- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Мурчик на дачі

Зміна звичної обстановки може стати для котика серйозним стресом, особливо якщо раніше він ніколи не вирушав у далекі мандри. Тож перевозити пухнастика набагато гуманніше в спеціальному контейнері. В іншому випадку він може не тільки злякатися, але й подряпати господаря або навіть втекти.

Не забудьте зробити котику перед поїздкою необхідні щеплення, запасіться засобами проти глистів, бліх та кліщів. Будьте готові до того, що перші кілька днів перебування на дачі він поводитиметься доволі тривожно: зникатиме в кімнатах, обстежуючи всі кутки. Не вимагайте від нього завчасної радості, дайте звикнути до нового місця. Самі тим часом подбайте про усунення потенційних небезпек для тварини – перекрийте доступ до тих полиць і приміщень, де зберігаються добрива та отрути. Зважте, що деякі рослини у вашому квітнику, зокрема конвалія, гіацинт, крокус, містять отруйні речовини, тому не можна дозволяти тварині їх гризти. Враховуйте, що отруєння можуть спричинити й цілком нешкідливі, але оброблені хімікатами рослини, тож розкидайте навколо них гострий гравій або шматочки цедри цитрусових. Своєрідними “відлякувачами” для котів є також гострий перець чилі та оцет. Дрібний гравій і битий камінь не гірше за них зупинять котика, адже вони занадто гострі для його ніжних лапок. Для укриття тих місць у садку, які ви хочете захистити від чотирилапих, використовуйте садову сітку. На новому місці тварина може вибрати собі туалет будь­де, навіть посеред вашої улюбленої клумби. Щоб віднадити її від квітника, рясно полийте грунт – копатися у вологій землі коти не будуть.

Щодо гігієнічних процедур, то краще обійтися звичайним протиранням лапок вологою ганчіркою чи серветкою. Якщо відпочинок на дачі запланований надовго, візьміть із собою щітку для розчісування шерсті, а також кусачки для обрізання тварині кігтиків.

Усі кішки люблять ніжитися на сонеч­ку. Втім, надлишок сонячних ванн може негативно вплинути на стан здоров’я вашого улюбленця. Ця тварина має потові залози тільки на подушечках лап, а на шкірі, вкритій теплою шубою шерсті, вони відсутні. Теплообмін відбувається через вушні раковини та рот. Отож не можна зволікати з допомогою, якщо котик починає дихати відкритим ротом, як собака. Тварину потрібно перенести в холодок, обтерти вологою серветкою.

Якщо взимку котик харчувався двічі на день, то влітку можете перевести його на одноразове годування. Втім, порцію потрібно збільшити вдвічі, адже рухливий спосіб життя вимагає й відповідних затрат енергії. Насипте сухий корм у мисочку, в іншу посудину налийте води й залиште на досяжному для тварини місці. Важче доведеться господарям, які годують кішку натуральними продуктами, адже влітку вони надто швидко псуються і можуть викликати розлади травлення. Навіть сухий корм у спеку рекомендується зберігати в холодильнику. Загалом фахівці радять заздалегідь, іще тільки плануючи поїздку з домашнім улюбленцем на дачу, привчати його до тієї їжі, яку він там отримуватиме. Ловитиме ваш улюбленець мишок чи ні, ви можете й не дізнатися, а от щоб захистити в саду птахів, придбайте і повісьте котику на нашийник дзвіночок – він видаватиме звук, який приверне увагу птахів і ускладнить полювання.

Print Friendly, PDF & Email [1]