- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Населенню – доступні і якісні ліки

Тим паче, що є накопичений досвід і необхідна база. Полтавщина, на відміну від інших областей України, змогла не тільки зберегти мережу аптечних закладів, що є власністю територіальних громад сіл, селищ та міст, а й оптимізувати її роботу, створивши за рішенням сесії обласної ради в 2004 році обласне комунальне підприємство “Полтавафарм”. Нині досвід цієї роботи запроваджується в інших регіонах.

ПОКП “Полтавафарм” – єдине в області підприємство, що надає повний спектр фармацевтичних послуг. Його розгалужена аптечна мережа виступає державним гарантом забезпечення лікувально-профілактичних закладів та населення якісними, безпечними і доступними лікарськими засобами, виробами медичного призначення, створення запасів життєво необхідних ліків на випадок епідемій та надзвичайних ситуацій, виконання Національних та регіональних програм з охорони здоров’я і займає 36% загальної частки фармацевтичного ринку області. До складу підприємства входять 256 структурних підрозділів. Сільська мережа, яка складає 50% загальної кількості аптечних закладів, є пріоритетною в його діяльності та відрізняється від інших суб’єктів господарювання, що ведуть фармацевтичну діяльність, адже в економічному плані вона нерентабельна через значні витрати на утримання. Медикаментозну допомогу мешканцям населених пунктів, де відсутні аптечні заклади, надають медичні працівники 575 ФАПів, 103 лікарських амбулаторій, з якими укладені договори про співпрацю.

 Підприємство соціально спрямоване. Елементами його соціальної відповідальності визначені: пільгове забезпечення інвалідів та учасників Великої Вітчизняної війни, ветеранів праці, пенсіонерів, громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС; забезпечення громадян наркотичними лікарськими засобами, психотропними речовинами та прекурсорами; власне виготовлення лікарських засобів, що не мають аналогів у заводському виробництві, для забезпечення вимог лікувально-профілактичних закладів області та відпуску за рецептами лікарів.

У складі підприємства функціонують 3 аптеки “Ветеран” та 92 “Ветеранських куточки”, 52 з них – у сільській місцевості. Через “Ветеранські куточки” практично за цінами собівартості з націнкою лише 1% відпускаються ліки згідно з переліком, затвердженим наказом підприємства. Торік відпущено ліків на суму 115,9 тис. грн. Тривалий час аптечні заклади підприємства відпускають лікарські засоби за пільговими та безкоштовними рецептами декретованим верствам населення. Всього за 2011 рік відпущено ліків на суму 4 млн 174 тис. грн, у т. ч. інвалідам та учасникам війни на суму 566,6 тис. грн.

4 роки поспіль за рахунок цільових видатків обласного бюджету підприємство постачає через свою розгалужену аптечну мережу хворим на цукровий діабет препарати інсуліну, що забезпечило надання високого рівня медичної допомоги інсулінозалежним, сприяло раціональному та ефективному використанню наявних бюджетних коштів шляхом налагодження чіткого обліку, отримання від заводів-виробників і прямих постачальників лікарських засобів за мінімальними цінами та впровадженню єдиної фіксованої ціни на препарати інсулінів у області.

На Полтавщині врегульоване питання доступності забезпечення населення та лікувально-профілактичних закладів наркотичними лікарськими засобами, психотропними речовинами і прекурсорами, знеболюючими засобами, що містять підконтрольні речовини. А препарати, що не містять їх, можна придбати через розгалужену мережу підприємства, а також ФАПи та амбулаторії.

Обіг контрольованих речовин – діяльність, яка потребує значних матеріальних витрат, кваліфікованих спеціалістів. Тому ми вдячні МОЗ України за рекомендації недопустимості скорочення комунальних аптечних закладів, особливо в лікувально-профілактичних закладах, що мало б украй негативний вплив на рівень доступності й повноти забезпечення населення лікарськими засобами.

Структура фармацевтичного ринку досить розгалужена та насичена, із розгалуженим конкурентним середовищем. Однак якщо питання практичного придбання ліків у області вирішено, то цінам на ліки слід приділити увагу. Особливо високі ціни б’ють по кишені тих, хто щоденно вимушений їх приймати. Для того, щоб повернути людям відчуття захищеності, необхідно взяти під контроль ціни на ліки, сформувати комплексну систему державного регулювання на препарати. З метою ефективного медикаментозного забезпечення населення області розпорядженням голови обласної державної адміністрації створено обласну фармацевтичну раду, до складу якої увійшли представники суб’єктів господарювання різних форм власності. Фармацевтична рада – це консультативно-дорадчий орган при облдержадміністрації, що має сприяти забезпеченню оптимального балансу потреб та інтересів населення і суб’єктів фармацевтичного ринку при здійсненні медикаментозного забезпечення.

На сьогодні в державі запроваджується механізм формування референтних (порівнянних) цін для державного регулювання вартості лікарських засобів. До пілотної групи потрапили ліки, які допомагають боротися з артеріальною гіпертензією. На черзі – препарати інсулінового ряду. Фахівці головного управління охорони здоров’я облдержадміністрації та підприємства беруть участь у робочих групах Міністерства охорони здоров’я з цього питання.

Що стосується ПОКП “Полтавафарм”, то з метою запровадження соціальних ініціатив розширюються мережа “Ветеранських куточків” та перелік медикаментів, які відпускаються в них із мінімальними націнками. Найближчим часом заплановано застосовувати знижки при відпуску ліків за рецептами лікарів, розширюється асортимент лікарських форм, виготовлених в умовах аптек, які за ціною значно нижчі від заводських аналогів.

Нині ПОКП “Полтавафарм” може бути прикладом вдалого проведення необхідних реформ, поетапного впровадження передової фармацевтичної практики в сфері обігу лікарських засобів. Колектив сталий та сформований з висококваліфікованих фахівців і готовий до подальшої реалізації поставлених завдань.

Є у підприємства і проблемні питання, серед яких кадрове забезпечення в сільській місцевості. Тому запрошуємо усіх, хто має фармацевтичну освіту та бажання жити і працювати на селі, отримувати гарантовану заробітну плату та соціальний пакет, звертатися щодо працевлаштування.

Print Friendly, PDF & Email [1]