- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дороги, які ведуть до “Перемоги”

Почасти – від того, що в домівках місцевих селян є газ, вода. У Клепачах працює дитячий садок, є там і початкова школа, а у сусідніх Вергунах – І–ІІ ступенів. Ці освітні заклади не порожніють, бо щороку за парти там сідає не менш ніж 10 першачків. До речі, показник народжуваності в Клепачівській сільській раді – один із найвищих у районі. Віднедавна народжуваність перевищила смертність. На думку Клепачівського сільського голови Миколи Новоселецького, причина такого “демографічного сплеску” – упевненість молоді у завтрашньому дні, тобто наявність роботи і стабільної заробітної плати. В єдиному на території сільради агроформуванні – сільськогосподарському виробничому кооперативі “Перемога” – працюють майже 390 чоловік. Середній вік працюючих – 37 років.

– Усі, хто справді бажає працювати, отримують у нас роботу, – запевняє заслужений працівник сільського господарства України, керівник СВК “Перемога” Анатолій Пасюта.

Очолюване ним сільгосппідприємство – багатогалузеве, але головний напрямок – тваринництво, а також високорентабельне рослинництво. ВРХ у господарстві –           3 тисячі голів, у тому числі 1200 корів. Є велика свинотоварна ферма на 3 тисячі свиней, вівцеферма, тримають у господарстві й коней. СВК “Перемога” обробляє 5400 га землі, збираючи на них чималі урожаї цукрового буряку, сої, кукурудзи та інших культур.

– Наше господарство – рентабельне, гроші від реалізації сільськогосподарської продукції вкладаємо у власний розвиток, дотацій від держави не чекаємо і не потребуємо. Єдине, чого не вистачає, – стабільності: цінової, економічної, – говорить Анатолій Пасюта.

Частину свого щорічного прибутку СВК “Перемога” спрямовує на підтримку й розвиток соціальної сфери в селах. Опікується господарство навчальними закладами, медичними установами –           ФАПом й амбулаторією сімейної медицини, бібліотеками й іншими культурними об’єктами. Зокрема  сільгосппідприємство допомагає з ремонтом Будинку культури, пам’ятників. Скажімо, напередодні 26-ї річниці Чорнобильської трагедії у Клепачах урочисто відкрили пам’ятний знак на честь ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Нині на території Клепачівської сільської ради мешкають 16 ліквідаторів аварії, майже стільки ж, на жаль, уже відійшли у вічність. СВК “Перемога” щорічно надає чорнобильцям та вдовам померлих ліквідаторів допомогу у вигляді продуктових наборів.

Серед тих, про кого турбується СВК “Перемога”, – також і учасники Великої Вітчизняної війни, солдати Перемоги. Їх у селах Клепачівської сільради нині проживає дев’ятеро чоловік. Цього року в переддень 9 Травня ветерани отримали від господарства корисні подарунки – електродуховки, а минулого року – кольорові телевізори. До того ж щомісяця учасникам Великої Вітчизняної війни СВК “Перемога” виділяє по 200 гривень на лікування.

Ще одна соціально важлива місія СВК “Перемога” – сільські дороги. Агропідприємство не лише ремонтує й утримує у належному стані вже існуючі, а й прокладає нові. Так, лише минулого року на цю справу господарство спрямувало понад 1 мільйон гривень. Дороги з твердим покриттям ведуть до “Перемоги”. І це своєрідний символ відродження полтавського, українського села, яке завдяки справжнім господарям, “роботящим умам, роботящим рукам” не квилить, а розвивається, йде уперед, торуючи свій цивілізований шлях…

Print Friendly, PDF & Email [1]