- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Шлях до здоров’я і добробуту нації

Наша область є ініціатором запровадження безплужного землеробства в державі, на Полтавщині функціонує й перше господарство, сільгосппідприємство “Агроекологія”, яке веде органічне землеробство, зазначив, відкриваючи конференцію, голова обласної державної адміністрації Олександр Удовіченко. Керівник області підкреслив, що система, принципи й результати роботи цього агрооб’єднання – це широкомасштабний полтавський експеримент із запровадження екологічного землеробства. Олександр Удовіченко наголосив, що виробництво екологічно чистої продукції – це не тільки можливість виходу на зовнішні ринки, а й підвищення рівня зайнятості населення та сталий розвиток сільських територій.

Полтавська державна аграрна академія – справжня кузня кадрів для природного землеробства, підкреслила ректор ПДАА Валентина Аранчій. Вона поінформувала про запровадження у вузі спеціальних програм із вивчення органічного землеробства та підготовки спеціалістів із маркетингу й менеджменту, безпеки харчових продуктів. У ПДАА також успішно функціонує центр органічного землеробства, проведена підготовка до відкриття Всеукраїнського центру природного землеробства, а студенти вузу – активні учасники й лауреати всеукраїнських конкурсів із фахової тематики.

Леонід Кучма наголосив, що конкурсанти усвідомлюють роль і суспільне значення виробництва екологічно чистої продукції, розуміють причини нинішнього стану в сільському господарстві та мають оригінальні проекти щодо розв’язання накопичених проблем, а також висловив тривогу з приводу занепаду галузі тваринництва в державі. Занепокоєння представників фонду “Україна” викликають і нинішні методи господарювання деяких потужних агропромислових холдингів, які вдаються до надмірної хімізації агровиробництва. Адже збагачення сучасних вітчизняних латифундистів відбувається за рахунок зниження якості виробленої сільгосппродукції, а подекуди це ще й завдає реальної шкоди екології та здоров’ю нації, зазначив Леонід Кучма.

На конференції констатувалося, що боротьба за великі врожаї і високі прибутки через хімізацію обернулася боротьбою проти землі, якісної продукції, здоров’я людей. А в кінці ХХ століття у процес аграрного виробництва включилась ще й генна модифікація, яка становить загрозу рослинному й тваринному світу, людству загалом, вважає директор Інституту стратегічних оцінок Павло Гайдуцький. Відтак актуальним є підвищення уваги суспільства до проблем екологічного ведення аграрного виробництва. Саме з цією метою вже четвертий рік поспіль проходить ініційований Президентським фондом Леоніда Кучми “Україна” конкурс “Природне землеробство України – шлях до здоров’я і добробуту нації”. Цього року в ньому взяли участь 124 конкурсанти та 80 їхніх наукових керівників, які надіслали 115 робіт із 40 вузів 19 регіонів країни. Перші три призових місця конкурсу вибороли студенти Полтавської державної аграрної академії Юлія Постіл, Анжела Нос та Юлія Ромахненко. Вони стали стипендіатами Фонду. Презентуючи свою роботу, Юлія Ромахненко зокрема розповіла, що згідно з проведеним опитуванням більше 60 відсотків полтавців готові платити вищу ціну за екологічно чисті продукти.

Заохочувальну премію також отримав студент Агроекономічного коледжу ПДАА Павло Писаренко. Преміями та дипломами відзначено й керівників студентських проектів, доцентів Сергія Поспєлова, Олександра Калініченка, Олену Єгорову.

На згадку про перебування в ПДАА Леонід Кучма посадив на території академії молоде деревце.

***

Учасники науково-практичної конференції також побували в приватному підприємстві “Агроекологія” Шишацького району, засновником якого є Герой України, Герой Соціалістичної Праці Семен Свиридонович Антонець. Гості оглянули виробничі підрозділи господарства, яке понад три десятиліття працює за принципом органічного землеробства, не застосовуючи синтетичних мінеральних добрив, хімічних засобів захисту рослин, та виробляє екологічно чисту сільськогосподарську продукцію.

Print Friendly, PDF & Email [1]