- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Неба сягають не стіни конфесій

Участь у зібранні взяли голова обласної ради Іван Момот, начальники управлінь ОДА, представники органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, громадських організацій.

Олександр Удовіченко охарактеризував соціально-економічну ситуацію в області, відзначив вагомі здобутки у промисловості й сільському господарстві, в гуманітарній сфері, медицині, назвавши й актуальні проблеми. Він наголосив, що керівники області прагнуть знаходити спільну мову з представниками усіх конфесій, і дуже важливо скоординувати дії влади та релігійних організацій. Для цього подібні зустрічі мають відбуватися частіше.

Начальник головного управління інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації Микола Перепелиця розповів, що на місцях органи виконавчої влади у переважній більшості успішно співпрацюють із релігійними громадами, зокрема в питаннях патріотичного виховання дітей і молоді, разом допомагають тим громадянам, хто особливо потребує підтримки. Хоч існують і проблемні питання, які на місцях вирішити складно, – у першу чергу йдеться про звернення представників різних конфесій із проханнями виділити їм ділянки для будівництва культових споруд. Тільки минулого року на це було надано 4,6 тисячі гектарів землі. В області нині діє 41 релігійна конфесія, стрімко зростає кількість релігійних організацій – їх зареєстровано 1072, серед них – 1051 релігійна громада, 11 управлінь, 3 духовних навчальних заклади, 4 монастирі,

1 братство та 4 місії. Релігійна ситуація в області стабільна і прогнозована.

У ході зустрічі представники церков мали змогу заявити про наболілі проблеми і висловити свої пропозиції. Так, очільник церкви “Світло Життя” пастор Дмитро Лаптєв та архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір (УПЦ КП) акцентували увагу на проблемах моралі, у вирішенні яких усі конфесії “йдуть одним фронтом”. Координатор громад УГКЦ Юрій Кролевський наголосив, що вже десять років греко-католики не можуть добитися виділення їм ділянки для будівництва храму, тож прихожани вже самі почали збирати кошти, щоб її купити. Така ж проблема тривалий час хвилює і прихожан Української автокефальної православної церкви. Керуючий Харківсько-Полтавською єпархією УАПЦ Афанасій також зазначив, що ставлення влади має бути рівним до представників усіх церков, бо “стіни конфесій до неба не дістають”, і ще він хотів би мати тіснішу співпрацю із полтавськими засобами масової інформації.

Враховуючи оприлюднені пропозиції, голова обласної ради Іван Момот підкреслив, що наступна зустріч має стати тематичною, де у форматі “круглого столу” будуть обговорені проблеми виховання дітей і молоді та моральні цінності. І вона відбудеться невдовзі, наголосив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. Учасники засідання зійшлися на тому, що надалі такі зустрічі треба проводити щокварталу.

Print Friendly, PDF & Email [1]