- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Працелюбність, технології, інвестиції

І це – лише початок відродження, яке грунтується на трьох “китах” – працелюбності місцевих селян, дотриманні технологій та інвестиціях.

– Останні роки ми жили з таким відчуттям, наче незабаром й справді господарство повністю збанкрутує, – розповідає директор ТОВ “Тарасівське” Олександр Серпутько. – Люди були песимістично налаштовані, не вірили, що колись дочекаються змін на краще…

Втім, кому більше, ніж керівникові, було відчувати той неймовірний тиск фінансових проблем, які видушували останні крихти оптимізму. Коли в державі на законодавчому рівні зобов’язали підприємства виплачувати заробітну плату двічі на місяць, директор “Тарасівського” не уявляв, як це вдасться зробити, – коштів не вистачало хронічно. Та й у питанні виплати орендної плати за земельні паї господарство виглядало не найкращим чином на фоні району.

– Ми виплачували пайовикам по три відсотки від вартості паю, працювали, як то кажуть, по старинці, не мали змоги дотримуватися технологій, а отже, значно відстали від прогресу, – продовжує директор ТОВ “Тарасівське” Олександр Серпутько. – Тож настав час, коли слід було визнати: самостійно нам не вижити.

Із перших днів співпраці з агропромхолдингом “Астарта-Київ” господарство почало отримувати вагомі інвестиції. На поля вийшла нова сучасна техніка: потужні трактори, оприскувачі, косарки… Разом із тим інвестор налагодив безперебійне постачання пально-мастильних матеріалів, мінеральних добрив, засобів захисту рослин, високоякісного насіння. Навіть не чекаючи нового врожаю, агропромхолдинг одразу ж виплатив пайовикам по 5 відсотків за оренду їхніх земельних паїв.

– Про скорочення штату працівників навіть не йшлося, навпаки, протягом зими, до початку польових робіт, наші спеціалісти проходили навчання, адже в господарство прийшла нова техніка, також були автоматизовані всі процеси обліку, – говорить Олександр Серпутько. – Нині ми працюємо за технологічними картами, чітко дотримуємося технологій і маємо бізнес-прогноз.

Завдяки тому, що в “Тарасівському” було збережено матеріально-технічну базу, колектив спеціалістів, господарство органічно влилося в технологічний процес агропромхолдингу “Астарта-Київ”. У цілому тут обробляють 2 тисячі гектарів землі. До структури посівних площ цього року знову повернувся цукровий буряк – його посіяли 340 гектарів. На полях дотримуються “чотирипілки”: сіють також озиму пшеницю, сою, кукурудзу. Чималі площі виділені під посіви багаторічних трав та кормових культур, адже “Тарасівське” є племінним із розведення ВРХ української червоно-рябої молочної породи. Нині на двох фермах утримують 900 голів ВРХ, у тому числі 390 корів.

– З початком співпраці з “Астартою” ми провели ремонт покрівлі корівника, до кінця нинішнього року плануємо реконструювати ферми, обладнати їх молокопроводами і перейти на однотипну годівлю худоби, – підкреслює Олександр Серпутько. – Також будемо поступово оновлювати стадо, адже тваринництво визначено агропромхолдингом як перспективний напрямок. Та вже навіть за той період, який ми працюємо з “Астартою”, значно збільшилися надої, адже маємо змогу годувати худобу якісними, збалансованими  кормами. Якщо минулого року надої становили 10–12 літрів на корову, то нині доїмо до 15 літрів і до кінця року плануємо вийти на надій до 20 літрів на корову.

В господарстві закінчилися роботи із заготівлі сінажу – одного з основних кормів для великої рогатої худоби. Концентровані корми постачаються з підприємств “Астарти-Київ”, зокрема з Шишацького комбікормового заводу. Нині у керівника господарства є тверда впевненість у тому, що завдяки співпраці з агропромхолдингом “Астарта-Київ” підвищиться й урожайність сільськогосподарських культур. Її цього року очікують: для цукрового буряку – на рівні 400 ц/га, для пшениці – 40 ц/га, сої – 25 ц/га, кукурудзи – 70 ц/га.

Агропромхолдинг із перших же днів не словом, а ділом вселив людям надію на краще, адже, крім відродження виробництва, взяв на себе й зобов’язання щодо утримання соціальної сфери села. Минулого року за угодою соціального партнерства господарство сплачувало по 20 гривень за кожен гектар землі в обробітку, в нинішньому році ця ставка зросла до 50 гривень за кожен гектар. Частина цих коштів надходить до районного бюджету, решта спрямовується на ремонт сільського Будинку культури, школи та утримання інших соціальних об’єктів. Господарство виділяє техніку для розчищення доріг узимку і взагалі відгукується на всі прохання сільського голови. Людям, які здали свої земельні паї в оренду ТОВ “Тарасівське”, згідно з договором безкоштовно виорюється по 35 соток городу. Підприємство також виділяє селянам техніку для заготівлі сіна, обробки городів.

– Люди у нас працьовиті, а тому й не бідні, майже в кожному дворі є підсобне господарство, – говорить директор ТОВ “Тарасівське” Олександр Серпутько. – А з таким інвестором, як агропромхолдинг “Астарта-Київ”, сьогодні ми з оптимізмом дивимось у майбутнє. Нині вже думаємо не про те, як вижити, а про те, як далі розвиватися, розширяти виробництво. А тому й запрошуємо власників земельних паїв здавати їх в оренду нашому господарству. Приймемо усіх бажаючих.

Переконатися в надійності й порядності агропромхолдингу “Астарта-Київ” вже встигли у багатьох селах Полтавщини. Репутацію надійного, вигідного партнера цей вітчизняний інвестор підтверджує ось уже протягом 19 років. Спостерігаючи за позитивними змінами, які відбуваються у ТОВ “Тарасівське”, до структури агропромхолдингу “Астарта-Київ” увійшли також й інші господарства Хорольського району: “Зоря”, імені Ватутіна, “Перше Травня”, “Колос”. І нині “Астарта-Київ” запрошує до співпраці усіх бажаючих власників земельних паїв як у Хорольському, так і в сусідніх районах.

Print Friendly, PDF & Email [1]