- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Володимир Задорожний: “Полтавщина – серед лідерів наповнення державної скарбниці”

 

– Як і в цілому по Україні, на Полтавщині виконуються завдання та впроваджуються в життя пріоритетні напрямки в роботі, окреслені перед податківцями Головою Державної податкової служби України Олександром Клименком. Серед них на перший план виходять адміністрування податків та надання послуг платникам. Ми намагаємося забезпечити їм високоякісний сервіс. А потім вже очікуємо на результат – наповнення прибуткової частини бюджету, – наголошує Володимир Задорожний. – Підтверджуючи це мовою цифр, скажу, що ще з 2011 року на Полтавщині зменшилася кількість перевірок юридичних та фізичних осіб. Заплановані перевірки підприємств за 5 місяців поточного року зменшилися майже на 40 відсотків, а кількість перевірок фізичних осіб скоротилася в цьому році на 50 відсотків. Про ефективність системи обслуговування платників податків свідчить і той факт, що нині на Полтавщині вже функціонують 16 Центрів з обслуговування платників податків. А до кінця першого півріччя цього року такі Центри діятимуть у всіх податкових органах області. За оцінками ДПС України, одним із найкращих і найсучасніших на даний час є Центр в головному офісі Кременчуцької ОДПІ. Обслуговування платників податків, а їх на обліку в інспекції понад 22 тисячі, проводиться 34 висококваліфікованими спеціалістами. Щодня Центр відвідують близько 500 клієнтів, і всі вони отримують своєчасну та якісну допомогу. Крім того, з кінця травня поточного року розпочав свою роботу підрозділ реєстрації користувачів при ДПС у Полтавській області. Відтепер лише 25 хвилин, а то й менше, необхідно платнику податків, щоб безкоштовно отримати ключі та програмне забезпечення для подання звітності в електронному вигляді.

– Володимире Петровичу, які результати роботи органів ДПС області у реалізації свого основного завдання – наповнення бюджетів?

– Як і в попередні роки, Полтавщина – серед лідерів в Україні з наповнення державної скарбниці. За підсумками січня–травня поточного року, збір платежів до бюджетів усіх рівнів становить близько 8 мільярдів гривень, що на 19,2 відсотка, або на 1,3 мільярда гривень, перевищує минулорічні обсяги збору платежів. До Державного бюджету за звітний період поточного року мобілізовано понад 6,6 мільярда гривень, що перевищує минулорічний рівень надходжень на 18,5 відсотка.

До того ж варто зазначити, що 4,7 мільярда гривень, тобто 70,2 відсотка від загального збору податків у області надійшло до Державного бюджету від великих, бюджетоформуючих платників податків області. З початку року з 40 великих платників податків Полтавщини 25 збільшили свої надходження до Державного бюджету на загальну суму понад 1,1 мільярда гривень. Загалом серед бюджетоформуючих платників податків області 4 суб’єкти господарської діяльності забезпечили майже 55 відсотків надходжень до державної скарбниці. Це – ПАТ “Джей Ті Інтернешнл Україна” – 25,3 відсотка збору (1,7 мільярда гривень), ПАТ “Укртатнафта” – 16 відсотків (1,1 мільярда гривень), ВАТ “Полтавський ГЗК” – 7,2 відсотка (478,2 мільйона гривень) та СП “Полтавська газонафтова компанія” – 5,6 відсотка (374,2 мільйона гривень). За січень– травень цього року до місцевих бюджетів по податках, які контролюються податковими органами області, мобілізовано понад 1,3 мільярда гривень платежів, що перевищує відповідний період минулого року на 23,5 відсотка. Збільшення надходжень забезпечено в обсязі 251,1 мільйона гривень. Приріст надходжень забезпечено по всіх провідних платежах, зокрема по податку на доходи фізичних осіб – на 18,4 відсотка. Планові бюджетні призначення, затверджені місцевими органами влади, за підсумками п’яти місяців поточного року виконано в повному обсязі (110 відсотків). Місцеві бюджети додатково отримали 119,4 мільйона гривень.

– Як на практиці реалізовуються нові підходи в роботі податківців?

– Ще з початку року ми почали проводити зустрічі з представниками бізнесу в новому форматі – форматі відкритого діалогу або відвертої бесіди. Як показує практика, саме безпосереднє спілкування з платниками податків зарекомендувало себе як ефективний та результативний захід. Всього з початку року було проведено близько 100 зустрічей керівництва податкових органів області з різними категоріями платників податків, присвячених широкому спектру питань. Особисто я провів 10 таких зустрічей, які охопили понад тисячу представників великого, середнього та малого бізнесу Полтавщини. Такі зустрічі – це вже традиція, яка допомагає нам грамотно будувати подальшу співпрацю з платниками податків та зміцнювати партнерські зв’язки між податковою службою області й бізнесом. Всі ці заходи дають нам можливість досягти високого рівня добровільної сплати податків, який на сьогодні становить 99,3 відсотка.

– Чи маєте Ви соратників та однодумців у своїй роботі?

– Мені хотілося б відзначити важливу роль співпраці податкової служби області з територіальним відділенням Всеукраїнської громадської організації Асоціації платників податків України у Полтавській області, Полтавським регіональним відділенням промисловців і підприємців, обласним об’єднанням організації роботодавців, регіональним фондом підтримки підприємництва по Полтавській області та Громадською радою, створеною при ДПС області. Окремо відзначу партнерство податкової служби Полтавщини з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування. Завдяки тісній співпраці податкової служби області, органів місцевого самоврядування відповідні програми дій на 2012–2015 роки були прийняті сесіями обласної ради та 27 сесіями міських і районних рад Полтавщини.

Підбиваючи підсумки та окреслюючи перспективи на майбутнє, я хочу подякувати всім партнерам та клієнтам податкової служби за той рівень співпраці, взаємодопомоги, відкритості та довіри, що існує нині. Сподіваюся на те, що, дотримуючись саме такого курсу в роботі, невдовзі сплата податків стане не примусовим обов’язком, а почесним волевиявленням для кожного полтавця.

Напередодні Дня працівника Державної податкової служби України я хочу подякувати своїм колегам за професіоналізм, наполегливість та відповідальність при виконанні покладених на них завдань, а також привітати їх з професійним святом. Шановні колеги, ветерани податкової служби! Бажаю всім вам процвітання, ділової енергії та гармонізації співпраці. Міцного здоров’я вам та вашим родинам, нехай у ваших домівках завжди панують мир, злагода та добробут!

Підготовлено відділом взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПС у Полтавській області.

Print Friendly, PDF & Email [1]