- Зоря Полтавщини. Громадсько-політична газета - http://www.old.zorya.poltava.ua -

Модернізація – стратегічний вибір Полтавської області

Зі звіту голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка про виконання Програми економічного і соціального розвитку Полтавської області, обласного бюджету, а також про здійснення делегованих радою повноважень

Шановні депутати, запрошені!
Керуючись статтею 44 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна державна адміністрація спрямувала свою діяльність на забезпечення збалансованого соціально-економічного розвитку області та на виконання делегованих повноважень.
2011 рік був вдалим для Полтавщини. За останнім рейтингом Мінекономрозвитку область посіла 6 місце серед регіонів України, а в економічній сфері – 
1 місце. Практично всі показники, передбачені Програмою економічного та соціального розвитку, виконані. Суттєво зросли обсяги виробництва у провідних галузях промисловості: машинобудуванні – на 7%, виробництві будівельних матеріалів – на 10%, металургії – на 16%, хімічній – на 17%, харчовій промисловості – на 12%. Не вдалося досягти запланованих темпів розвитку лише в нафтопереробній промисловості. Нерівні конкурентні умови на ринку нафтопродуктів для вітчизняних виробників негативно позначилися на результатах її діяльності (спад – 17%). Це вплинуло на загальний індекс промислового виробництва (99,6%).
* * * 
У сільському господарстві отримано рекордний врожай зернових – понад 5 млн т, що забезпечило області перше місце в державі. Збір зернових збільшився на 80%, а урожайність зросла на 70%. У 2 рази зросло виробництво кукурудзи (3,5 млн т) та в 1,5 разу – цукрового буряку (2,7 млн т). Область отримала найбільший за всі роки урожай картоплі (1273 тис. т) та овочів (500 тис.т). Виробництво продукції рослинництва за 2011 рік зросло майже на 44%, а валової продукції сільського господарства – понад 30%. У тваринництві регіон – серед лідерів за темпами зростання виробництва молока та м’яса. В області виробляється 14% загальнодержавного обсягу молока. Загалом за рівнем розвитку сільського господарства область посідає 2 місце в Україні. 
* * * 
Полтавщина входить до першої п’ятірки регіонів за обсягами виконання будівельних робіт. За минулий рік їх виконано на 3,3 млрд грн, що на 2,5% більше попереднього року. Виробнича активність у будівельній галузі з розрахунку на одну особу становить 2,2 тис. грн, тоді як у середньому по Україні – в 2 рази нижча (1,3 тис. грн). За даним показником область посідає 2 місце. Введено в експлуатацію 175 тис. кв.метрів житла, в тому числі 30 багатоквартирних будинків. У сільській місцевості збудовано 51 будинок.
Значна увага приділялась покращенню транспортного сполучення. В області діють 700 автобусних маршрутів, з них близько 500 – приміські та внутрішньорайонні. У минулому році облдержадміністрацією проведено 6 конкурсів по визначенню пасажирських перевізників на автомаршрутах загального користування в межах області. Видано понад 200 дозволів на пасажирські автоперевезення. На залізниці введено в експлуатацію електрифіковану ділянку Полтава – Кременчук – Бурти. Нещодавно відкрито електрифіковану ділянку Полтава–Красноград–Лозова.
* * * 
Динамічний розвиток реального сектора забезпечив високий рівень прибутковості економіки. Вперше за останні роки фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування зріс у 2 рази та досяг 9,4 млрд грн. Прибутково спрацювали 68% підприємств області (загальна сума прибутку–11,8 млрд грн, збитку – 2,4 млрд грн).
Суттєво зросли і бюджетні надходження. У 2011 році до бюджетів усіх рівнів мобілізовано 19,3 млрд грн, це на 42% (5,7 млрд грн) перевищило показник 2010 року. До Державного бюджету надійшло 16 млрд грн, надходження збільшилися на 45% (5 млрд грн). Доходи місцевих бюджетів зросли майже на третину (на 27%; на 700 млн грн) та склали 3,3 млрд грн. Планові показники перевиконано на 12%. Полтавщина посідає 1 місце серед регіонів України за темпами зростання доходів місцевих бюджетів.
