- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Столітні традиції, новітні технології

“Незважаючи на певні труднощі, без яких, власне, не обходяться будь-які реформи, зміни в галузі вкрай необхідні, бо продиктовані часом”, – переконаний головний лікар Семенівської ЦРЛ Анатолій Назаренко.

У структурі Семенівської центральної районної лікарні – пункт невідкладної медичної допомоги, хірургічне, терапевтичне, дитяче та акушерсько-гінекологічне відділення, всього – понад 130 ліжок. На баланс центральної районної лікарні переведені 36 фельдшерсько-акушерських пунктів і 6 амбулаторій загальної практики – сімейної медицини району. Подібну амбулаторію незабаром планується створити й на базі Оболонської районної лікарні – другої в районі лікарні з таким статусом.

– У зв’язку з тим, що акцент медичної реформи робиться на посиленні профілактичної складової медичної допомоги, такої кількості  стаціонарних ліжок забагато для нашого району, – вважає Анатолій Назаренко. – Адже профілактика дозволить кожній людині зберегти своє здоров’я і знизити ризик хвороб.

У рамках медичної реформи на базі поліклініки центральної районної лікарні планується створити центр первинної медико-санітарної допомоги. Це дозволить підвищити доступність первинної медичної допомоги для населення. Одним із завдань центру буде надання невідкладної медичної допомоги.

– До пункту невідкладної медичної допомоги нашої лікарні протягом року надходить до 15 тисяч викликів, – розповідає головний лікар Семенівської ЦРЛ. – На них виїжджають дві бригади, одна з яких обслуговує населення селища Семенівка, інша – жителів сільської місцевості. Незважаючи на доволі великий радіус обслуговування – іноді до 40 кілометрів, – невідкладна допомога завжди надається вчасно.

Семенівська центральна районна лікарня веде свою історію з далекого 1902 року. З того часу медичний заклад не раз змінював свій статус. 1993 року було побудовано новий корпус лікарні. Утім, більш ніж столітню історію рідного закладу, як й історію розвитку медицини району в цілому, семенівські медики дбайливо зберігають і навіть створили при лікарні тематичний музей. Серед його експонатів – навіть такі раритети, як диплом лікаря, виданий 1936 року. А от застаріле обладнання у Семенівській ЦРЛ по можливості намагаються замінювати на сучасне. Одне із останніх надбань – новий апарат ультразвукової діагностики. Незабаром завдяки сприянню районної влади буде замінено й гастрофіброскоп.

– Працювати без підтримки обласної та районної влади, сільгосптоваровиробників було б дуже важко, – зазначає Анатолій Назаренко. – Завдяки зусиллям першого заступника голови обласної ради Володимира Онищенка, обраного до обласної ради по Семенівському виборчому округу, ми змогли перекрити тисячу квадратних метрів даху лікарні. З ініціативи голови Семенівської райдержадміністрації Валерія Книша лікарні допомагають агроформування району. Скажімо, нещодавно було придбано електрокардіограф для Криворудського ФАПу, мікроскоп для клінічної лабораторії нашої лікарні. Допомагають господарства і з продуктами харчування для пацієнтів. Це, зокрема, фермери Іван Горобець,  Володимир Мокляк та інші. Рада сільгосптоваровиробників району, яку очолює директор ПСП “Дружба”, депутат Семенівської районної ради Сергій Семигреєнко, крім іншого, допомогла обладнати палату підвищеної комфортності  для чорнобильців.

У Семенівській центральній лікарні бережуть кращі столітні традиції закладу, поєднуючи їх із новітніми технологіями, реалізуючи реформи, які покликані підвищити стандарти медичного обслуговування.

Редакція Всеукраїнської громадсько-політичної газети “Зоря Полтавщини”, передплатники і читачі нашого видання приєднуються до численних привітань на адресу медиків із нагоди їхнього професійного свята і зичать їм наснаги в роботі, міцного здоров’я, родинного затишку й добробуту.

Print Friendly, PDF & Email [1]