- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дискусія рівних

У роботі зібрання, що відбулося за ініціативою Полтавської облдержадміністрації, Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України, Всеукраїнської коаліції малого та середнього бізнесу, при підтримці неурядових організацій Сумської, Черкаської, Дніпропетровської та Харківської областей, взяли участь голова Полтавської облдержадміністрації, депутат обласної ради Олександр Удовіченко, голова обласної ради Іван Момот, голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Леонід Козаченко, співголови Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього бізнесу при Кабінеті Міністрів України Віталій Андрєєв і Володимир Левін.

Відкриваючи форум, Олександр Удовіченко привітав гостей полтавської землі, порушив питання взаємодії влади і підприємців. Про співпрацю бізнесу і владних структур на Полтавщині, створення сприятливого підприємницького клімату говорила у своїй доповіді заступник голови ОДА Олена Адамович.

Стратегічним напрямком обласної Програми економічних реформ на 2010–2014 роки “Успішна Полтавщина – заможна територіальна громада. Будуємо разом” є розвиток малого і середнього бізнесу. Більш конкретні завдання визначені у Комплексній програмі розвитку малого підприємництва у Полтавській області на 2011–1012 роки. В області працюють 77 тисяч фізичних осіб-підприємців, 1673 фермерських господарства. У галузі малого підприємництва задіяно 40 відсотків працездатного населення області.

– Ніщо інше, крім бізнесу, не може привести економіку до успіху, – висловив переконання Леонід Козаченко. – На жаль, бізнес ніколи не відчував, що середовище, в якому він знаходиться, сприяє цьому.

Серед проблем, що заважають розвитку бізнесу, фахівець назвав нашу ментальність, коли бізнесмен сприймається як спекулянт, корупцію, недостатню освіту підприємців, щоб розібратися в усіх нормативних документах, невирішення проблем дерегуляції і фінансування розвитку підприємництва.

Думками щодо стосунків влади, контролюючих органів, фінансових структур із підприємцями, взаємодії громадських організацій підприємців, створення сприятливих умов для розвитку малого підприємництва, зменшення тиску на нього, легалізації тіньового бізнесу, протидії несанкціонованим перевіркам, спрощення дозвільної системи тощо поділилися інші виступаючі.

Учасники форуму прийняли резолюцію. Зокрема згідно з документом Полтавська ОДА бере зобов’язання надавати підтримку малому та середньому бізнесу в усуненні адміністративних, фіскальних, регуляторних та інших перешкод у його діяльності. У свою чергу підприємницька спільнота має забезпечувати належний рівень соціальних умов і гарантований рівень послуг територіальній громаді, сприяти своєю діяльністю економічному розвитку країни та області. Присутні підтримали резолюцію Всеукраїнського з’їзду малого та середнього бізнесу  17 травня ц.р.

Підбиваючи підсумки зібрання, Олександр Удовіченко зазначив, що бізнес і влада продемонстрували бажання почути одне одного і спільно вирішити озвучені проблеми. З досягненнями полтавців у розвитку бізнесу присутні також могли ознайомитися у фойє зали обласної ради.

***

По завершенні форуму в ОКІА “Новини Полтавщини” відбулася прес-конференція. З журналістами спілкувалися заступник голови ОДА Олена Адамович, голова Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України Леонід Козаченко, член Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Андрій Огородніков, співголови Координаційної ради з питань розвитку малого та середнього бізнесу при Кабінеті Міністрів Володимир Левін і Віталій Андрєєв. Леонід Козаченко наголосив: міжрегіональне фахове спілкування у Полтаві дало впевненість у тому, що “в Полтавській області краща ситуація щодо співпраці влади і бізнесу, ніж в інших регіонах. Не скажу, що тут найкраща робота, але вона заслуговує на те, щоб сказати про це хороші слова”.

   

Print Friendly, PDF & Email [1]