 Надходження до загального фонду обласного бюджету становили 734,3 млн грн, їх перевиконано на 6,6%. Понадпланово отримано 45,8 млн грн. До спеціального фонду обласного бюджету (без врахування трансфертів із Державного бюджету) надійшло 581 млн грн, що в 1,7 разу більше від запланованого. Для вирішення соціальних питань з Державного до місцевих бюджетів 
було перераховано субвенцій майже на 
1,3 млрд грн. 
Основна їх частина (1,1 млрд грн) направлена на виплату допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам із дитинства, державної допомоги дітям, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях (802,9 млн грн) та на надання пільг і житлових субсидій населенню (317,7 млн грн). Загалом за 2011 рік на соціальні витрати спрямовано 3,9 млрд грн, це на 22% (на 684 млн грн) більше, ніж у 2010 році. 
Загальний обсяг дотацій та субвенцій до бюджету області склав 2,7 млрд грн (98% до плану). 
* * * 
Стратегічним напрямком розвитку регіону є модернізація економіки на основі залучення інвестиційних ресурсів. Вперше за останні два роки досягнуто приросту інвестицій в основний капітал, які зросли на 20% та перевищили 10 млрд грн. Обсяг інвестицій в основний капітал з розрахунку на одну особу становить майже 7 тис. грн, що в 1,5 разу більше загальноукраїнського показника (4,6 тис. грн), це – 4 місце в Україні. За минулий рік іноземними інвесторами у розвиток економіки області спрямовано близько 150 млн доларів США. Їх приріст до обсягу на початок року склав 27%. На сьогодні в області працює майже 700 млн доларів США прямих іноземних інвестицій. 95% приросту іноземного капіталу направлено на технологічне оновлення підприємств промисловості. Масштабні інвестиційні проекти з виробництва інноваційних видів продукції реалізовано Крюківським вагонобудівним заводом (170 млн грн), холдинговою компанією “АвтоКрАЗ” (39 млн грн), Кременчуцькими заводами “Дормаш” (8 млн грн) та “колісним” (20 млн грн), Полтавським гірничо-збагачувальним комбінатом (1,7 млрд грн) та Полтавською газонафтовою компанією (80 млн грн).
 У сільському господарстві з метою нарощення поголів’я худоби впроваджувались 19 інвестиційних проектів з будівництва і реконструкції тваринницьких комплексів загальною вартістю близько 1 млрд грн. Введено в експлуатацію ряд об’єктів на Глобинському свинокомплексі, молочнотоварні комплекси Білоцерківської агропромислової групи, агрофірми ім. Довженка та сільськогосподарського кооперативу “Батьківщина”. Завершено реалізацію інвестиційного проекту агрохолдингу “Бєлгранкорм” із будівництва свинокомплексу потужністю 5 тис. т свинини на рік. У проект інвестовано 100 млн грн. 
За рейтингом розвитку інвестиційної сфери Полтавщина посідає 2 місце в державі (попереду лише місто Київ).
* * * 
Наполеглива робота щодо розвитку економіки сприяла підвищенню якості життя громадян. Середньомісячна заробітна плата за 2011 рік зросла на 18% і склала 2481 грн, а реальна – на 9% (по Україні – 8,7%). За рівнем зростання заробітної плати область знаходиться на 5 місці в державі після індустріально розвинених регіонів – Луганської, Київської, Донецької та Запорізької областей. Одним із головних завдань протягом року було погашення зарплатних боргів. Завдяки системній роботі облдержадміністрації заборгованість зменшилась на 24%, а це понад 6 млн грн. На економічно активних підприємствах борги скоротилися наполовину (на 5,8 млн грн). 
Важливим аспектом соціальної політики є пенсійне забезпечення. Надходження власних коштів до Пенсійного фонду склали 4,5 млрд грн і зросли на 16,5% порівняно з 2010 роком (на 632 млн грн). Самозабезпеченість Пенсійного фонду власними коштами зростає і за минулий рік досягла 69% пр
оти 66% у 2010 році.
