- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Лине дзвінко мелодія чарівна

Над долиною лунала щира українська пісня, візитівкою свята була одна з них – “Тобі, Маріє!” Традиційно зі сцени прозвучав і монолог Марії. Він завжди переповнений любов’ю до життя і водночас неймовірною тугою, адже передає суперечливий характер видатної особистості – Марії Башкирцевої, роль котрої виконала Ольга Заливча.

Вражала широтою і різноманітністю виставка-конкурс “Осяяні красою і талантом”, в якій свої роботи презентували понад 60 учасників із усієї області. 12 дипломів І ступеня, 26 – ІІ та ІІІ ступенів, грамоти управління культури облдержадміністрації, а також подяки районної влади, подарунки – гідно була оцінена нелегка праця народних умільців.

Відкриттям цьогорічного свята стали нові імена. Вишиті полотна Валентини Треус посміхалися голубими лебедями, синьо- та чорно-червоними трояндами, магічним родовим деревом, рясними виноградними гронами. А чого вартий її іменний рушник “На щастя та долю”, вишитий дрібним червоно-зеленим хрестиком. Неперевершеними були чоловічі сорочки, костюми, вишиті в національному стилі, молитва “Отче наш”, весільні рушники Ірини Шляпкіної та її доньки Катерини. Поглянути на світ через призму вишивки змусили глядача й картини та ікони Тетяни Яценко і її доньки Олени Шевченко.

Сяйво образотворчого таланту славнозвісної землячки, заради якої звершувалося велелюдне дійство, яскраво відбилося в картинах художників. Були серед них маститі, такі, як Світлана Чорна з експресійною манерою живопису, Лариса Назаренко, Наталія Морева з Полтави, місцеві художники Іван Малич, Анатолій Болюх, Людмила Остапець із Великобагачанського району.

На цій виставковій галявині вирізнялися твори ще однієї молодої мисткині – Світлани Филенко, яка отримала найвищу нагороду – диплом І ступеня. Порадувала поціновувачів живопису і Клавдія Микитенко. Оригінальними були вироби, представлені Каріною Криворучко: розпис на тканині та склі, прикраси й сувеніри у техніці “декупаж”. Не менш незвичними були картини зі стрічок Олени Литвиненко та її учениці Альони Павлик. Радували погляд і неймовірної краси випускна сукня та картини з бісеру гості з Гадяча Катерини Шелест. Широко було представлено і творчість талановитої дітвори чутівського краю.

Гості з Опішні вже не вперше доводять, що не святі горшки ліплять. Демонструючи свої гончарні вироби, вони зауважили, що за обсягом творчих виставок “Маріїну долину”, без перебільшення, можна назвати міні-Сорочинцями.

Print Friendly, PDF & Email [1]