- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Екзаменують зелені жнива

 

– Загін працював продуктивно і злагоджено, використовуючи потужну імпортну техніку, – розповідає директор ВП “Агро-Маяк” Олексій Коростиленко. – Зібрано багаторічні трави на площі 431 гектар. Загалом заготовили понад 3240 тонн із середньою урожайністю 75,2 центнера з гектара. Враховуючи нинішні погодні умови, показник хороший.

Спекотна погода й одночасне буяння всіх квітів і трав посприяли тому, що зелені жнива провели на тиждень раніше, ніж зазвичай. Це був своєрідний екзамен перед проведенням збору урожаю інших культур.

Загалом на полях працювали екіпажі двох комбайнів “Ягуар” і двох тракторів, на трамбуванні зеленої маси – трьох тракторів, а водії шести “КамАЗів” перевозили зібраний сінаж. За організацію роботи по заготівлі сінажу в “Агро-Маяку” відповідав інженер Євгеній Тихонович, за технологію закладання і консервації кормової маси – старший зоотехнік Катерина Скрипка, за ремонт техніки – старший інженер Юрій Федченко. Усі бригади працювали сумлінно, відзначає керівник. Сінажна маса закладалася згідно з технологією, з вологістю 50–60%. Для контролю за її якістю на вагових були встановлені мікрохвильові печі, де швидко висушувалися проби сінажу, щоб знати вагу до і після сушіння та визначати вологість.

– Сподіваємось ще на отаву, – продовжує директор. – Загалом сінажу буде достатньо для нашого поголів’я худоби. На фермах виробничого підрозділу “Агро-Маяк” утримується 1243 голови ВРХ, з них 604 – корови. Маємо ще минулорічні запаси кормів. Перейшли на однотипну годівлю, надої становлять 16,4 кілограма молока на корову за добу. Це більше порівняно з минулорічними показниками. Важливою умовою для зберігання сінажної маси є вкривання її плівкою. Нині ємності з сінажем вкриті кількома видами якісної плівки, що створює всередині вакуум і зберігає вітамінну масу для худоби постійно свіжою й соковитою.

Усі поля “Агро-Маяка” оброблені й доглянуті, вчасно внесені гербіциди. Загалом посіяно 802 га цукрового буряку, понад 600 га кукурудзи на зерно і на силос, 276 га – соняшнику… Милують око рівні зелені рядочки буряків – провідної культури в господарстві. Завершено повторний міжрядний обробіток цукристих, триває третій вид обробітку.

Олексій Коростиленко відзначив сумлінних працівників, зокрема механізаторів Олексія Скабу, Анатолія Опришка, батька і сина Івана та Віктора Лапіних, Анатолія Колмика, Олександра Петренка, старшого агронома Юрія Жолоба та інших трудівників.

Print Friendly, PDF & Email [1]