* * * 
У сфері соціального захисту головна увага приділялася підвищенню ефективності соціальної допомоги шляхом посилення її адресності та спрощення процедури надання. В області створена та ефективно функціонує розгалужена система установ соціального захисту населення. Ними надається 80 видів соціальних послуг. У минулому році вперше з обласного бюджету виділені 90 тис. грн на оздоровлення дітей-інвалідів – вихованців Новосанжарського та Зіньківського дитячих будинків-інтернатів. 
Набула поширення форма соціального обслуговування інвалідів, осіб похилого віку, ветеранів війни за місцем їхнього проживання. Цю роботу забезпечують 33 територіальних центри соціального обслуговування, з них 25 – у сільській місцевості. Їх мережа є однією з найрозгалуженіших в Україні. Протягом 2011 року послугами центрів скористались 113 тис. осіб, з них 65 тис. – мешканці сільської місцевості. 
За минулий рік створено 3 центри соціальної реабілітації дітей-інвалідів – у Лубнах, Миргороді та Гадячі, тепер їх діє 5. Ними охоплено більше 300 дітей-інвалідів.
* * * 
Значна увага приділялася розвитку охорони здоров’я, підвищенню якості та доступності медичного обслуговування. У 2011 році введений в експлуатацію технологічний корпус обласного протитуберкульозного диспансеру, який оснащений сучасним обладнанням. На будівництво такого соціально значущого об’єкта з обласного бюджету виділено 10 млн грн, за що хочу подякувати депутатам. Продовжується будівництво третьої черги диспансеру. Проведено реконструкцію дитячої лікарні у Лохвиці, пологового відділення Козельщинської центральної районної лікарні та приміщення центру матері й дитини в Карлівці. Капітально відремонтовано стаціонарне відділення Кременчуцького онкодиспансеру та частину лікувального корпусу Полтавської обласної клінічної дитячої лікарні під центр розвитку дітей раннього віку. Проводиться робота по формуванню госпітальних округів, що передбачає створення потужних міжрайонних центрів для надання вторинної стаціонарної допомоги. Охоплення населення наглядом сімейного лікаря збільшується і становить майже 85% (по Україні – 42%). З метою зменшення материнської та дитячої смертності в рамках національного проекту “Нове життя” створюється обласний перинатальний центр. У минулому році облдержадміністрацією підписано меморандум із найбільшими фармацевтичними мережами області. Це дало можливість аптечним закладам набути статусу “Соціальна аптека”, де запроваджені знижки на лікарські засоби не менше 10%.
* * * 
В освітній галузі сформовано оптимальну мережу навчальних закладів, здатних забезпечити високу якість освіти. Одночасно покращено транспортне сполучення для школярів у сільській місцевості. За програмою “Шкільний автобус” організовано підвозяться понад 99% учнів до місць навчання і додому (по Україні – 91,8%). Протягом року придбано 26 шкільних автобусів, з них 6 – за кошти обласного бюджету на суму понад 2 млн грн. У минулому році відновлено роботу 30 дошкільних навчальних закладів. Тепер їх діє близько 600, ними охоплено 43 тис. дітей дошкільного віку, це – 80% від їх загальної кількості (по Україні – 73,4%). Зміцнюється матеріально-технічна база закладів освіти. За рік з обласного бюджету освоєно 24 млн грн для капітального ремонту 85 загальноосвітніх навчальних закладів. 
* * * 
Розвиток культури залишається важливим чинником повноцінного життя громади. Протягом 2011 року проведено 80 обласних культурно-мистецьких заходів. Поступово відновлюється мережа закладів культури. В минулому році введено в експлуатацію кіноконцертний зал у Гадячі, Миргородський та Великосорочинський будинки культури. Відкрито 3 клуби – у Пирятинському, Козельщинському та Полтавському районах. Загалом у сільській місцевості відремонтовано 400 закладів культури. Майже 2 млн грн з обласного бюджету спрямовано на ремонт пріоритетних об’єктів, зокрема до 200-річчя з дня народження Є.Гребінки та 170-річчя 
М. Драгоманова. Також 1 млн грн виділено на поповнення обласних бібліотечних фондів. За кошти обласного бюджету (158 тис. грн) забезпечено видання 8 соціально значущих книг полтавських авторів.
