- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Міцні пагони “Зеленого гаю”

 Господарство, як то кажуть, дихало на ладан, майже все майно розтягли і занедбали, а трудовий колектив залишився без роботи. Люди місяцями не отримували заробітної плати, а тим часом в агроформуванні один за одним змінювалися керівники. І хтозна, яка б доля зрештою спіткала господарство, якби трохи більше, ніж рік тому, не з’явився справжній господар. КСП “Зелений гай”, яке заснували на базі колишнього радгоспу, очолив директор ТОВ “НВП “Нафтогазсервіс”, депутат обласної ради, член обласної ради сільгосптоваровиробників Анатолій Попельнюх.

Про те, яку “спадщину” Анатолій Федорович отримав від своїх попередників і що йому вдалося зробити за перших кілька місяців разом із командою однодумців, “Зоря Полтавщини” розповідала у номері газети за 21 червня 2011 року. Минув рік, і ми знову побували у КСП “Зелений гай”. Відверто кажучи, те, що ми побачили, приємно вразило. Господарство немов заново народилося і зробило впевнені кроки вперед.

Нові великі зерносклади чекають на свій перший урожай. Зернозбиральна техніка повністю готова до жнив, а високопродуктивні сівалки законсервовані: вони відпочиватимуть до наступного сезону, щоб знову вийти в поле. З’явилася в “Зеленому гаї” і власна сушарка для зерна потужністю в середньому 300 тонн за добу. Вона, мабуть, – найбільша гордість Анатолія Попельнюха, бо зібрана за його ж проектом і аналогів її не існує. Агрегат працюватиме на рідкому пальному, що дасть змогу значно здешевити виробництво зернопродукції.

– Основні культури, які ми вирощуємо, – це соняшник, гречка, кукурудза, озима пшениця, – зазначив голова правління КСП “Зелений гай” Анатолій Попельнюх. – У нашому обробітку – 3200 гектарів. На 1000 гектарів посіяли ранні зернові, на 700 – пшеницю, 100 гектарів відвели під ячмінь, а ще 200 – під гречку.

У господарстві дбають про те, щоб засівати поля власним якісним посівним матеріалом. З цією метою закладені насіннєві ділянки, а також дослідно-демонстраційні. Тут втілюється співпраця фахівців КСП із науковцями Полтавської державної аграрної академії. На дослідному полі зріє-колоситься 15 перспективних сортів озимої пшениці, серед яких – “Зелений гай”. Назву сорт отримав із легкої руки Анатолія Попельнюха. До речі, зовсім недавно, всього рік тому, на полі, де тепер знаходяться демонстраційні ділянки, височіли старі дерева, вкриті омелою, втім, як і на інших посівних площах колишнього радгоспу. Їх викорчували, і тепер вивільнені площі придатні для обробітку продуктивною технікою. А неподалік – гречане поле. Та гречка на ньому “прописалася” ненадовго: незабаром його засадять смородиною, щоб збільшити загальну площу плодово-ягідних насаджень.

Плодово-ягідний напрямок – один із основних у діяльності КСП “Зелений гай”. Це – продовження традицій  плодорадгоспу “Гадяцький”, про колишню славу якого нині нагадують плантації суниці. А також – відповідь на попит, що існує нині на внутрішньому ринку на плодово-ягідну продукцію, і бажання відроджувати втрачену галузь, зокрема на теренах Гадяцького району. Так, поруч із промисловою суничною ділянкою на площі 4 га закладений молодий яблуневий сад. Саджанці сортів Чемпіон, Джонаголд де коста, Росавка привезли із Черкаської області. Вирощують у господарстві й малину.

У найближчій перспективі КСП “Зелений гай”, за словами Анатолія Попельнюха, – збільшення площ садів і ягідних насаджень, а в подальших планах – налагодження переробки сільгосппродукції, а також розвиток тваринництва.

– Господарство повинно бути багатогалузевим із замкненим циклом виробництва, – переконаний Анатолій Попельнюх.

У КСП “Зелений гай” нині працює понад 50 чоловік. Більшість із них – колишні робітники радгоспу “Гадяцький”. Люди побоювалися, що з черговою реорганізацією їх позбавлять роботи. Однак робота у КСП “Зелений гай”, за словами заступника голови правління господарства Івана Кизя, є цілий рік. Влітку – в полі, на ягідних чи овочевих плантаціях. До речі, овочі в агроформуванні вирощують для власних потреб і для реалізації на місцевому ринку. А щоб люди мали заробіток і взимку, посіяли сорго, з якого в’язатимуть віники, – буде жива копійка.

Як ішлося вище, Анатолій Попельнюх свого часу створив і очолив ТОВ “НВП “Нафтогазсервіс”. Підприємство було засноване й увійшло до когорти лідерів галузі тоді, коли інші ставали банкрутами і згортали діяльність. Нині “Нафтогазсервіс” є одним із найпотужніших підприємств області, яке спеціалізується на виконанні робіт із облаштування нафтових і газових родовищ, свердловин, на будівництві промислів тощо. За 18 років ТОВ “НВП “Нафтогазсервіс” проклало більше 300 км магістральних газопроводів для Полтавського та Харківського ГПУ. Також прокладено понад 1000 кілометрів нафтогазопроводів-шлейфів, облаштовано і підключено 81 газову та 29 нафтових свердловин, змонтовано технологічну установку Яблунівського газопереробного заводу тощо. Колектив підприємства складається із 150 чоловік. У “Нафтогазсервісі” плекають власні кадри, турбуються про підвищення кваліфікації працівників. Зокрема учні зварників отримують стовідсоткову заробітну плату відповідно до ІV розряду. ТОВ “НВП “Нафтогазсервіс” здобуло добру славу надійного партнера високою якістю робіт, які виконує. Нині підприємство працює майже на максимальну потужність.

– Мене часто запитували, чому, створивши успішне підприємство – ТОВ “НВП “Нафтогазсервіс”, я взявся за далеку від нафтогазової сфери справу, звалив на себе клопіт – занедбаний радгосп – і вкладаю туди чимало зусиль і коштів, – ділиться роздумами Анатолій Попельнюх. – Я ж відповідаю, що роблю це не для себе, а заради людей. Коли є робота, стабільна зарплата, то з’являється й упевненість у майбутньому…

Print Friendly, PDF & Email [1]