- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Жнива набирають обертів

Найвищою вона є у господарствах Шишацького (35,6 ц/га) та Диканського (34 ц/га) районів. Найбільші площі ранніх зернових обмолочено в Хорольському (3,2 тис. га) й Кобеляцькому (2,5 тис. га) районах.

Оскільки в цьому році площі під озимими зерновими культурами дещо менші за минулі роки, до того ж через дефіцит вологи очікувати на високий урожай не доводиться, значна увага нині приділяється збиранню хліба, а саме – пшениці.

Для ознайомлення з ходом жнив у Решетилівському районі на полях ТОВ “Дукла” побував заступник голови облдержадміністрації Володимир Замикула.

На полях цього сільгосппідприємства, яке загалом у 3 районах області обробляє 8,2 тис. га земель, а в Решетилівському – 2,2 тис. га, вирощують як насіннєвий матеріал озимої пшениці, так і товарне зерно, віддаючи перевагу насінню полтавської селекції. Зокрема сортам, виведеним селекціонерами Полтавської державної аграрної академії. Тож невипадково учасники імпровізованого семінару оглянули 86-гектарне поле, де добротним зерном колосилася пшениця сорту Сагайдак. За прогнозами директора ТОВ “Дукла” Миколи Мирошниченка, її урожайність становить від 55 центнерів з гектара. Попередником був ріпак, у грунт внесли 60 т/га органічних добрив. За словами керівника сільгосппідприємства, із 3 сортів пшениці різної селекції найліпше перезимував Сагайдак.

Сорт Сагайдак, за словами його творця, ученого-селекціонера, доктора сільськогосподарських наук, професора ПДАА Володимира Тищенка, має хорошу основу. В ньому поєднані всі особливості, які дають можливість вирощувати його практично в умовах бездощів’я. Адже в Сагайдаку коренева система запозичена з жита, що дає можливість отримувати вологу з глибоких шарів грунту. Скажімо, формування нинішнього урожаю відбулося за рахунок зимових запасів вологи, він стійкий до вимерзання й до тривалого перебування під льодовою кіркою. Потенціал урожайності цього сорту – 57–72 центнери з гектара.

– Головне завдання, яке стоїть перед аграріями Полтавщини, – зібрати якісно все те, що нині маємо на полях, – наголосив Володимир Замикула.

Він також рекомендував аграріям області збільшувати площі посіву озимих зернових культур, віддаючи перевагу сортам озимої пшениці полтавської селекції, щоб вони в структурі площ займали не менше 15–20%. Адже ці сорти навіть у складних погодних умовах дають хороший урожай.

– Аграрії району масово приступили до збирання ранніх зернових культур, під якими в районі – 8 тисяч гектарів. Навантаження на комбайн становить 120 гектарів. За сприятливої погоди закінчимо жнива за 10 днів, – поінформував голова Решетилівської райдержадміністрації Володимир Колесніченко.

Стосовно характеристики цьогорічних жнив, як зазначив виконуючий обов’язки начальника головного управління облдержадміністрації Семен Москаленко, вони розпочалися на 2–3 тижні раніше звичайного строку, адже цього року розвиток і дозрівання всіх культур значно випереджають темпи попередніх років. Загалом до збирання ранніх зернових у цьому році маємо приблизно на 100 тисяч гектарів менше за минулорічні площі. Ті роботи, які провели аграрії Полтавщини, навіть за складних погодних умов дають свої результати. Загальний валовий збір продовольчого зерна в цьому році прогнозуємо на рівні понад 500 тисяч тонн, що достатньо як для забезпечення області хлібом, так і для його реалізації за межі Полтавщини. Підготовка до жнив проведена на високому рівні, на ланах області працюватиме близько 2200 зернозбиральних комбайнів. Навантаження на одиницю техніки становитиме менше 150 гектарів. За належних погодних умов немає жодних проблем, щоб своєчасно і якісно зібрати вирощений урожай.

Print Friendly, PDF & Email [1]