- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Історичне коріння Омельника

Вони дослідили історію козацького села в період ХVІІ – ХVІІІ століть і життєвий шлях двох історичних осіб – Гната Галагана та Семена Ставракова, які народилися та виросли в Омельнику. Різними були їхні долі, як і діяння. Перший, син бідного козака Омельницької сотні, будучи безграмотним, але кмітливим від природи, зумів дослужитися до козацького полковника. Утім, згодом у пошуках нових маєтностей і привілеїв від  російського царя Петра І не тільки зрадив свого гетьмана Івана Мазепу, а й підло обдурив побратимів, прирікаючи їх на смерть і знищення Запорозької Січі. Другий, син грека-переселенця, став сподвижником видатних російських полководців Олександра Суворова та Михайла Кутузова й залишився у згадках істориків як людина високого обов’язку, чесний і безкорисливий офіцер.

Саме долі цих двох людей і лягли в основу сюжету книги. Гнат Галаган за свої грішні справи був навіки проклятий козаками, про що мають пам’ятати земляки. Навіть активна меценатська діяльність його онуків і правнуків не зняли із засновника роду козацького гніву. Натомість портрет Семена Ставракова й донині зберігається в Ермітажі в галереї героїв Вітчизняної війни 1812 року. Якраз із нього, на прохання авторів історичної розвідки, місцевий художник Микола Койда написав два портрети, які Сергій Клименко разом із примірниками книги вручив Омельницькій сільській раді та аграрному ліцею, де й відбулася презентація.

На урочистий захід завітали не тільки мешканці села, а й працівники закладів культури та медичної галузі району, члени спілки літераторів і товариства української мови з Кременчука, спонсори та однодумці. Серед них –  депутат обласної ради, голова наглядової ради – президент ПАТ “Кредмаш” Микола Данилейко, підприємець Олександр Колотієвський.

Воскресити імена земляків із глибини століть Сергія Клименка надихнула давня мрія, яку він плекав досить довго. Задля цього опрацював не один десяток історичних і архівних документів. Навіть налагодив контакт із федерацією грецьких спільнот України.

Під час презентації книги висловили свої враження та побажання депутат обласної ради  Степан Бульба, голова Омельницької сільради Олександра Шереметьєва, директор аграрного ліцею Ольга Яроменок, бібліотечні працівники Валентина Олешко та Раїса Коваленко. Вони також підтримали й нову ініціативу лікаря – написання ще однієї книги, присвяченої історії рідного села. Крім цього, Сергій Клименко вже налагодив стосунки з представниками української діаспори в Санкт-Петербурзі задля увічнення пам’яті видатного земляка Семена Ставракова у Північній Пальмірі й на його малій батьківщині.

Print Friendly, PDF & Email [1]