- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Селян підтримає держава

Саме цьому має слугувати постанова Кабміну України від 23 квітня 2012 року за №342, згідно з якою селянам, котрі утримують телят віком до 15 місяців та проідентифікують тварин в установленому порядку, може надаватися державна дотація в сумі 750 гривень за голову.    

Як реалізується в регіонах механізм надання дотацій на утримання молодняку великої рогатої худоби та скільки селян їх уже отримали, йшлося на республіканській селекторній нараді, яку провів перший заступник Мінагрополітики України Микола Безуглий. Зазначалося, що станом на 4 липня згідно з поданими з областей реєстрами сума дотаційних виплат на молодняк ВРХ по всіх регіонах держави склала майже 13,5 мільйона гривень. Однак далеко не в усіх областях своєчасно формують та подають реєстри на утримуваний молодняк великої рогатої худоби.  Трапляються й затримки з виплатою дотацій. Приміром, у 10 областях селянам не було виплачено 364 тисячі гривень.

Варто додати, що в цьому році державні дотації також передбачені селянам на відшкодування витрат на придбання установок для індивідуального доїння корів.

Процедура отримання дотації, за словами заступника голови облдержадміністрації Володимира Замикули, доволі проста: з документами ветеринарної служби про проведену ідентифікацію молодняку ВРХ селянин звертається до сільської ради, де отримує відповідні документи, які потім разом зі складеним реєстром подаються сільрадою до районного управління агропромислового розвитку. Державна дотація перераховується на розрахункові рахунки власників тварин. Як зазначив Володимир Замикула, в області вже отримали дотації 50 селян, які утримують молодняк ВРХ. Нині готується реєстр на понад 2000 голів ВРХ.

Дещо іншої думки стосовно надання дотацій притримується голова обласної громадської організації фермерів і приватних землевласників “Відродження Полтавщини” Василь Бурлака, який вважає, що, оскільки інші програми державної підтримки сільгоспвиробників не працюють, навряд чи буде виконуватися й ця. До того ж, на його думку, не зовсім простою є і схема збирання необхідного для отримання дотації пакета документів. Натомість ліпше було б із допомогою дотацій підняти закупівельні ціни на молоко та м’ясо, каже Василь Бурлака.

Print Friendly, PDF & Email [1]