* * * 
Проведено заходи щодо запобігання та реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру. Протягом 2011 року в області виникли 2 надзвичайні ситуації та 2,7 тис. надзвичайних подій. Не вдалося уникнути лісових пожеж (46), але їх кількість зменшилася на 60%. За рік було виявлено та знешкоджено понад 4 тис. вибухонебезпечних предметів, що в 6 разів більше, ніж у 2010 році. 
Важливим є питання охорони довкілля. У минулому році з території області вивезено майже 500 тонн непридатних та заборонених для використання хімічних засобів, на що спрямовано 7 млн грн з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Паспортизовано та внесено в реєстр 95 полігонів та звалищ твердих побутових відходів. Обсяг викидів шкідливих речових в атмосферу з розрахунку на одного мешканця області (49 кг) у 2 рази нижчий, ніж у середньому по Україні. 
* * * 
Збільшується територія природно-заповідного фонду – його площа перевищує 140 тис.га та налічує понад 380 територій і об’єктів. Тепер він становить майже 5% від загальної площі області (проти 4,7% в 2010 році) та включає 29 об’єктів загальнодержавного значення. За минулий рік природно-заповідний фонд збільшився на 14 об’єктів місцевого значення (охоплює 355 об’єктів). Середня лісистість області перевищує 9%. У минулому році було створено 2,7 тис.га нових лісових насаджень. На кожний вирубаний гектар в області насаджується 2,2 га лісу.
Значна увага приділяється використанню земельних ресурсів. У 2011 році проведено інвентаризацію 22 тис.га земель несільськогосподарського призначення. Практично завершено первинну нормативно-грошову оцінку земель, якою охоплено 1838 населених пунктів, це понад 99% від їх загальної кількості. В області укладено 295 тис. договорів оренди власниками земельних паїв. Середній розмір орендної плати за використання 1 гектара склав 479 грн і збільшився на 11% (на 47 грн) проти 2010 року.
* * * 
За підсумками всеукраїнського моніторингу область посіла 2-ге місце у рейтингу відкритості в номінації “Найвідкритіша облдержадміністрація”. В регіоні створено належні умови для вільної та безперешкодної діяльності засобів масової інформації, налагоджено конструктивну співпрацю між владою та громадськістю. За минулий рік проведено близько 2 тис. консультацій із громадськістю та опитувань громадської думки. Відбулося 10 засідань Громадської ради при облдержадміністрації, на яких розглянуто 28 різногалузевих питань. Це дало можливість врахувати думку громадськості та виважено підійти до вирішення нагальних питань розвитку регіону.
* * * 
Реалізація Програми економічного і соціального розвитку області та виконання делегованих обласною радою повноважень перебувають на постійному контролі у керівництва облдержадміністрації та її структурних підрозділів. Ми продовжуємо роботу з реформування пріоритетних сфер діяльності, що в перспективі забезпечить подальший розвиток економіки та підвищення життєвого рівня мешканців області.
* * * 
Звіт голови облдержадміністрації депутати взяли до відома. 
* * * 
Сесія прийняла ряд різнопрофільних програмних документів, попередньо обговорених у постійних комісіях: регіональну Програму розвитку внутрішнього виробництва на 2012– 2015 роки “Модернізація – стратегічний вибір Полтавщини”, доповнену підрозділом про будівництво (придбання) доступного житла; регіональну Програму “Інноваційний розвиток Полтавської області на 2012–2014 роки”; обласну Програму покращення умов обслуговування платників податків Полтавської області та збільшення надходжень до Державного та місцевих бюджетів на 2012&nda
sh;2015 роки; обласну цільову Програму протидії поширенню наркоманії, боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів у Полтавській області на 2012–2015 роки; обласну Програму поводження з твердими побутовими відходами на 2012–2018 роки; продовжили термін дії обласної Програми будівництва сучасних майданчиків зі штучним покриттям на 2012 рік; внесли зміни і доповнення до ряду програм. 
