- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Дружба, сонце, ліс і річка…

–  Незважаючи на те, що кількість учнів початкової школи поступово зменшується, у нас, навпаки, з року в рік дітей різного віку оздоровлюється все більше. Сприяє цьому доступна ціна путівок, які допомагають здешевити спонсори, – зазначив заступник голови райдержадміністрації Олег Березенко.

Дванадцятеро дітей пільгових категорій безкоштовно відпочиватимуть на морському узбережжі. Путівки для них придбано за кошти обласного бюджету. Ще 25 школярів зможуть відпочити у таборах області завдяки дольовій допомозі благодійного фонду “Від щирого серця”, який очолює начальник Держфінінспекції в Полтавській області, депутат обласної ради Михайло Кривошей, а 27 дітей-сиріт й інвалідів – за кошти районного бюджету. Працівники бюджетних установ завдяки підтримці районної влади матимуть змогу оздоровити своїх дітей на пільгових умовах.

Лідером за якістю і змістом дитячого відпочинку, а значить, і за популярністю серед школярів уже багато років поспіль є дитячий оздоровчий табір “Горизонт”, що знаходиться на території Вельбівської сільської ради, – один із найстаріших в області.

У 2004 році цей оздоровчий заклад став структурним підрозділом Гадяцької спеціалізованої школи-інтернату І–ІІІ ступенів імені Є.Кочергіна. Табір зберіг туристичний профіль. Розташований він у сосновому лісі, але його мешканці відірваними від цивілізації себе не відчувають, бо проживають, відпочивають і розважаються у комфортних умовах. За останні 8 років тут було оновлено й осучаснено кілька житлових корпусів. Але значно популярніші серед юних відпочивальників дерев’яні будиночки, що губляться серед височенних сосен…

Харчування у “Горизонті” – шестиразове. У меню щодня вдосталь найсвіжіших овочів, фруктів. Їдальня – світла й затишна, за допомогою кондиціонерів у ній підтримується оптимальна температура. Це дуже доречно, особливо восени чи взимку, коли в таборі відзначаються іменини школи-інтернату (23 вересня) чи проводяться загальношкільні святкові заходи. Тож табір готовий до зустрічі гостей цілий рік, але насамперед, звичайно ж, у період літніх канікул. Загалом протягом 4-х змін тут оздоровлюються близько 800 дітей.

Нині в “Горизонті” триває перша зміна. Цікавим, змістовним “горизонтівським” життям живуть у ньому 150 хлопчаків і дівчаток – переважно учні школи-інтернату, але є й гості з інших областей України. Кожен із них знаходить собі заняття до смаку: одні розучують сучасні танці в хореографічному гуртку, інші тренуються в’язати вузли, напинати намети й долати перешкоди в туристичному гуртку. Допомагає їм досвідчений інструктор. Родзинкою усіх табірних змін є кількаденний туристичний похід – справжня романтика! А ще – малі Олімпійські ігри, поїздки на річку чи лісовими маршрутами на запряженому кіньми возі й багато-багато іншого…

З особливою гордістю носять діти “горизонтівський” одяг – кепки й футболки з логотипом, що різняться за кольором у залежності від загону. Потім, по закінченні табірної зміни, зберігають їх як найдорожчі реліквії, щоб знову одягти наступного року, приїхавши на відпочинок чи на традиційну зустріч із друзями. До речі, той, хто хоч раз побував у “Горизонті”, закохується в нього назавжди.

– Ми знаємо багато випадків, коли батьки пропонували своїм дітям відпочинок на морському узбережжі, але вони вибирали “Горизонт”, – говорить директор Гадяцької спеціалізованої школи-інтернату І–ІІІ ступенів імені Є.Кочергіна Ольга Беседа. – Є і такі, хто вже 2–3 і більше років приїздить до нас.

Замовлення на літній відпочинок і оздоровлення у “Горизонті”, структурному підрозділі Гадяцької школи-інтернату, починають приймати вже в грудні. І не дивно, адже “горизонтівські” комфортні умови, насичений відпочинок і повноцінне оздоровлення коштують набагато дешевше, ніж в інших таборах. До того ж неповторну атмосферу в ньому створюють самі діти – вони ж бо найголовніші! – разом із вихователями й вожатими. Педагогічний колектив оздоровчого табору майже не змінюється – це вчителі школи-інтернату, студенти педагогічних вузів, більшість із яких і самі колись відпочивали в “Горизонті”.

Print Friendly, PDF & Email [1]