради засновників ТОВ «АПК Докучаєвські чорноземи» Андрій Сокіл і заступник голови ради засновників товариства Юрій Кобченко побували також на жнивних ланах Лип’янського відділку сільгосппідприємства.

– Урожайність ранніх зернових цього року на 30–40 відсотків нижча від очікуваної через складні погодні умови, – зазначив генеральний директор ТОВ «АПК Докучаєвські чорноземи» Анатолій Кибка. – Скажімо, озима пшениця дала по 35 центнерів з гектара, що, відповідно, різко підвищує собівартість зібраного. По пізніх культурах картина дещо краща, тож і види на врожай непогані.

Жнивують у «Докучаєвських чорноземах» інтенсивно й ефективно, у полі працює продуктивна техніка – 16 новеньких імпортних комбайнів, придбаних у нинішньому й минулому роках, потужні великовагові автомобілі. Хоча, зауважує Анатолій Кибка, жнива цьогоріч – надранні, жодного дня, який, як відомо, рік годує, не втрачено. Загалом валовий збір по ранніх зернових, за словами керівника господарства, складе близько 20 тисяч тонн.

ТОВ «АПК Докучаєвські чорноземи» – вертикально інтегрована компанія. Крім рослинництва, ягідництва і садівництва, тут інтенсивно розвивають і тваринництво та птахівництво. Нині на відгодівлі у господарстві – понад 4 тисячі голів свиней, утримують велику рогату худобу з перспективою розвитку молочного скотарства. Є також перепелина ферма на 10 тисяч голів, вівчарство, бджільництво, рибальство. А незабаром у «Докучаєвських чорноземах» з’явиться ще один новий напрямок виробництва – вирощування індиків. Власне, за словами генерального директора ТОВ «АПК Докучаєвські чорноземи» Анатолія Кибки, це буде найбільше в Україні виробництво м’яса індиків. Також найближчим часом підприємство розпочне будівництво нового комбікормового заводу потужністю 100 тонн за зміну. Варто сказати, що підприємство будує всі об’єкти власними силами – у будівельних бригадах зайняті понад 100 чоловік.

Загалом у ТОВ «АПК Докучаєвські чорноземи» – понад 1 тисячу працюючих. Фактично компанія є не лише флагманом сільськогосподарської галузі Карлівщини, а й одним із основних бюджетоутворюючих підприємств району, яке до того ж веде соціально відповідальний бізнес. Одним із таких прикладів стала допомога господарства у реконструкції дитячого садка в селі Лип’янка, у якому під час робочої поїздки побував Володимир Замикула.

* * *

Ознайомився заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула і з роботою Карлівського м’ясокомбінату, який нещодавно відкрило ТОВ «АПК Докучаєвські чорноземи». Нині тут виробляють 20 сортів ковбас із власної якісної сировини за державними стандартами, тобто без різних домішок.

Усю продукцію власного виробництва ТОВ «АПК Докучаєвські чорноземи» реалізує через власну торговельну мережу «Домашній смак». Нині до
неї входять 20 магазинів, але у планах керівництва компанії – розширення збуту і вихід із продукцією власного виробництва у великі торговельні мережі. Це – плани глобальні. Якщо ж говорити про найближчу перспективу, то цієї суботи агропромислова компанія «Докучаєвські чорноземи» презентує свою продукцію на ярмарку, який відбудеться на ринку «Київський». Немає сумніву в тому, що продукція, яку вже встигли оцінити жителі Карлівського району, стане до смаку й полтавцям та гостям міста.

Print Friendly, PDF & Email [1]