* * * 
Своїм рішенням обласна рада внесла зміни до показників обласного бюджету на 2012 рік, якими додатково розподілила близько 340 млн грн бюджетних ресурсів – вільний залишок обласного бюджету та трансферти з Державного бюджету (субвенції і дотації). Також було затверджено додатковий Перелік природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища Полтавської області в 2012 році, заходи до відзначення 75-ї річниці від дня утворення Полтавської області, внесено доповнення до Плану заходів обласної Програми увічнення пам’яті видатних земляків на 2012 рік. 
Відповідно до діючого законодавства було заслухано інформацію начальника управління МВС України в Полтавській області Едуарда Федосова про стан боротьби зі злочинністю й охорони громадського порядку. Зокрема зазначалося, що впродовж 2011 року в області зареєстровано 15153 злочини (зниження порівняно з попереднім роком становить 6,7%). 
Виконуючий обов’язки прокурора Полтавської області Сергій Денисенко поінформував про стан законності, заходи щодо її зміцнення на території області. У 2011 році закінчено досудове слідство по 56 кримінальних справах про корупційні злочини. Правоохоронними органами направлено до судів 47 протоколів про вчинення адміністративних корупційних правопорушень. За прокурорського втручання скасовано майже 500 незаконних рішень органів влади та місцевого самоврядування щодо надання у користування земель загальною площею 850 га, повернуто до державної і комунальної власності 5691 га вартістю понад 5 млн грн.
Інформацію правоохоронних структур депутати взяли до відома. 
Були розглянуті також інші питання. Рішенням сесії передано виконані роботи та використані матеріали на будівництві спортивно-оздоровчого комплексу по вул. Петра Юрченка, 1-а, у Полтаві територіальній громаді обласного центру. Депутати погодили депутатські запити Дмитра Хрістова (“Батьківщина”), Олександра Масенка (КПУ), Василя Сільчука (КПУ), Руслани Крайнової (КПУ). 
* * * 
Голова обласної ради Іван Момот повідомив, що від депутатів, які входять до фракції “Сильна Україна” в обласній раді, надійшла заява про припинення існування фракції та про входження її депутатів у повному складі (6 осіб) до фракції Партії регіонів.
Підбиваючи підсумки сесії, Іван Момот наголосив:
– Найважливіше, що ми сьогодні зробили, – доповнили видаткову частину обласного бюджету майже на 340 мільйонів гривень. Левова частка цих коштів уже направлена рішенням сесії на місця. Пішла значна фінансова підтримка на конкретні об’єкти соцкультпризначення, дотації на заробітну плату працівникам бюджетних установ, підтримку найменш соціально захищених верств населення, на реконструкцію та будівництво медичних, культурних закладів по всій області. 
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко, коментуючи для представників ЗМІ високі показники соціально-економічного розвитку області, порушив і проблемні питання: 
– Насамперед це медицина, основні кошти йдуть саме в цю галузь – третя черга протитуберкульозного диспансеру і ряд інших об’єктів. Є 35 мільйонів на проектування мостового переходу в Кременчуці, не до кінця вирішено питання Міністерством фінансів по використанню цієї субвенції, тому що у порядку використання немає пункту про проектні роботи. Але ми пропозиції внесли, щоб був змінений порядок і ми могли ці кошти використати для проектування кременчуцького мосту. Все інше буде профінансовано до кінця року. 
Щодо резервів, якщо говорити про фінансові показники, то у нас є багато невикористаних можливостей по наповненню бюджетів усіх рівнів. У місцевих бюджетах це, зокрема, наведення порядку в оплаті за користування землею. Є ще кілька напрямків, які треба використовувати. Збільшення бюджетних відрахувань – сьогодні завдання номер один у влади.
Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини” 
Print Friendly, PDF & Email [1]