- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Михайло Стеценко: “Головні наші завдання – добробут людей, потужне село, могутня держава”

 Про переваги такого господарювання йшлося на обласній нараді-семінарі “Досвід інноваційно-інвестиційної діяльності СТОВ “Мусіївське”, яка відбулася на базі сільгосппідприємства. Упродовж останніх 7 років СТОВ “Мусіївське” співпрацює з агропромхолдингом “Астарта-Київ”.

Особлива гордість керівника – соціальна сфера села. Вона працює і збережена такою, якою її передало у спадок старше покоління:

– Я радію з того, що в селі зберігся той уклад, який нам залишили батьки, – говорить знаний аграрій.

 Упродовж останнього часу за кошти господарства було відремонтовано дитячий садок, амбулаторію сімейної медицини, створено й обладнано сучасною технікою, якій можуть позаздрити навіть у місті, стоматологічний кабінет, проведено ремонт Будинку культури. Надається допомога у підвезенні дітей до школи. Протягом 7 років співпраці з інвестором на поліпшення побутових умов працівників у “Мусіївському” було спрямовано близько 1 мільйона гривень.

Належну увагу тут приділяють дотриманню технологій у рослинництві та тваринництві, прагнуть платити людям достойну зарплату, забезпечувати належний рівень економічних стосунків, зокрема сплачуючи в першу чергу в повному обсязі й своєчасно податки до бюджету. Лише в минулому році СТОВ “Мусіївське” виробило продукції на 134 млн гривень, частина її спрямовується на експорт. Зокрема за кордон відвантажуються соя, кукурудза, пшениця. Товариство загалом обробляє майже

9500 га землі та має три відділення: у Мусіївці (близько 3000 га), у Вишняках (2400 га) та в Лубенському районі (близько 4000 га). Тут вирощують цукровий буряк, кукурудзу на зерно й силос, однорічні трави. Також посіяно великі площі ранніх зернових, соняшнику, сої.

Учасники семінару оглянули посіви цукрового буряку. Поля чисті від бур’янів, мають задовільну густоту, тож і врожай на них очікується добрий. Також вони побували у літньому таборі молочнотоварної ферми № 1. Тут утримується майже 300 фуражних корів. З початку року валовий надій складає 518 тисяч літрів молока. На одну фуражну корову він становить 1760 літрів. Літній табір оснащений сучасним молокопроводом і пристроєм для охолодження молока, що дає можливість виробляти його вищого ґатунку й здавати за відповідною ціною. Такий продукт радо приймає Пирятинський сирзавод, а також Яготинське підприємство, яке забезпечує продуктами харчування мешканців столиці.

– Я побував на 12 комплексах у Чехії і побачив там чимало корисного. Їхній досвід нам варто запозичити. Однак на заваді реалізації масштабних планів стоїть відсутність належної підтримки тваринництва з боку держави. Але навіть за таких умов ми здатні виробляти 6–7 тисяч кілограмів молока на корову на рік. Хоча в Чехії надоюють 9–12 тисяч кілограмів.

Токове господарство СТОВ “Мусіївське” здатне прийняти на зберігання близько 8 тисяч тонн зернових та інших культур. Місцеві аграрії сподіваються, що цьогоріч зберуть 22–24 тисячі тонн збіжжя. Тож площі приміщення вже недостатньо, і зерно планують зберігати “в наземних рукавах” за норвезькою технологією. Також у “Мусіївському” функціонує сушарка американського виробництва. Потужність – від 100 до 250 тонн (за невеликої вологості) на добу. На сьогодні вона вже теж не відповідає потужностям господарства. Тому компанією придбано комбікормовий завод, який буде модернізуватися. Завдяки співпраці з агрохолдингом “Астарта-Київ” у господарстві працюють три найпродуктивніших трактори “Фендт” та три потужних “Кейси”. Є тут і надсучасні змішувачі кормів “Самурай” та “Тріолет”, високопродуктивні сівалки “Грейн Плейс”, навантажувач “Маніту”.

Оглянули учасники семінару-наради і молочнотоварний комплекс МТФ № 2. У СТОВ “Мусіївське” зразковий порядок, сумлінність тваринників, оптимальні раціони годівлі худоби сприяють досягненню найвищих результатів у районі.

Наприкінці наради-семінару відбулося урочисте вручення ключів від нового автомобіля

ВАЗ-2111 “Піора” лікарю Мусіївської амбулаторії загальної практики – сімейної медицини Наталії Чемерис. Відповідно до договорів про соціальне партнерство, укладених із сільськими радами, господарство робить свій внесок у соціальний розвиток села, сплачуючи до бюджету сільської ради по

50 грн за один гектар. На придбання довгоочікуваної новинки витратили 85 тис. грн. В урочистостях з цієї нагоди взяли участь директор СТОВ “Мусіївське” Михайло Стеценко, голова Хорольської РДА Віталій Шевчуга, заступник голови районної ради Тетяна Качаненко, головний лікар району, депутат обласної ради Михайло Виноград, Мусіївський сільський голова Григорій Решта.

– Мені приємно робити людям добро. Вони це заслужили, – наголосив Михайло Стеценко. – Адже дуже важливо, щоб лікар завжди вчасно приїжджав до хворих, надавав кваліфіковану медичну допомогу.

Михайло Стеценко також зазначив, що завдяки сприянню центральної та обласної влади невдовзі буде остаточно розв’язана проблема, яку не могли здолати упродовж довгих 25 років, – вивезення з району невизначених отрутохімікатів, звезених сюди з усієї області наприкінці 1960-х – у 1970-ті роки. Наступним етапом має стати спорудження водопроводу в Штомпелівці та найближчих селах, адже вода там дуже забруднена.

Тож вигідно чи ні співпрацювати з агрохолдингами? Михайло Стеценко навів лише кілька цифр. У 2005 році, коли СТОВ “Мусіївське” господарювало “на самоті”, урожайність зернових складала 22 центнери на гектар, а у 2011-му – 62. Буряків збирали сім років тому менше 100 центнерів на гектар, а минулого року – 529. Продуктивність ВРХ становила 3000 літрів молока, а зараз – удвічі більше. Середня зарплата у господарстві у 2005-му дорівнювала 705 гривень, нині – втричі більша. Контора господарства комп’ютеризована за останнім словом техніки, працівники – висококваліфіковані. Забезпеченість технікою, збереження сільської інфраструктури та потенціалу сільгосппідприємства, а найголовніше – земля доглянута, має високу врожайність, кількість працюючих за 7 років практично не зменшилася, ошатне село, добробут його мешканців – ось такі переваги співпраці.

– Головні наші завдання – добробут

 людей, потужне село, могутня держава, – переконаний Михайло Стеценко.

P.S. Нещодавно депутат обласної ради, керівник СТОВ “Мусіївське”, заслужений працівник сільського господарства України Михайло Васильович Стеценко відзначив День народження. Зоряни приєднуються до всіх найщиріших побажань імениннику. З роси і води Вам, Михайле Васильовичу!

Print Friendly, PDF & Email [1]